2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Transplantatıon'u ve Gömülü Alt Yirmi Yaş Dişi Olgusu
MAKALE #11068 © Yazan Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK | Yayın Haziran 2013 | 3,390 Okuyucu
Özet:Bu yazımızda bir diş nakli ve çekilen dişin reimplantatıon'u hakkında bilgi verildi.
Summary:A transplantation and replantation of teeth case explained and to have knowledge about in this article

Meslek hayatımın ilk makalesi olan ve 1979(eylül-ekim 1979 sayı9)Dirim dergisinde yayınlanan bu yazımı faydalı olur amacıyla gönderiyorum.


Dişhekimliği cerrahisi her zaman diş çekimi olmayıp bazı kez reparatristir.Dental implantasyon da odontostomologinin bir bölümüne girer.Çekilen dişlerin dişsiz kimselere konması fikri uzun süredir uğraşılan ve geliştirilmeye çalışılan bir metoddur.Zamanımızdan ikiyüz yıl önce Hunter ve yüzyıl önce de Le Gore bu konu da bazı hayvan deneyleri yapmıştırlar.Bununla birlikte bu tip operasyonlar o çağlarda histologik ve ummunologik bilgilerin ve tıp yandallarının yetersizliği nedeniyle başarısız kalmıştır.
Bu gün transplantatıon'u üç şekilde etüd ediyoruz:
1-Homotaransplantatıon:Ayni cinsten kişiler arasında yapılan doku naklilleridir
2-Ototransplantatıon:Ayni kişi üzerinde bir dokunun başka yerden başka yere naklidir.
3-Hetorotranspalantatıon:Başka cins hayvandan başka cins hayvana yapılan doku nakilleridir.
Diş Hekimliği açısından homotransplantatıon ve heterotransplantatıon olgularda operasyon başarısızlıkla sonuçlanmıştır.Çünkü öncelikle bir kişi başak bir kişinin dişinin ağzına konmasını razı olmamaktadır.Konan diş ve doku parçaları belli bir zaman sonra meydana gelen reaksiyondan kök ve alveol rezorpsiyonu ile düşmektedir.Bu sürede altı ay ile bir yıldır.

Bu tip olaylarda başarısızlık nedeni,genetik olarak meydana gelen spesifik antigenlerin etkisi gösterilir.Bu yüzde başarı ya hiç yoktur yada geçicidir. Bununla birlikte ayni kişi üzerinde yapılan diş nakilleri ortamın ve koşulların elverişli olduğu sürece başarılı olmuştur.Bu nedenlerden dolayı Diş Hekimliğinde Transplantatıon deyince akla ototransplantatıon gelir.Bazı yazarlar bu deyimi İmplantatıon deyimi ile kullanırlar.Burdaki İmplantatıon tekniğinde daha ziyade gömülü 20 yaş dişinin 6 yaş dişinin yerine konmasında yada gömülü kaninin çıkarılıp asıl yerine konmasında uygulanır.

Olgu:Hüseyin Çxx,Yaş:30 ana babası sağ,evli 2 çocuk babası
Yakınması:Sol alt çenede bazen şiddetli ağrı,bazı kere çenede anestezi hissi
Öyküsü:Uzun süredir sol alt çene dişlerinde ağrı duyduğunu,yemek yerken çok kere şiddetli ağrılarının olduğunu arasıra çenesinin o tarafında uyuşma
olduğunu ifade etti.Ağrı dindiriciler kullandığını bunların bir süre ağrıyı kestiğini söyledi.
Extra oral muayene:Kayda değer bir şeye rastlanmadı.
İntra oral muayene:Alt sol 6 nolu dişin eksik olduğu,ağız içi dokularının ve mukozaların görünümü normal,dişlerde caries yok.Dişlere yapılan perküsyonda sol alt 7 noda duyarlılık saptandı.Alt sol 7 nonun retromolar mesafeya çok yaklaşmış olduğu ve 20 yaş dişinin erüpsiyonuna yer bırakmadığı görüldü.
Radiologik muayene:Alt sol 20 yaş dişinin clasIII vertical pozisyonda gömülü olduğu saptandı.
Operasyon:Preoparatif olarak hastaya 2 gün önceden antibiotik verildi.
operasyon günü sedatif uygulandı.20 yaş dişinin sağlam olarak çıkarıldığı takdirde evvelce çekilmiş bulunan alt sol 6 yaş dişinin yerine konabileceği söylendi,hastanın onayı alındıktan sonra operasyona geçildi.
Anestezi:Bölgeye mandibüler ve loko regional anestezi yapılarak bloklandı.
Daha sonra dental ark üzerinde retromolar mesafeden başlamak ve 5 nonun distalinde sonuçlanmak üzere(T) insizyonla girilerek mucoperiostal lambo kaldırıldı.Kemik engel frezle açılarak çıkarıldı,20 yaş dişin kapuşonu geçilerek dişe ulaşıldı.Operasyon alanın darlığı ve dişin pozisyonu göz önüne alınarak fazla kemik kaybına yol açmamak için alt sol 7 no detravmatize olarak çekildi ve hazırlanan 36'C deki antiseptik solusyona konuldu.Operasyon alanında böylece artan görüş ve çalışma alanı dolaysıyla alt sol 8 no kolayca yıpratılmadan extaratıon edildi ve o da antseptik solusyona konuldu.Bilhare eksik olan 6 yaş dişinin bölgesinde alveol kemiği üzerinde 20 yaş dişinin boyutlar-ında yukarıda aşağı daralan bir loj hazırlandı.Her iki alan işlemler sırasında ısı travması ve koagulasyonu önlemek amacıyla serum fizyolojikle yıkandı Daha sonra solusyon içinde bıraktığımız alt 7 ve 8 nolar foramen apicis radicisleri ince bir frezle açıldı ayni zamanda üstende benzer işlem yapılarak elde damar sinir ve pulpa artıkları temizlendi uygun bir patla dolduruldu. Kök uçları 2-3 mm kadar kesildi ve tekrar antiseptik solusyona konuldu. Devamla daha önce hazırladığımız diş çukuru ve alt 7 nonun yeri temizlendi, kan pıhtıları alındı lojlar yıkandı ve alt sol 20 yaş dişi alt nonun bölgesinde hazırladığımız çukura İmplante edildi,alt sol 7 noda kendi yerine Reimplante edildi.İnsizyon çizgisi her iki dişin collumları bölgesinde sütüre edildi.Dişlerin çukurlarına adaptasyonlarının ve ağızdaki artikulasyon iyi olduğundan ligatasyon düşünülmemekle birlikte,Alt 6 nun yerine implante ettiğimiz 20 yaş dişi 5 noya kompositle bağlandı.Hastaya gerekli postoperatif bakım ve tedavi önerilerek çenenin o tarafını mümkün olduğu kadar kullanmaması önerildi. Postoperatif 7.ci günde iyileşmenin ve stabilizasyonun iyi olduğu görüldü.Sütürler alındı.Post operatif 25.ci günde radiologik incelemede herhangi bir procese rastlanmadı.3.cü ayda dişlerin adaptasyonun iyi olduğu,6.cı ay tetkiklerinde diş alveol kemiğinin adaptasyonunu tamamladığı görülmüştür.

Bir sene,birbuçuk ve ikinci senelerdeki tetkiklerde herhangi bir komplikasyona rastlanmamıştır.Implantatıon ve Reımplantatıon operasyonları bölgede ve dişlerde herhangi bir reaksiyon görülmemesiyle ve hastanın önerilere uyması ile başarıya ulaşmıştır.

Günümüzde bazı kereler Reimplantasyon uygulanmakla birlikte,Dental İmplantasyon da çekilen dişi eksik olan yere yerleştirmek yerine,eksik olan diş bölgesine,tıbbi olanakların gelişmesi ve Dişhekimliği Mühendisliğinin daha olgunlaşması ile,dokuya zarar vermeyen reaksiyon yapmayan malzemelerden yapılmış nesneler fizyodispenser aletlerimizin yardımıyla bir veya iki cerrahi işlem sonucunda yerleştirilerek İmplante edilmekte ve üst yapısı olarak dental protezleri yapılmaktadır.Bununla birlikte dental implanta karar vermek
için bazı kriterler vardır.İmplant endikasyonları şunlardır:
Ağızdaki hareketli protezin tutuculuğunun yetesizliği
Hareketli protezin dengede olmaması yani destabil olması
Hastanın hareketli protezini kullanmasında fonksiyonel rahatsızlıklar
Hareketli protezin dengesini bozan sıra dışı hareketler
Hastanın hareketli protez kullanmayı redetmesi
Diş agenezisi
Mevcut sabit dişlerin sayılarının ve dizilmesinin uygun olmaması
Sabit protezde kullanacak dayanak bulunmaması
Sağlam olan diğer dişler arasındaki eksik dişler
Hastanın sağlam dişlerine işlem yapılmasını istememesi
Bu durumdaki hastalara implant yapılabilmesi ,diğer kriterlerin uygun olduğu
durumlarda karar verilebinir.
Nedir bu diğer kriterler yani hangi durumlarda implant yapamayız veya yapmak risklidir
Her şeyden önce hastanın psikolojisi bu işleme uygun olmalıdır
Alkol ve ilaç bağımlılığı olmamalı
Kontrol edilemeyen bir sistemik hastalık olmamalı
Hastanın yaşı uygun olmalı,büyümekte olan genç hastalar kontrendikedir
Riskli kalp rahatsızlığı olmamalı
bunun yanında göreceli komplikasyonlarda şunlardır:
Yetersiz kemik hacimları veya kötü kemik kalitesi
Yetersiz interocluzal mesafeler

Riskli HASTALAR
örneğin:redyo terapi alan veya almış hastalar
Buruksizmi olanlar
ileri periodental rahatsızlıklar
osteoproz şüphesi taşıyan hastalar
Bunlarıda atladıktan sonra operasyonumuz sonucunda dental implantımızın osteointegrasyonu ve stabilizasyonunuda sağlıyabilirsek,buna iyi bir protez ilavesi ile başarılı sonuca ulaşırız.
KAYNAKLAR:
1-Borçbakan Cihat.Ağız ve cene hastalıkları Şirürjisi 1971
2-Henry B.Clark practical oral surgery 1955 Lea-Febigers Philedelphia
3-Kontrowicz A.Diş tabeti Şirürjisi İstanbul
4-Thoma K.H Oralsurgery ST louis Mosby 1964
5-Bellinger:Don H.Surgical preparatıon of the mout for artifacial dentures J.Am.Dent.1938
6-Gineste.Chirurgie stomatologique et maxillofacial 1963 EM Flammarion
Paris
7-Buser D Merickse-Stern R,Bernard JP,etal.Long-term evaluatıon of non-
submerged ITI implants.Clin oral implants Res 1997
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Transplantatıon'u ve Gömülü Alt Yirmi Yaş Dişi Olgusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK'ün Makaleleri
► Gömülü Yirmi Yaş Dişleri PDF Dt.Mehmet AĞAOĞLU
► Yirmi Yaş Dişi ve Klinik Önemi PDF Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK
► Gömülü Diş Ne Demektir ? Dr.Dt. Nihat TANFER
► Yirmi Yaş Diş Çekimleri ve Çekim Teknikleri PDF Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK
► Süt Dişi Bakımı Dt.Murat TOPALOĞLU
► İnternal Rezorbsiyon Olgusu ve Tedavisi PDF Dt.Mehmet AĞAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Diş Transplantatıon'u ve Gömülü Alt Yirmi Yaş Dişi Olgusu' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:06
Top