2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilinçaltımızı Kader Olarak Yaşıyoruz
MAKALE #11120 © Yazan Psk.Deniz CEBEKAN | Yayın Temmuz 2013 | 4,404 Okuyucu
Hepimiz kendimize göre doğru bulduklarımızın, bizi daha mutlu edeceğine inandıklarımızın peşindeyiz. Kimi hep gelişme gayreti içinde, mükemmeli yakalamanın, hayatının volesi olacak şansın, biraz başarma duygusunun peşindeyken kimi ise geldiği gibi yaşıyor yani kaderiyle başbaşa...

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanların büyük çoğunluğunun en büyük istekleri, sevmek–sevilmek, iyi sosyal ilişkiler kurmak, yaşamdan zevk almak, kendi inançları ile tutarlı bir çevreye sahip olmak, iş ile özel yaşam arasında denge yakalamak. Araştırmaları, istekleri bir yana bırakıp şöyle bir baktığımızda ise günümüzde hayatın her alanında ‘’devamlı alarm durumu’’ göze çarpıyor. Kendimizi kandırmayalım, kimse bu durumu zarar görmeden atlatamaz. Zararın boyutu şartlara, duruma, kişiye göre değişiyor. İş yaşamında elde edilecek bir başarı için belki de çocuğumuzun ilk adımını atışını kaçıyoruz, günlük yaşam gereklerini yerine getirirken çok hoşumuza giden şeyleri yapmayı erteliyoruz, ilerde bizi depresyon kıyılarından döndürebilecek hobilerimizi edinmiyoruz veya varolanlardan da vazgeçiyoruz. Kitap okuyarak girebileceğimiz binlerce dünyanın yerine, filmiyle o dünyaları izlemeyi tercih ediyoruz.

Bu kadarla da kalmıyor tabii ki, bu devamlı alarm durumu nedeniyle hep acele içindeyiz, stresli olduğumuzdan ve etrafımızda çok uyaran olduğundan en sevdiğimiz konuya bile en fazla 11 sn. net odaklanıyoruz, oysa beynin yeni bir programlama yapabilmek için minumum 30 saniyeye ihtiyacı var. Stres anında doğru odaklanma olasılığımız çok çok düşüyor, dolayısıyla doğru karar veremiyoruz. Zaman zaman çok istediğimizi zannettiğimiz birşey olunca keyif almama nedenimiz de budur. İsteğim benim için ne kadar önemli, gerçekten istiyor muyum, neden istiyorum ? sorularını atlamamak gerekiyor. Bu soruların ardından bir de hak etme meselesi geliyor, istediğimiz şeyi hakettiğimizi düşünmemiz gerekiyor. Herhangi bir sebeple bir şeyi hak etmediğimizi düşündüğümüzde ona karşı fikirler üretiyoruz, vazgeçme eğilimlerini yoğun olarak gösteriyoruz ve isteğimizle ilgili olumsuzlukları benimsememiz kolay oluyor. Hak etmediğimizi düşündüğümüz bir isteğimiz değil de başımıza gelmiş bir olaysa çözüme gidecek yollar üretmek, etkilerini azaltmakta zorlanıyoruz, kendimizi rahatlatmak için 'kader' sığınma noktamız oluyor. Bu, ölüm gibi konularda kabul edilen tepkidir ancak diğer durumlarda 'neden böyle oldu?' sorusunu kendimize sormak, sürece, etkenlere ve kendimize dair değerlendirmeler yapmak daha sağlıklı olacaktır.

Zannedilenin aksine, ilk düşündüğümüzü çekmiyoruz. Yoğun olarak odaklandığımız, düşündüğümüz şeyi oluşturuyoruz. Tam bu noktada, neye odaklanacağımız belirleyici oluyor. İlk düşündüğümüze sarılıp ona odaklanırsak onu çekiyoruz, bir anlamda pek de karar vermiş olmuyoruz ve kader diyoruz. Unutmayalım ki, ilk düşündüğümüz şeyde bilinçaltımızın etkisi daha fazladır. Bilinçaltınızdaki korkular, düşünceler vb. sizi o düşünceye götürüyor olabilir. Gustav Jung ‘’Bilinçaltı mutlaka bilince çıkarılmalıdır, aksi halde onu kader olarak yaşarız’’ demiştir. Seçenek üretip, bu seçenekleri değerlendirerek seçim yapıp birşeye odaklanırsak o zaman karar vermiş oluyoruz. Beynimize bir komut verdiğimizde, beyin bunu gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa yapacaktır. Ama beyin, o komut bize yararlı mı zararlı mı ayırtetmez. Örneğin karar olarak ‘’ Başaramam’’ dediğiniz anda beyninizi başaramamaya programlamış oluyorsunuz.

Geçmiş artık bitmiştir, bu sebeple pişmanlık duymayı hayatınızdan çıkarın. ‘Keşke’ lernizin yerine ‘iyi ki’ ler koyun ve seyretmek yerine yaşamayı tercih edin. Seçenek üretin ki seçim yapabilin. Kaderinizi değil, kararlarınızı yaşayın.

NOT : 01 Temmuz 2013 tarihinde Anayurt Gazetesinde Deniz Cebekan Çelik'in köşe yazısı olarak yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilinçaltımızı Kader Olarak Yaşıyoruz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Deniz CEBEKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Deniz CEBEKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Deniz CEBEKAN'ın Yazıları
► "Kronik Mutsuzluk" mu Yaşıyoruz? Psk.Burçin KOYUNCU
► Depresyon Kader Midir? Psk.Gizem ANLAMA
► Özgüven Kader Değildir! Dr.Psk.Ezgi TUNA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bilinçaltımızı Kader Olarak Yaşıyoruz' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Süperkadın Sendromu Kasım 2013
◊ Sofra Savaşları Temmuz 2013
◊ Peri Masalı Aşk Romanı Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:16
Top