2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoretapi Nedir?
MAKALE #11058 © Yazan Uzm.Psk.Özge SOYSAL | Yayın Haziran 2013 | 3,392 Okuyucu
Psikoterapi Nedir?
Özge Soysal

Yaşamımızda birbirini takip eden olaylarda, koşuşturmacalarda birçok duygu ve düşünce ifade imkânı bulamadan ya da sindirilemeden kalır. Öteleriz, erteleriz, sonraki günlere haftalara bırakırız, kaçınır, üstünü örtmek isteriz… Derken, böyle böyle birçok katman oluşur içimizde bir yerlerde. Söze, anlatıma, duygulanıma dökülmeyi, kısacası bizim tarafımızdan duyulmayı bekleyen birçok katman.

İşte psikoterapi, içimizde biryerlerde yığılan ve çoğu kez de altında ezildiğimiz bu katmanların teker teker ele alınmasıdır: es geçtiğimiz duygularımıza, öteden beri zihnimizin biryerlerinde bizi rahatsız eden düşüncelerimize, bizi heyecanlandıran hayallerimize, arzumuza kulak vermeyi öğreniriz.
Psikoterapi, kendimize kendi içimizden bakmayı deneyimlediğimiz bir süreçtir.

Ne işe yarar?

Öncelikle, geliş nedenimiz-şikâyetimiz her neyse (depresyon, sinirlilik hali, kaygı durumu,panik atak, takıntılar vs.) onu dindirmeye yarar.
Daha geniş çerçevede düşündüğümüzdeyse bu bir keşif sürecidir. Her birimizin bir hikâyesi vardır.Psikoterapi sürecinde, hikâyemizi oluşturan, bizde iz bırakan ya da iz bırakmaksızın bir yerlerde asılı kalmış yaşanmışlıklarımız adeta yeniden birbirine örülür. Konuşurken, anlatırken hikâyemizi yeniden yazarız, doluları boşaltırken yükümüzü hafifletir, boşlukları da doldurmaya çalışır, yenianlamlar buluruz.
Laf lafı açar, konunun içinden konu, kutunun içinden kutu, hikâye içinden hikâye çıkar. Kimi zaman karmaşık,çelişkili, tuhaf kimi zamansa tutkulu, heyecan verici yanlarımızla karşılaşırız. Bu kendimizi keşfe daldığımız bir karşılaşmadır.

Nelerden bahsedilir?

Rüyalarımızdan, düşlemlerimizden, çağrışımlarımızdan, gereksiz, saçma, tuhaf, anlamsız ya da ayıp gelse de bizibir şekilde meşgul eden her türlü duygu, düşünce, kaygı, korku, endişe ve heyecanlardan…

Ne kadar sürer?

Bu büyük oranda kişinin gelişnedenine, şikâyetine ve ritmine bağlıdır. Terapi sürecine alışmak, terapiste güvenmek, danışan ve terapist arasındaki terapötik bağın oluşması zaten belli bir süre (ortalama 4 seans) almaktadır. Bunun yanı sıra kendimizle ilgili birşeyleri ele almaktaki dirençlerimiz ve savunma mekanizmalarımız süreyi etkiler.
Terapi süreci bu dirençlerin ve savunma mekanizmalarının, bir diğer deyişle kendimizi sakladığımız ve ardında koruduğumuz duvarların zamanla aralanması ve yerine bize daha az zarar verici geçitlerin, köprülerin inşa edilmesidir.
Bununla birlikte her bir seansın süresi 45 dakikadır ve bu süreçten fayda görmek, bu çalışmayı ne kadar düzenli yürüttüğümüze bağlıdır.

Psikoterapist Kimdir?

Psikoterapist, psikolog ya da psikiyatristin çalışma tekniğini belirtir. Psikoterapist özel olarak bu tekniğin eğitimini almış ve kendisi de bu süreçten geçip, deneyimlemiştir.
Psikoterapist, söylenilen ve anlatılanlar aracılığıyla kişinin iç dünyasına, onu oluşturan temel dinamiklere gidecek yolu açan, sorduğu sorular ve yaptığı yorumlar sayesinde kişiye kendi iç dünyasından belirenleri duyuran kişidir. Böylelikle de danışanının kendisine ve hayata karşı daha az ıstırap verici bir bakış geliştirebilmesini amaçlar.

Kimler faydalanabilir?

Bu çalışmayı yapmaya istekli ve ihtiyaç duyan herkes. Tabii ki de her psikoterapi çalışması kişiye özgüdür vebundan elde edilebilecek faydaları kişinin kendisine has içsel dinamikleribelirler. Ergenlerle olan psikoterapi çalışmaları ergenlik sürecinin barındırdığı özelliklerden ayrı tutulamayacağı gibi (beden algısı, cinsellik,kaygı durumu, sınır durumlar, çocukluğun yitimi ve yetişkin sosyal yaşama geçiş, aile ortamının aldığı yeni anlamlar ve evden “çıkma” isteği, akranlarla ilişkiler vb), her yetişkin terapisi de ergenlik sürecinin temsil ettiği ve kişinin içinden geçtiği önemli dönemeçlerin, zorlukların, kayıpların ve kazanımların yeniden ele alınmasıdır. Her psikoterapi süreci aslında çocukluğa ait “mekânlarımızın”, sığındığımız“adaların”, kendimizi koruduğumuz “yerlerin” yeniden ziyaret edilmesi vezihnimizde yeniden canlandırılmasıdır. Geçmişimize ait bu düşlemsel mekânlarda kendimizi kimi zaman evimizde,yerimizde kimi zaman da yabancı, diken üstünde hissederiz. Belki de bu adalardan yola çıkarak “dışarıda” da başka adalara açılmayı ve yeni adalar, alanlar yaratmayı başarabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoretapi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özge SOYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özge SOYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Özge SOYSAL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özge SOYSAL'ın Makaleleri
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Psikoretapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Stresin Etkileri Haziran 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:39
Top