2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çene Eklemi Rahatsızlığı ve Diş Sıkma Gıcırdatma (Buruksizm) Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #11137 © Yazan Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA | Yayın Temmuz 2013 | 13,292 Okuyucu
Sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyor,kahvaltıda lokma çiğnerken dişlerinizin üzerine basmakta zorlanıyor,çenelerinizi fazla açamıyorsanız,ağrının nereden geldiğini anlayamıyor ve tüm dişleriniz birden ağrıyor gibi geliyorsa;dikkat geceleri uykuda dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz!

Son zamanlarda,günümüz şehir yaşamına bağlı yaşanan stres,dengesiz beslenme,hareketsizlik ve uyku bozukluklarının artması ile bu tarz şikayetler ile Çene eklemi rahatsızlığı olan birçok kişi,hangi doktora başvuracağını bile şaşırıyor.Bu şikayetler için diş hekimlerine,KBB uzmanlarına,çene cerrahlarına hatta nöroloji uzmanlarına başvuran hastalar var.Bu durumda ilk iş, diş hekimine muayene olup,ileri düzey eklem hastalığı varsa zaten eklem uzmanı diş hekimine yönlendirilirsiniz.Daha ileri düzeydeki çene eklem rahatsızlığı;çenelerin“tam açılmama”,“hiç açılmama” veya “çene açılınca yerinden çıkma”gibi daha ağrılı fonksiyon bozukluklarını
içerir.

Temporomandibular Bozukluklar Eklem Bozuklukları (TMJ) Nelerdir?

Temperomandibular eklem bozukluğu, üst ve alt çeneyi birleştiren eklemin doğru çalışmadığı anlamına gelir. Bu eklem vücuttaki en karmaşık eklemlerden biri olup, alt çenenin ileri, geri ve yanlara hareketinden sorumludur. Bu karmaşık kas, lif, disk ve kemik sisteminin işlevini engelleyen her türlü probleme Temporomandibular Eklem Bozuklukları adı verilir. Genellikle, çenenizin tıklaması ya da bir an için “takılı kalması” şeklindedir. Bu rahatsızlığın nedenini tam olarak belirlemek genellikle imkansızdır.

TMJ Semptomları Nelerdir?

Eklem bozukluklarının birçok belirti ve semptomları olabilir. TM Eklem bozukluğunuz olduğunu belirlemek güçtür, çünkü bu semptomların biri veya hepsi başka problemlerde de mevcut olabilir. Diş hekiminiz, tüm medikal ve dental öykünüzü dinleyerek, klinik muayene yaparak ve röntgen çektirerek doğru bir teşhis yapabilir.

En çok görülen semptomları şunlardır:
Baş ağrıları (genellikle migreni andıran), kulak ağrıları ve gözlerde ağrı ve basınç
Ağzınızı açtığınızda veya kapadığınızda tıklama veya çıtlama sesi
Esneme, ağzınızı geniş bir şekilde açma veya çiğneme esnasında ağrı
“takılan”, “kilitlenen” çene
Çene kaslarında hassasiyet
Üst ve alt dişlerimizin birleşme şeklinde ani değişiklik

TMJ Nasıl Tedavi Edilir?

Tek bir tedavisi bulunmadığından, semptomları önemli ölçüde azaltabilecek farklı tedaviler uygulayabilirsiniz. Diş hekiminiz size aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını önerebilir:

Nemli ısı uygulayarak ya da kas gevşetici, aspirin veya diğer reçetesiz satılan ağrı kesicileri ya da antienflammatuar ilaçları kullanarak kas spazmını ve ağrıyı azaltmaya çalışın

Gece plağı veya splint olarak adlandırılan bir aparey kullanarak, sıkma ve diş gıcırdatmanın zararlı etkilerini azaltın. Ağzınıza uyması için özel olarak yapılan apareyler üst dişlerin üzerine takılarak, alt dişlerle sürtünmesini önler

Çenedeki kas gerilimini kontrol etmeye yönelik rahatlama tekniklerini öğrenin. Diş hekiminiz, gerilimi gidermek için eğitim veya danışmanlık önerebilir

Çene eklemleri etkileniyorsa ve diğer tedaviler başarısız olmuşsa, çene eklemi cerrahisi önerilebilir

Diş sıkmanın belirtileri ?

Gece uykuda farkında olmadan dişlerinizi sıkıyorsanız, yukarıdaki şikayetler sizde mevcutsa veya bir yakınınız bu konuda sizi uyardı ise sizde bruksizm var demektir. Bu rahatsızlık, baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ağzı açarken ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya çene de kaymalar şeklinde semptomlarla kendini gösterir. Çoğu kez klinik belirti vermeden, yıllarca devam eden, bazen de akutlaşıp, insanları adeta canından bezdiren bir rahatsızlıktır. Hastaların gece uykuda farkında olmadan diş sıkmaları bazen kişilik yapılarına bağlı hep olabiliyor.Örneğin duygularını ifade etmeyen , pasif yada içe dönük kişilik yapılarında, bilinçaltı olarak, gece diş sıkılabiliyor.Bizler bu hastaları klinikte muayene ettiğimizde ;dişlerin kesici kenarlarında aşınmaya bağlı diş boylarının kısaldığını,diş yüzeylerinde çok ince çatlakları görebiliyoruz.Ayrıca hastalarda diş mine dokusunun incelmesine bağlı, soguk- sıcak hassasiyetleri fazla oluyor.Bu hastalarda herhangi bir travma yok iken diş mine kırıkları yada daha önceden yapılmış restorasyonların kırılması gibi durumlarla da karşılaşabiliyoruz.

Birde uzun yıllar içinde devam eden değilde, bir anda şiddetli ağrılar ile başvuran hastalar oluyor.Bunların hikayelerini dinlediğimizde, ortak noktaları genelde, son dönem yaşamlarında, ani stres veya üzüntü yaşamış olmaları oluyor.Bu tarz ani üzüntü ve stresler, genelde ekonomik veya ailevi kayıplar olabiliyor.Sevilen kişilerin vefatı veya hastalanmaları,boşanma, iş kaybı,iflas v.s Kişinin bu ani ve beklenmedik sıkıntı ve stres sonrası yaşadığı gerginlik, tüm vücut kasları gibi çene kaslarını da etkisi altına alıyor.Öyle ki uzun yıllar gece diş sıkma alışkanlığında, sakinleştirici ve kas gevşetici ilaçlar tek başlarına, rutin tedavi gibi uygulanmış, hastalar psikiyatrislere yönlendirilmiştir.Günümüzde ise eğer alışkanlığa bağlı bir diş sıkma varsa alışkanlık kırıcı apareyler,gece diş koruyucu plaklar yapılıp,hastanın kendi başına halledemediği psikolojik sorunlarda gene uzmandan yardım almasını tavsiye ediyoruz.Bir dönem bu gece plakları daha yumuşak materyalden yapılıp sadece dişlere gelecek zararları önlemek planlanırken, günümüzde daha sert materyallerden yapılan gece plakları ile hem dişlerin korunması hemde düzenli kullanım ile alışkanlığın da terk edilmesi hedeflenmektedir. Farkında olmadan çene ekleminizde ve yüz kaslarınızda, aşırı yüklenmeye sebep olabilecek şekilde dişlerinizi sıkar yada gıcırdatırsanız, uzun dönemde, eklemde dejeneneratif değişikliklere neden olarak, kalıcı çene eklem rahatsızlığı oluşturabilirsiniz. Ayrıca çene eklemi rahatsızlıkları, çene ve yüz bölgesinde maruz kalınacak bir travma ile de gelişebilir.

Eğer aşağıdaki soruların üç veya daha fazlasına evet diyorsanız çene eklemi sorununuz olabilir.
v Dişlerinizin sağlam olmasına rağmen kulağa, başa ve şakaklara yayılan ağrılarınız var mı?
v Eksik dişleriniz fazla mı?
v Ağzınızı açarken, çene ekleminizden ses geliyor mu?
v Ağzınızı açıp kaparken, yemek yerken veya esnerken zorluk çekiyor musunuz?
v Sabahları veya gün içinde bazen çenenizin kilitlendiğini hissediyor musunuz?
v Sabah uyanınca, çene-yüz kaslarında ağrı duyuyor musunuz?
v Bazen kapanışınızın, kayarak değiştiğini hissediyor musunuz?
v Lokma çiğnerken, dişlerinizin üzerine basmada, zorluk çekiyor musunuz?

Çene eklemi rahatsızlığı nasıl anlaşılır?

Diş hekimi muayeneleri sadece çene eklemi rahatsızlığı değil bütün genel ağız ve diş sağlığınız ile ilgili problemlerin erken teşhisini sağlar. Bu muayene sırasında, kaslarınızı etkileyecek sinir sistemi, kapanış veya ortopedik bir bozukluk olup olmadığı, çene-yüz ve boyun kaslarınızın uyumlu çalışıp çalışmadığına bakılır. Diş hekimi, çene eklemlerinizi, çene yüz kaslarınızı parmak uçlarıyla palpe ederek; ağrı olup olmadığına, ağzı açıp kaparken çene eklemlerinde ağrı olup olmadığına, çene ekleminden ses gelip gelmediğine, alt çenenin kapanışa geçerken kayma yapıp yapmadığına ve maksimum ağız açıklığına bakar.

Diş sıkma gıcırdatma buruksizm nedir nasıl tedavi edilir?

Tedavisinde öncelikle dişlere gelen kuvvetlerin eşit ve dengeli dağılması ve çene eklemine aşırı yük binmemesi için kapanışın düzgün olması hedeflenir . Bu amaçla öncelikle eksik dişlerin restorasyonları ve ağızda ihtiyaç olan kırık ve çürük dişlerin tedavileri hedeflenir.Kapanışı tam olmayan veya kapanışı bozan eski protezler yenilenir. Sonrasında hastadan ölçü alınarak gece yatarken takacağı gece koruyucu plağı yapılarak, dişlere taşıyacağından fazla kuvvet gelmesi engellenir.
Diş sıkma,diş gıcırdatma,bruksizm,gece plağı,diş sıkma plağı yapımı ve diş sıkanların kullandığı gece plağı fiyatları yüksek olmayan size fayda sağlayan plaklardır.Kullanıldığında rahatlama olabilmektedir.
Diş sıkan veya gıcırdatan hastalarda çatlak veya kırık diş görülebilmektedir.

Çatlak veya kırık diş — Çatlak veya kırık dişler, başka hasar meydana gelmeden mümkün olan en kısa sürede onarılmalıdır. Kanal tedavisi veya dişin çekilmesi gerekebilir. Çatlak diş minesini veya dentini etkilemişse, genelde en iyi tedavi kuron uygulamasıdır. Çatlakların her zaman görünür olmadığını, hatta röntgende bile görünemeyebileceğini unutmayın. Semptomlar, çiğneme esnasında ağrı, soğuk ve sıcak gıda ve içeceklere, havaya karşı hassasiyeti içermekle birlikte, koşul zamanla daha belirgin bir hal alabilir.

Dişler diş sıkma sırasında sürekli olarak aşınmaya maruz kalırlar bu aşınma dişlerde zman içerisinde hassasiyete dönüşebilmektedir.


Sağlıkla kalın
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çene Eklemi Rahatsızlığı ve Diş Sıkma Gıcırdatma (Buruksizm) Nedir Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın Yazıları
► Diş Gıcırdatma (Buruksizm) PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Diş Sıkma-Diş Gıcırdatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Sıkma ve Gıcırdatma Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA
► Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Dr.Dt. Emre BAYRAMOĞLU
► Diş Sıkma ve Gıcırdatma (Bruksizm) Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU
► Çene Eklemi Tedavisi Dr.Dt. Uygar BAKŞİ
► Çene Eklemi Bozuklukları Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Çene Eklemi Hastalıkları Dt.Mesut MUTLU
► Çene Eklemi Rahatsızlıkları Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çene Eklemi Rahatsızlığı ve Diş Sıkma Gıcırdatma (Buruksizm) Nedir Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ön Diş Estetiği Temmuz 2016
► Yirmilik Diş Çekimi Haziran 2016
► Zirkonyum Diş Temmuz 2015
► Diş Çekimi Sonrası Şubat 2015
► Empress Diş Mart 2014
► Diş Eti Tedavisi Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:03
Top