2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Küçültme Ameliyatları
MAKALE #11111 © Yazan Dr.Muhammet ERKAN | Yayın Temmuz 2013 | 3,469 Okuyucu
Son yıllarda meme küçültme ameliyatlarında önemli sayılabilecek artışlar olmasına rağmen hala hastalarımız meme küçültme ameliyatı olmaktan çekinmektedirler...Bir çok hasta ameliyat hakkında telefonla bilgi almaya çalışmaktadır…Toplumsal baskı ve dini bir takım kaygılar bunda etkili olmaktadır..Meme küçültme ameliyatı olmak utanılacak bir iş yapmak ya da günah işlemek şeklinde algılanmaktadır..Halbuki meme küçültme ameliyatı her ne kadar e stetik bir operasyon olarak değerlendirilse de aslında kişinin fiziksel ve psikolojik sorunlarının çözümüne yönelik yapılan fonksiyonel bir ameliyattır..

Göğsü büyük olan kadınlar gerçekten çok büyük sıkıntılar çekmektedir. Ben bunu estetik cerrah olduktan sonra öğrendim. Gerçekten büyük göğsü olan kadınların çektiği sıkıntıyı erkeklerin anlaması çok zor oluyor. Birçok kadın eşimi veya babamızı ikna edebilirsek ameliyat olabileceğini söylüyor. Bu önemli sağlık sorunu toplumda hala gizlenen ve söylenmeyen bir problem olmaya devam ediyor. Aşırı büyük göğüsler, kadınlarda bir çok önemli soruna yol açmaktadır; En büyük problem kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte, günlük hayatta ciddi problemlerle karşılaşabiliyorlar….Ayrıca estetik olarak kabul edilebilir bir durum değil..Bu hastalarımız hiçbir kıyafeti kendilerine yakıştıramazlar....Genç ve sosyal olarak aktif bayanlarda kendine güven azalmakta ve kişi için önemli bir stres kaynağı olabilmektedir. Yine ciddi şekilde boyun ve sırt ağrısı oluşturabilmektedir. Meme alt kıvrım bölgesinde pişikler ve mantar enfeksiyonları gelişebilmektedir.
Meme küçültme ameliyatları uygun seçilmiş hastalar için çok yararlı ameliyatlardır. Hastayı bir yükten kurtararak fiziksel rahatlatmasının yanı sıra psikolojik olarak da çok olumlu yönde etkilemektedir.
Meme küçültme plastik cerrahi ameliyatları içerisinde hasta memnuniyeti en yüksek olan operasyonlardan birisidir. Kadınların çoğunluğu alınan sonuçtan mutlu kalmaktadır. Ameliyat sonrası yeniden doğduğunu söyleyen hastalara sıklıkla rastlamaktayız. Yine “ keşke daha önce olsaydım” diyen hastalar olmaktadır. Ben gerçekten meme küçültme ameliyatlarını, hastalarıma yardımcı olduğunu düşündüğüm ve inanarak yaptığım bir iş olarak görüyorum. Ameliyat sonrası rutin kontrollerde hastalarımın memnuniyeti en büyük moral kaynağım olmaktadır….

Meme küçültme ameliyatlarını genelde 18 yaşını doldurmuş bayanlarda yapmaktayız. Çünkü meme dokusunun gelişimini tamamlamasını bekleriz. Aksi durumda henüz gelişimini tamamlamamış memede küçültme yapıldığında meme tekrar büyüyebilir ve ikinci bir ameliyat ihtiyacı doğabilir. Yine kişinin planladığı bütün çocukları doğurduktan sonra meme küçültme ameliyatını yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü muhtelif bir gebelik, oluşturulan meme şeklini olumsuz etkileyebilmektedir. Fakat hasta erken dönemde çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsa ve göğüs büyüklüğü gerçekten günlük yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa hasta ile karşılıklı konuşarak rahatlıkla meme küçültme ameliyatını yapabilmekteyiz….

Meme küçültme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ameliyat ortalama 3 saat sürer. Hasta ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Dikişler arasından içeride birikebilecek kan ve vücut sıvılarını toplamak için yerleştirilen drenler 24 ile 48 saatte çekilir. Hasta 2-3 gün aralıklarla kontrole gelir. Dikişler 10-12. günler arasında alınır. Özellikle dikiş hatların birleştiği köşelerde küçük deri kayıpları, dikiş açılmaları ve akıntılar bu ameliyatlardan sonra sık görülmekle birlikte önemli bir problem oluşturmazlar ve pansumanlarla genellikle 2-3 hafta içinde iyileşirler.

Her şeye rağmen bu bir ameliyattır..Her ameliyatta görülebilecek kanama, enfeksiyon ve anestezik maddelere karşı reaksiyon gibi komplikasyonlara sık olmasa da rastlanabilmektedir.
Meme küçültme ameliyatları sonucunda meme başında kısmi duyu kusurları oluşabilir.
Ayrıca meme bezlerinin bir kısmı çıkartıldığından ve süt kanallarının bir kısmı kesildiğinden süt verme fonksiyonunda kısmi veya total kayıplar oluşabilir. Bu kayıplar memenin büyüklüğü, sarkıklığı ve uygulanacak cerrahi teknikle de ilişkilidir. Estetik meme küçültme ameliyatlarında meme fonksiyonunun korunması için önemli çalışmalar yapılıyor.

Meme küçültme ameliyatlarını sıklıkla 20'li ya da 40'lı yaşlardaki kadınlara yapıyoruz. Bu dönem kadınların doğurganlık çağı... Estetik meme ameliyatları yaparken hem şeklini korumaya hem de süt bezlerini bozmamaya çalışıyoruz. Böylece kadınlar, çocuk sahibi olduklarında bebeğini genellikle emzirebiliyorlar. Fakat çok aşırı büyük göğüslere sahip bayanlarda meme bezlerinin bir kısmı çıkartıldığından ve süt kanallarının bir kısmı kesildiğinden süt verme fonksiyonunda kısmi veya total kayıplar bazen oluşabiliyor. Bu kayıplar memenin büyüklüğü, sarkıklığı ve uygulanacak cerrahi teknikle de ilişkilidir

Çok nadiren meme başlarına kan dolaşımı bozukluğuna bağlı meme başlarında kısmi ya da total deri kayıpları oluşabilir.
Meme ucu duyarlılığında değişiklikler olabilir fakat bunlar ortalama 8 hafta sonra normale dönecektir. Bazen uzun sürebilir. Nadiren kalıcı duyu kayıpları olabilir.

Meme küçültme ameliyatlarının en önemli dezavantajı ameliyat sonrası kalıcı ve göze çarpan izlerin kalmasıdır. Memenin büyüklüğü ve kullanılan cerrahi teknik izin miktarını etkilemektedir. Bu izler ilk aylarda daha belirgin ve kırmızımsı renkte olmakla birlikte aylar içinde yumuşayacak renkleri beyazlaşarak ve daha az görünür hale gelmektedir..Ancak hastalarımızın bu izleri ömür boyu taşıyacağını bilmesi gerekir..

Meme küçültme ameliyatlarından sonra ciddi denecek ağrılar oluşmaz ve ilk bir iki gün boyunca oluşabilecek ağrılar, ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Hastalar dikiş bölgelerinde pansuman malzemeleri olmakla birlikte sporcu sütyeni şeklinde elastik bir sütyen giyerek birkaç gün sonra günlük aktivitelerine ve işlerine dönebilir.

Opr.Dr. Muhammet Erkan
Estetik Plastik Cerrah
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Küçültme Ameliyatları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Muhammet ERKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Muhammet ERKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhammet ERKAN Fotoğraf
Dr.Muhammet ERKAN
Trabzon
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Muhammet ERKAN'ın Makaleleri
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Küçültme Ameliyatları' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Bölge Estetiği Temmuz 2013
► Estetik Burun Ameliyatı Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:46
Top