2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı
MAKALE #11082 © Yazan Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ | Yayın Haziran 2013 | 3,928 Okuyucu
Eve yeni bir çocuk geldiği zaman, ilk çocuk, anne babasının ilgi ve şefkatini, paylaşmak durumunda kalır. Özellikle bebeklikten kalma davranışlarını yeni yeni geride bırakmış olan anaokulu çocukları için, eve kardeş gelmesi çok önemli bir süreçtir. Bu süreç, anne baba tarafından doğru olarak idare edilebilirse, her iki çocuk da sağlıklı gelişim gösterebilirler. Aksi takdirde, ilk çocuğun kıskançlık duygusu ve buna bağlı gelişen olumsuz davranışları giderek artacak ve çocuklarının psikososyal gelişimi olumsuz etkilenecektir.

Kardeş Kıskançlığına Neden Olan Anne Baba Davranışları

Her ne kadar yeni doğan bir bebeğin anne babasının bakımına çok ihtiyacı olsa da, evdeki diğer çocuğun da bu dönemde anne babasının ilgi ve şefkatine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olur. Çocuk, hem eve yeni katılan üyenin evdeki konumunu anlamaya çalışmakta hem de anne babasının onunla olan ilişkilerini yakından takip etmektedir. Eğer anne babasının özellikle aşağıdaki şu davranışları sergilediğine tanık oluyorsa o zaman kardeşini kıskanmaya başlama olasılığı artacaktır:

•Yeni çocuk geldiğinden beri evdeki tüm kurallar değiştiyse

•Kardeşi doğduğundan beri anne babası çocukla sohbet etmiyorsa, onunla oyun oynamıyorsa

•Kardeşler arası paylaşılamayan nesneler söz konusu olduğunda, anne baba her
seferinde küçük kardeşi savunuyor ve büyük kardeşe “Sen büyüksün kardeşine ver” diyorsa

•Anne babalar, büyük çocuklarının artık ağabey/abla olduğu için mantıklı ve yetişkin gibi davranışlar sergilemesini bekliyor ve aksi olduğunda büyük çocuğu azarlıyorlarsa


Çocuğunuzun Kardeşini Kıskandığını Nasıl Anlarsınız?

Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklar, bu hislerini farklı şekillerde ortaya koyabilmektedirler. Bu nedenle, anne babaların çocuklarını yakından takip etmeleri ve bebeğin doğumundan sonra büyük çocuklarında meydana gelen her türlü değişimi dikkatle gözlemlemeleri önemlidir. Kardeş kıskançlığı genel olarak kendisini şu davranışlarla belli eder:

•Hırçınlık

•Bebeksi tavırlar sergileme (huyu olmadığı halde parmak emme, ağlama, önceleri kendi yatağında uyuduğu halde artık geceleri anne babasıyla uyumakta ısrar etme, kıyafetlerini kendi başına giyebildiği halde onu anne babasının giydirmesini isteme, yemeğini anne babasının yedirmesini isteme gibi),

•Bebeği canını acıtacak şekilde öpüp sevme (Bu aşırı sevgi davranışını bazı anne babalar, çocuklarının kardeşini çok sevdiği şekilde yorumlayabilmekte ve kıskançlığı gözden kaçırabilmektedirler)

•Bazı durumlarda uyku problemleri ve gece alt ıslatmaları görülebilir

•Annesinin sevgisini sık sık teyit etme çabası (“Anne beni seviyor musun?”)

•Okula gitmek istememe

•Annenin yanından ayrılmak istememe

•Kardeşine fiziksel zarar verme (bazı çocuklarda)



Kardeş Kıskançlığını Önlemenin Yolları

Çocuğun kardeşini kıskanıp olumsuz davranışlar sergilememesi için anne babaların aşağıdaki konularda dikkat etmesi gerekmektedir:

•Yeni bir kardeşin geleceği, çocuğun yaşına uygun bir dille mutlaka önceden ona anlatılmalıdır.

•Çocuğun kardeşiyle iyi ilişki kurması, onu kıskanmasını önleyecek bir durumdur. İki kardeş arasında olumlu ilişki geliştirmek için, kardeşiyle ilgili konularda (bez değiştirme, mama hazırlanması, oyun oynanması gibi) çocuğa yaşına uygun bazı sorumluluklar verilmesi faydalı olur. Bu sayede çocuk kendini dışlanmamış hissedecek ve aynı zamanda kardeşi ve annesiyle aynı anda zaman geçirmiş olacağı için kardeşini devre dışı bırakma ihtiyacı kalmayacaktır.

•Bebek doğduktan sonra, anne baba gün içinde büyük çocukla mutlaka birebir zaman geçirmelidir. Bu baş başa geçirilecek olan zamanda, çocuğun gününün nasıl geçtiğiyle ilgili sorular sorulabilir, onun istediği bir oyunu beraber oynanabilir ya da sadece onun istediği bir konuda sohbet edilebilir.


Uzman Psikolog
Başak DALDA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kıskançlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak DALDA KİLECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ
(Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin Makaleleri
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift Terapisi Eylül 2016
► Panik Atak Eylül 2016
► Vajinismus Aralık 2015
► Okul Fobisi Eylül 2014
► Sınav Kaygısı Mayıs 2013
► Psikoterapide Hipnoz Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:02
Top