2007'den Bugüne 92,888 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,042 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Bozukluk ve Hipokondri (Hastalık Hastalığı): Benzerlikler ve Farklılıklar
MAKALE #11072 © Yazan Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU | Yayın Haziran 2013 | 13,288 Okuyucu
Hipokondri Nedir?

Hipokondri, veya halk arasındaki söylemiyle hastalık hastalığı kişinin sürekli kendisinde ciddi bir rahatsızlık olduğu düşüncesi ile ortaya çıkar. Bu kişiler çoğunlukla sık sık doktora gider ve onların problem olmadığını söylemesi ile de tatmin olmazlar. En ufak belirtilerle, örneğin basit bir öksürük veya mide ağrısı çok çabuk paniğe kapılır felaket senaryoları yazmaya başlarlar. Sık sık hastane aciline başvurma, gidilen doktora güvenememe ve yeni doktor ve hastane arayışları içerisine girmeleri gözlenebilir. Kişi bir hastalıkla ilgili kesinlikle tatmin edilmişse, hipokondriyak kaygılar başka bir yöne aktarılabilir. Örneğin kalp krizi korkusu, beyin tümörü korkusuna dönüşebilir. Bu kişiler, bazen bir komşunun bazen ise televizyondaki birinin hastalığından etkilenebilir, bende de var mı kaygısına kapılabilirler.

Panik Bozukluk Nedir?

Panik bozukluk halk arasında panik atak olarak kullanılmakla beraber ikisi aynı şey değildir. Panik atak bir bozukluk değil bir durumdur. Genellikle kaygı bozuklukları ile ortaya çıkmaktadır. Ellerde terleme, kalp çarpıntısı, başta uyuşma, titreme, göğüste ağrı, nefes alamama hissi ve benzeri bir çok belirtiyle
ortaya çıkar. Panik bozukluk ise, birden çok panik atak geçirilmesi ve artık kişi için kaygı verici durumun panik atak geçirme haline gelmesi demektir. Kişi atağa karşı çeşitli güvenlik önlemleri alır, hatta hayatını bu duruma göre şekillendirir. Bazen bu önlemler evden çıkmama veya belirgin durumlardan kaçınma (Tiyatro, sinemaya gitmeme, kalabalık yerlere girememek gibi) noktasına varabilir.

Hipokondri ve Panik Bozukluk Neden Karıştırılır?

Hipokondri ve panik bozukluk birbirine benzer belirtilere sahiptir. Bu makalenin amacı, panik bozukluk ve hipokondrinin birbirleriyle olan etkileşimini incelemek ve birbirlerinden nasıl ayrıştırılabileceğini irdelemektir. Çoğunlukla her iki bozukluk binişik özellikler göstermekte hatta bazı çalışmalara göre hipokondriyak kaygılar panik bozukluğu yordayıcı olabilmektedir. Bu iki bozukluk kolayca klinik olarak birbirinden ayrılabilmekle beraber birbiriyle de etkileşim göstererek benzer klinik tablolar ortaya çıkarmakta, hatta birlikte görülebilmektedir.

Hipokondri ve Panik Bozukluğun Benzer Yönleri Nelerdir?

Her iki bozuklukta da sağlıkla ilişkili kaygılar merkezi önem taşımaktadır. Her iki tanıya sahip olan hastalar da bedensel duyumlara daha az toleranslıdır ve somatik şikayetlerine daha çabuk boyun eğmektedir. Birçok panik hastası panik bozukluk teşhisi konulmadan önce hipokondriyak olarak nitelendirilmektedir.

Peki Bende Hangisi Var? Nasıl Ayırt Edilir?

İki hastalığın ayrıştırılmasına gelince klinik bulgular ve gözlemler anlam taşır. Hipokondri 'ye sahip kişilerin daha ciddi hastalık inançları ve sağlığa ilişkin kaygıları varken, panik bozukluğu olan kişilerin ise panik ataklar esnasında daha yoğun korkular yaşamaktadır. Hipokondri'de sürekli devam eden bir kaygı söz konusudur ve artık bir inanca dönüşmüştür, oysa panik bozuklukta kaygı bazı durumlarla tetiklenir ve atak şeklinde ortaya çıkar. Bozuklukları iki araba olarak düşünürsek, hipokondri sürekli 100 km hızla giden bir araca, panik bozukluk ise kimi zaman 30 km kimi zaman ise 200 km ile giden bir araca benzetilebilir. Buna ek olarak, araştırma sonuçları hipokondriyak hastaların panik bozukluğu olan kişilere göre daha çok ruhsal sorunlar yaşadığını ve tıbbi açıdan daha talepkar davrandıklarını ortaya koymuştur.

Bende Bunlardan Biri Var, Ne Yapmam Gerekir?

Mutlaka psikolojk destek almanızı öneririm. Danışan gerekirse, psikiyatrik takviye için psikiyatriste de yönlendirme yapılabilir. Unutmayın bu şekilde yaşamak, oldukça zordur ve bu bozukluklar tedavi edilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Bozukluk ve Hipokondri (Hastalık Hastalığı): Benzerlikler ve Farklılıklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda KIVRIKOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU'nun Makaleleri
► Hastalık Hastalığı Psk.Büşra GÜNEŞ
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,042 uzman makalesi arasında 'Panik Bozukluk ve Hipokondri (Hastalık Hastalığı): Benzerlikler ve Farklılıklar' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoloğa Gitmek.... Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top