2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaygı Çileden Çıkarınca: Panik Bozukluk
MAKALE #11125 © Yazan Dr.Psk.Ezgi TUNA | Yayın Temmuz 2013 | 3,893 Okuyucu
Birkaç dakika süren ani korku ataklarınız mı var? Kalp krizi geçiriyor ya da boğuluyor gibi mi hissediyorsunuz? Bu ataklar önceden tahmin edilemez zamanlarda geliyor ve yeni bir atak geçirmekle ilgili sizi kaygılandırıyor mu?

Eğer öyleyse, panik bozukluk adı verilen kaygı bozukluğundan yakınıyor olabilirsiniz.

Panik Bozukluk Nedir?

Panik Bozukluk genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde başlayan ve daha çok kadınları etkileyen bir kaygı bozukluğudur. Panik bozukluğun en temel göstergesi yaşanan panik ataklardır.

Panik atak, aniden ortaya çıkan ve tekrarlayan, 10 dakika içinde zirveye ulaşan, kontrolü kaybetme ya da kötü bir şey olacağı korkusunun egemen olduğu ataklara verilen addır. Bu ataklar sırasında vücudumuz ciddi fiziksel tepkiler verebilir. Örneğin panik atak geçiren kişi kalp krizi geçirdiğini, düşüp bayılacağını ya da boğulacağını düşünebilir. Bunun dışında ataklar sırasında vücudunda titreme, terleme, baş dönmesi, uyuşma, göğüste sıkışma ya da ürperme gibi duyumlar hissedebilir. Bu nedenledir ki panik atak yaşayanların çoğu bu ataklardan sonra soluğu hastanelerde veya acil servislerde alır. Fakat genellikle bu atakların altında yatan fiziksel bir sebep bulunamaz.

Panik ataklar panik bozukluğın en temel belirtisi olsa da, her panik atak yaşayan kişi panik bozukluk geliştirmez. Hatta hemen hemen hepimiz yaşamımız boyunca birkaç panik atak geçirebiliriz. Ancak bu ataklar tekrarlıyorsa ve yeni bir atağa dair korkularımız varsa tedavi almamız gerekir.

Panik atakların ne zaman ve nerede geleceği önceden bilinmediği için panik bozukluk hastaları başka bir atak yaşamaktan endişe duyarlar. Bu endişe günlük hayatın işleyişini etkiler; sonuç olarak bu kişiler kalabalık yerlere, kapalı alanlara ya da bir atak sırasında kurtulmanın zor olduğu yerlere gitmekten çekinebilirler. Bu sebeple okul ve iş gibi günlük aktiviteler aksamaya başlar.

Günlük yaşamda panik atak ve panik bozukluk eş anlamlıymışçasına birbirinin yerine kullanılmaktadır. Fakat panik ataklar, panik bozukluk dışında sosyal kaygı, fobiler ve travma sonrası stres bozukluğu gibi farklı bozukluklarda da görülebilir; yani panik bozukluğa özgü değildirler.

Panik Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?

Panik bozukluk hastaları ani ve tekrarlayan korku atakları geçirirler. Bu ataklardan en az birini takiben, bir ay (ya da daha fazla) süreyle aşağıdakilerden en az birini yaşarlar:

- Başka bir atak geçirmeyle ilgili süregelen endişe

- Bu atağın anlamı ve sonuçlarıyla ilgili endişe (kontrolü kaybetme, delirme, kalp krizi geçirme gibi)

- Davranışlarda bu ataklara bağlı olarak belirgin bir değişme.

Yaşanan panik ataklar alınan bir madde ya da fiziksel bir rahatsızlık sonucu oluşmaz ve başka bir psikolojik bozukluk (sosyal fobi, ayrılık kaygısı, obsessif kompulsif bozukluk vb.) ile açıklanmaz.

Panik bozukluk agorafobinin eşlik edip etmemesine göre sınıflandırılır. Agorafobinin eşlik ettiği durumlarda kişi panik atak geçirirse kaçmasının zor olacağı ya da küçük düşeceği kaygısıyla birçok ortamda uzak durur. Örneğin alışveriş merkezi, pazar yeri, bazı taşıtlar (araba, metro, uçak vb.), sinema/tiyatro gibi kapalı alanlar sıkça uzak durulan yerler arasındadır. Ağır vakalarda evi terkedememe görülebilir.

Tedavi

Tedavi edilmediği takdirde panik bozukluk hayatı olumsuz etkiler, sosyal ortamlardan çekilmemize, depresyona, fobilere (evden çıkma, araba kullanma gibi) veya alkol/madde kullanımına yol açabilir.

Panik bozukluk tedavisinde iki temel seçenek vardır: Psikoterapi ve ilaç tedavisi. Hangi tedavinin sürdürüleceği hastalık geçmişiniz, hastalığın derecesi, kişisel tercihiniz ve ulaşılabilir tedavi seçenekleri çerçevesinde belirlenir.

En sık kullanılan psikoterapi yöntemlerinden olan Bilişsel Davranışçı Terapi’de psikologunuzla yapacağınız haftalık görüşmelerle destekleyici bir ortamda panik atakların tehlikeli olmadığını öğrenirsiniz. Bu sayede panik atak ihtimali sebebiyle uzak durduğunuz ortamlara tekrar kavuşursunuz.

İlaç tedavisinde ise genellikle iki tip ilaç sınıfına başvurulur: Kaygı bozukluğu tedavisinde sıkça kullanılan Benzodiazepin grubu ilaçlar ve antidepresan adını verdiğimiz ve depresyon tedavisinde de sıkça başvurulan ilaçlar. Bu ilaçlar bazı yan etkiler oluşturabileceğinden bunu doktorunuzla konuşmanızı öneririz.

Tedavinin başarılı olmadığı durumlarda tedavi seçeneği değiştirilebilir ya da psikoterapi ve ilaç tedavisi birlikte kullanılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaygı Çileden Çıkarınca: Panik Bozukluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ezgi TUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ezgi TUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TUNA Fotoğraf
Dr.Psk.Ezgi TUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ezgi TUNA'nın Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kaygı Çileden Çıkarınca: Panik Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeme Bozuklukları Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:20
Top