2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan'da Beslenme
MAKALE #11107 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Temmuz 2013 | 3,214 Okuyucu
Ramazanın başlangıcıyla birlikte yavaşlayan metabolizmayı biraz olsun hızlandırmak ve mide rahatsızlıkları, şeker ve tansiyon dengesizliğini engellemek için bu ay içinde beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor.
• Uzun süren açlığın sonucunda iftar sabırsızlıkla bekleniyor ve iftar yemeği hızlı yeniyor. Açlık sonrası iftar yemeğine yüklenmek yerine; iftarınızı açmak için iftarlığınızla birlikte (hurma, zeytin vb) bir parça ekmek yiyebilirsiniz sonrasında çorbanızı yavaş yavaş içerek midenize hem tokluk hissi verirsiniz hem hafif bir başlangıç yaparsınız. Çorbanızı içtikten 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçmeniz midenize yüklenmemenize yardımcı olacaktır. Çorbadan sonraki seçeneğiniz zeytinyağlı yemek ya da ızgara tavuk/et/balık olduğu takdir de sağlıklı bir iftar menüsü karşınızda olacaktır.
• Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinizin düşmesiyle birlikte şekerli besinlere olan ihtiyaç artacaktır. Tatlı ihtiyacınızı gidermek için ağır, mayalı, şerbetli tatlılar yerine küçük kasede sütlü tatlı yada meyveli tatlıları tercih etmeniz kilo almanızı engelleyecektir. Ayrıca tatlı ihtiyacınızı tüketeceğiniz kuru meyvelerle(4-5 tane hurma, 4-5 tane kuru kayısı gibi) karşılayabilirsiniz..
• Sütlü tatlınıza, sütünüze yada yoğurdunuza ekleyeceğiniz tarçın tatlı isteğinizi azaltacağı gibi kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olur.
• İftar yemeği ile sahur arasında 2-3 tane ara öğün koymanız yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracağı gibi kan şekerinizi de düzene sokacaktır.
• İftar yemeğinden hemen sonra uzanmanız mide rahatsızlıklarına sebep olacağı için oturarak dinlenmeniz daha sağlıklı olacaktır. İftar yemeğinden 1,5-2 saat sonra yapacağınız yürüyüşler hazmı kolaylaştıracağı gibi metabolizmanızı da harekete geçirecektir.
• İftardan sonra içeceğiniz ıhlamur, adaçayı, rezene çayı, papatya çayı midenizi rahatlatacağı gibi sıvı alımınızı artıracaktır.
• Gün içinde susuz kalacağınız için iftar ile sahur arasında ve sahurda yaklaşık 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. İçeceğiniz sular çok soğuk olmamalıdır. Sıvı alımınızı artırmak için akşam yemeğinizdeki içeceğiniz çorba gün içinde destek sağlayacaktır. Ayrıca iftar menünüze ekleyeceğiniz az şekerli kompostu hem şekerinizi dengeleyecektir hem de sıvı alımınızı artıracaktır ya da menünüze ekleyeceğiniz ayran sıvı alımını artıracağı gibi tansiyonunuzu da denge de tutacaktır.
• Sahurunuzu mutlaka yapmanız gerekmektedir. Sahuru kahvaltı olarak düşünebilirsiniz. Proteinden zengin bir sahur uzun süreli tokluk sağlayacaktır. Yumurta, peynir, süt, yoğurt proteinden yüksek gıdalardır. Sahurda aşırı tuzlu ve tatlı tüketiminiz daha çok susamanıza sebep olacaktır.
• Sahurda; iftarda olduğu gibi kızartmalardan, hamur işlerinden kaçınmanız gerekmektedir. Bu tür besinler kan şekerinizde dengesizlik oluşturduğu için sonrasında çabuk acıkmanıza sebep olur.
• Tam tahıllı ürünleri tercih etmeye çalışın (pilav yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek gibi). Pide, ramazan ayı için özel olabilir fakat unutmayın ki; bunlardan tadımlık yediğinizde de; doyana kadar yediğinizde de ağzınızdaki tat aynı kalacaktır. Bu yüzden tadımlık pide, bir iki dilim tam tahıllı ekmek yiyebilirsiniz.
• Gün içinde 5-6 porsiyon sebze meyve yemelisiniz. Bunu sağlamak için de sahurunuzda da meyveye yer verin.
• Sahura kadar oturduktan sonra günün büyük kısmını uyuyarak geçirirseniz vücudunuzu kilo almaya yönlendirirsiniz. Ramazan acıkacağınız bir ay olabilir ama hareketinizi acıkmamak adına kısıtlı tutacağınız anlamına gelmez. Sabah saatlerinizi hareketli geçirip, öğleden sonrayı dinlenmeye ayırabilirsiniz.
Dyt. Sevgi Gökçen Erkün
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan'da Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Yazıları
► Ramazan ve Beslenme Dyt.Halime Gamze KARSLI
► Ramazan'da Beslenme Dyt.Ç. Tuba GÜNEBAK
► Ramazan ve Beslenme Dyt.Rabia Gül KEPEKÇİ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Emine DEMİR
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Hilal BATMAZ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan'da Beslenme ve Diyet Dyt.Yunus Emre UZUN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Döneminde Beslenme Dyt.İlay POLAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazan'da Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Popüler Diyetler Mart 2013
◊ Daha Sağlıklı Ramazan Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:02
Top