2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #11065 © Yazan Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ | Yayın Haziran 2013 | 4,287 Okuyucu
Vajinismus nedir?

Vajina krampı olarak da bilinen vajinismus kadınlar için inanılmaz sıkıntılı bir hastalıktır. Bu hastalık, pubokoksigeus kasları ya da PC kasları vajinaya bir şey girmek istediğinde birden ve kontrol dışı kasıldığında ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durum bu kadınların cinsel ilişkiye girmesini, tampon kullanmasını ve kadın doğum hekimlerine düzenli olarak jinekolojik muayene olmalarını engellemektedir.

Birincil vajinismus, bir kadının şimdiye kadar hiçbir penetrasyon (içeri girme) yaşamamış olması halidir. İkincil vajinismus, bir kadının daha önce bir penetrasyon yaşayabildikten sonra geliştirdiği bir durumdur. Bir kadın için bu çok sıkıntılıdır, çünkü bu refleksi kontrol edememektedir. Bu refleks, göze doğru bir şey yaklaştığında gözün kapanmasına benzetilebilir.

Bir vajina krampı (vajinismus) genelde bir “ağrılar kısır döngüsü”ne yol açar, yani bir vajinismus evresi başka nöbetlere yol açar. İlk birkaç vajinismus nöbetini yaşadıktan sonra kadın her cinsel birleşmede ağrı yaşayacağı düşüncesine kapılır ve bu yüzden ağrılardan bilinçli olarak kaçınmaya çalışır, bu durumda da cinsel birleşmeye karşı istek eksikliği geliştirebilir.

Bu istek eksikliği ve ağrı beklentisinin oluşturduğu korku kadının vajinasının cinsel ilişki sırasında otomatik olarak büzülmesine neden olur. Bu da ne yazık ki mevcut vajinismusu daha da güçlendirir. Fakat bu durum bir kadının cinsel olarak uyarılamayacağı anlamına gelmez, çünkü çok sayıda kadın klitoris uyarıldığında bir orgazm yaşayabilir.

Vajina krampı: Vajinismusun olası nedenleri

Bir vajina krampı (vajinismus) birden fazla nedene dayanabilir. Örneğin bunlar erken yaştaki bir cinsel travma ya da istismar deneyimi, psişik faktörler ya da cinsel ilişki sırasındaki şikayetlerden oluşan bir ön geçmiş olabilir. Fakat bazen herhangi bir neden bulunmayabilir de. Vajinismus normal dışı bir durumdur ve bu sorunu yaşayan kadınların sayısı bilinmiyor. Vajinismusun psişik nedenleri arasında cinselliğin bayağı, kötü ya da ahlak dışı olduğunu öğütleyen bir eğitim yer almaktadır. Bunun tersi de söz konusu olabilir, örneğin kadının çok genç yaşlarda cinselliği çok açık biçimde şiddet içeren ya da uygunsuz biçimde uygulanırken görmesi gibi.

Bir istismar ya da tecavüz yaşamış olan ya da böyle olaylarla karşılaşmış olan kadınlar da bazen vajinismus geliştirebilir. Bir penetrasyona karşı duyulan korku da vajinismusun bir parçası olabilir. Bir kadın yaşamında daha önce hiçbir penetrasyon yaşamadıysa, bununla bağlantılı ağrıdan korkabilir. Diğer psikolojik faktörler arasında genel stres ve korku yer almaktadır. Vajinismusun bedensel bir nedene dayanması için fokal vajinitis diye adlandırılan ve iltihaplara, bedensel ağrılara yol açan bir durumun söz konusu olması gerekmektedir. Daha önce geçirilmiş olan idrar yolu enfeksiyonları, vajina mantarı, daha önceki ameliyatlarla bağlantılı bir müdahale travması, cinsel hastalıklar, doğum ve kanser de aynı şekilde vajinismusa yol açabilir.

Vajinismus: Vajina krampının sıkça görülen semptomları

Vajinismus tanısı konulması için ölçütler vajina kaslarının üçte birlik dış bölümünde tekrarlayan ya da devam eden istem dışı kramplardır ve bu kramplar cinsel ilişkiyi engellemektedir. Bu bozukluk kişide belirgin çaresizliğe yol açmakta ya da insanlar arası ilişkilerde zorluklar oluşturmaktadır ve genel tıbbi bir durumun doğrudan bedensel etkilerine dayandırılması buna yeterli bir açıklama getirmez.
Vajinismus yaşam boyu / edinilmiş ya da genel / durum nedeniyle diye karakterize edilebilir ve psikolojik etkenlerden dolayı ya da başka etkenlerin kombinasyonundan dolayı ortaya çıkabilir. Bu tür vajinal kramplar içeriye bir şey (örneğin parmak, tampon, köpük ya da östrojen kremi aplikatör) sokmayı çok zorlaştırmakta ve hatta olanaksız hale getirmekte ve penisin vajinaya girmesine engel olmaktadır.
Vajinal kramplarda bu istem dışı kas kontraksiyonu çoğu kez bir kaçınma davranışıyla ya da fobik bir kaçınma ile ilişkilendirilmektedir ve kadınlar bu davranışla derin bir korku ve kaygı duygusunu, bir ağrı beklentisini ifade edebilmektedir. Yapısal ve bedensel bozukluklar incelenmeli ve bunların söz konusu olmadığı kesinleştirilmeli, açılmaya ve penetrasyona ilişkin fiziksel engeller olup olmadığı incelenmeli ve tıbbi jinekolojik hastalıklar, sağlam ve işlevini koruyan bir bekaret zarı ya da septik vajina söz konusu olup olmadığı kesinliğe kavuşturulmalıdır.
Licken ruber planus ve östrojen eksikliğinden kaynaklanan vajina atrofisi gibi kronik enfeksiyonlar, uzun süreli kronik ağrılar ya da bir fibroz, bir episiotomideki kalınlaşma içeri girmeyi ya da penetrasyonu dayanılmaz ağrılı bir duruma dönüştürebilir ve bunun sonucunda bir kaçınma davranışı gelişebilir.

Vajinismusun çok sık görülen semptomları:
▪ 1. Penisin penetrasyonu sırasında zorlanma
▪ 2. Cinsel ilişkide ağrılar ve bunlara eşlik eden gerilim
▪ 3. Jinekolojik muayene olmakta zorlanma
▪ 4. Bir tampon takarken zorlanma
▪ 5. Ağrılardan dolayı cinsel ilişkiden kaçınma
▪ 6. Cinsel ilişki sırasında yanma ve batma hissi

Vajinismus tedavisi: Vajinismusu nasıl yenebilirsiniz ve nasıl tedavi edebilirsiniz

Bu sıkıntılı hastalıktan muzdaripseniz, o zaman sizin için bazı tedavi olanakları var. Ama söz konusu vakanın nedenine bağlı olarak bu tedavi olanakları farklılıklar göstermektedir. Çoğu kez geniş kapsamlı tedavi uygulanmakta ve bu tedavi eğitim, danışmanlık ve davranış alıştırmalarıyla kombine edilmektedir.

Kendi cinsel organlarınızı anlamanız ve vücudunuzun cinsel kapasitesinin nasıl işlediğini öğrenmeniz için cinsellik ve leğen kemiği anatomisi hakkında aydınlatılma da önemlidir. Vajinal bir dilatasyon seti ya da vajinaya sokulan nesneler vajinismus hastalarına uygulanan tedavinin temel öğelerini oluşturmaktadır. Birincil vajinismus hastası olan kadınlarda neredeyse her zaman psişik nedenler de vardır, bu nedenle bir terapiste başvurmaları büyük bir yardım sağlayabilir. Bir terapist, vajinismusa yol açabilecek korkularınızı, travmatik stresinizi, kaygı durumlarınızı ya da başka sorunlarınızı ortadan kaldırmakta size yardımcı olabilecektir çoğu kez.

Vajinal bir dilatasyon setini kullanırken bir yandan da gevşeme teknikleri uygulamalısınız ve böylece bu tedavi sırasında belki yaşayabileceğiniz korkuyu azaltabileceksiniz.
Gevşeme teknikleri arasında ise duyuların odaklanması, dikkat alıştırmaları, neler olacağını öngörmeye çalışmak ve ritmik nefes alıp vermek yer almaktadır. Hem birincil hem ikincil vajinismusta topik iltihap önleyici ilaçlar başka sakinleştirici ph-kremleriyle birlikte kullanılabilir.

Alanında uzman ve eğitimli bir terapistle birlikte yapacağınız leğen kemiği tabanı antrenmanı da leğen kemiği tabanı kaslarının gevşemesine katkıda bulunabilir. Bilişsel davranış terapilerini içeren psikolojik danışmanlık hizmetine de başvurulmalıdır. Bir çiftin, penetrasyon mümkün olmasa bile, mahremiyeti alternatif cinsel davranış biçimleriyle sürdürmesi, oral, manüel ya da dijital stimülasyonlara başvurması da önemlidir. Böylece çiftin birbirine bağlılığı geliştirilmekte ve iletişimi iyileştirilmektedir. Bu da aynı zamanda stresin ve öfkenin minimize edilmesi demektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem MALKOÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:39
Top