2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üniversite Tercih Döneminde Öğrencilere ve Ailelere Öneriler
MAKALE #11139 © Yazan Psk.Emine YURDAKUL | Yayın Temmuz 2013 | 5,480 Okuyucu
Üniversite Tercih Döneminde Öğrencilere ve Anne-Babalara Öneriler

Hangi üniversiteyi/bölümü tercih edeceğime nasıl karar vereceğim?

En az sınava hazırlık dönemi kadar kritik olan üniversite tercih döneminde; öğrencilerin öncelikle dikkat etmesi gereken nokta kendi istekleridir. Öğrenciler kendi içlerinden geçeni değil de, çevre, arkadaşlar ve ailenin isteklerine göre tercihlerini belirlediklerinde, genellikle bölüme başladıkları zaman sorun yaşarlar. Tüm öğrencilerin eğitimlerinin ilk yıllarından itibaren kendi yeteneklerine dair bildiği bazı gerçekler vardır. Fakat tercih dönemi geldiğinde; anne-babaların beklentileri, arkadaşların etkileri ve önceki yıllarda başarılı olmuş öğrencilerin yaptığı tercihler, kafaların karışmasına neden olur. Bu noktada öğrencilere önerebileceğimiz temel yaklaşım, kendi içlerine dönüp; “Ben hangi mesleği yaparsam mutlu olurum? ”sorusuna cevap aramaktır. Çünkü hayatımızda birincil önceliğimiz mutlu olmaktır. Lise mezunu bir öğrenci kendini tanır ve kendi başına karar verebilecek bilişsel becerilere sahiptir. Ancak tüm bu becerilere sahip olmasına karşın; çevrenin beklentileri ile baş etme becerisini geliştirmekte güçlük yaşar. Diğer bir önemli nokta ise; tercihe yüklediğimiz anlamları gözden geçirmektir. “Ben yönetici olmak istiyorum” diye tercih yapmak yerine “Hangi bölümle ilgili bilgi sahibi olmak bana keyif veriyor” sorusu ile başlamak gerekir. Ayrıca tercih döneminde birçok kişiden bilgi almak önemlidir. Kendini dinliyor olmak, diğerlerini dinlememek anlamına gelmez. Ancak konjönktürel gerçekleri doğru okuyup, yaşanan tecrübeleri dinleyip bunları içimizden geçen isteklerimizle örtüştürmek ideal olanıdır. İçinize sinmediği sürece, puanınıza en uygun tercihini de yapsanız fayda sağlamayacaktır.

Hangi üniversiteyi/bölümü istediğimi bilmiyorum?

Hangi üniversiteyi/bölümü istediğimi bilmiyorum, karar veremiyorum diye düşünen öğrenciler de olabilir. Aileniz, çevreniz ve kendi beklentilerinize göre bir tercih yapacak olursanız tercih yaptıktan sonra arkanıza bakmamalısınız. En başından beri söylediğimiz sevdiğiniz bölümü seçin önerisinin yanında; eğer ne istediğinizi bilmiyorsanız, başarılı olduğunuz iş sizin en sevdiğiniz olacaktır. Dolayısıyla yaptığınız tercihte başarılı olmaya başladığınızda, o tercihi sevmeye başlayacaksınız. Başarı size tercih ettiğiniz bölümü sevdirecektir.

Tercih edebileceğim en yüksek puanlı üniversiteye mi girmeliyim?

Sınav öncesi dönemde öğrencinin hedefi sınavdan en yüksek puanı alabilmekken, tercih döneminde puan amaç olmaktan çıkmaktadır. Tercih döneminde hedef, istediğiniz bölümü seçmek ve ona yerleşmektir. İdeal olan; önceki yıllarda sınava giren öğrencilerin belirlediği puan sistemine odaklanmak yerine; bu sistem içinde benim istediğim bölümler, ileride yapmak istediğim meslek nedir ona karar vermektir. Yetenekler, kişisel eğilimler ve istekler hangi bölümlerle daha çok uyuşuyor çözümleyebilmek gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu da; öğrencinin kendini iyi tanıyıp takip edebilmesidir. Öğrencinin hangi alanlara yetenekli olduğu, hangi konularda bilgi sahibi olmak istediğini ve ne üzerine çalışmaktan keyif aldığını değerlendirebilmesi gerekir. Karar verildikten sonra da yapılacak şey, puanına göre değil isteğine göre sıralama yapabilmektir.

İstediğim bölümüme karar verdim, okuyacağım üniversiteyi seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Zorlu bir sınav maratonun ardından girilen tercih döneminde; öğrencilerin çok da hissedemedikleri bir durumdur üniversiteli olmak. Günümüzde üniversite öğrencilere sadece diploma ve meslek edindiren bir yer değildir. Öğrencilerin yaşadıkları üniversite sürecini iyi değerlendirebilmeleri ve kendilerini geliştirebilmeleri çok önemlidir. Bunun için tercih sürecinden itibaren öğrencilerin bilinçli ve hedeflerini belirlemiş olmaları gerekir. Son dönemlerde üniversitelerin; öğrenciye okuduğu bölüm dışında sunduğu olanaklar oldukça önemli hale gelmeye başlamıştır. Öğrenci üniversiteye geldiği zaman sadece aldığı derslerle sınırlı kalmıyor, ders dışı katıldığı etkinlikler de kişisel gelişimini tamamlaması için büyük rol oynamaktadır. Üniversitenin verilen eğitim kadar kariyer olanakları anlamında da donanımlı olması çok önemlidir. Kariyer planlaması sadece son sınıfta gündem olmamalı, ilk yıldan itibaren küçük adımlarla ilerlenmesi gereken bir yol olarak görülmelidir. Öğrenci üniversiteden ve bölümünden ne istediğini bilmeli ve belirlediği hedefleri doğrultusunda çalışmalıdır.

Tercih yaparken şehir mi bölüm mü tercih etmek gerekir?

Tercih dönemi, öğrencilerin kendini keşfetme heyecanlarının en yoğun olduğu dönemdir. Bazen aileden uzakta, kendi ayakları üzerinde durarak yaşama istediği; öğrencileri istediği bölüm tercihinden uzaklaştırabilir. Yaşanan bu heyecan çok doğal ve haklı bir heyecandır. Ancak burada yapılması gereken dengeyi sağlayabilmektir. Yaşamak istediğiniz şehir ve bölüm arasındaki denge eşit olmalıdır. Tercihleri sadece şehre göre değil, istenen bölümlerin bulunduğu şehirlere göre belirlemek gerekir.

Üniversite tercih döneminde aile içi stresle nasıl başa çıkabiliriz?

Tercih sürecinde hem öğrencinin hem de ailenin stres yaşaması kaçınılmazdır. Dönem dönem duygusal gerilimler yaşanabilir. Böyle zamanlarda sakinleşip rasyonel düşünebilmekte, zihin dağınıklığını gidermek için tercihlerin konuşulmadığı sosyal aktivitelerin ön planda olduğu bazı molalar vermekte fayda vardır. Aile içinde yaşanan bu gerginliğin normal olduğu, tüm ailelerin bu süreçten geçtiğini farkına varabilmek önemlidir.


Üniversite tercih döneminde çocuklarına destek olmak isteyen anne-babalara neler önerilebilir?

Tercih döneminde anne-babaların çocukları üzerindeki stres ve baskıyı azaltmak için, çocuklarıyla iletişimde oldukça dikkatli ve bilinçli davranmaları gerekir. Öncelikle çocuğunuzun en az sizin kadar, hatta daha fazla endişe ve belirsizlikle başa çıkmaya çalıştığını unutmamak gerekir. Yetişkinliğe atılan ilk adımda çocuğunuzu kararlarında desteklediğinizi hissettirmek, kendine güvenini pekiştirmek için oldukça önemlidir. Tüm ailenin bir arada olduğu toplantılar yapabilirsiniz. Çocuğunuzun kendini anlatması için ona fırsat vermek ve kafasındaki bölüm ve üniversiteyi nedenleriyle anlamaya çalışmak iyi bir fikir olabilir. Tercih konusunda muhakkak ki anne ve babaların düşünceleri önemlidir ancak, bunları dile getirirken çocuğunuz üzerinde baskı kurmamaya özen gösterin. Çocuğunuzun, tercih olarak yazacağı üniversite veya bölümlerde okuyan ya da mezun olmuş kişilerle tanışması ve onların deneyimlerini dinlemesi için bu kişilerle iletişime geçmesine destek olun. Stres ve kaygı ile sağlıklı başa çıkma konusunda çocuğunuza örnek olun. Süreçte sizin yaşadığınız gerginliğin çocuğunuza yansımasına engel olmaya çalışın. Çocuğunuza güvenin çünkü o kendisini tanıyor. Çocuğunuzu, yapabileceğini düşündüğü ve mutlu olacağı üniversite ve bölümleri tercih etmesi için cesaretlendirin. Çocuğunuzun ilgi duyduğu alana yönelmesine izin verin.

Sevgilerimle,
Psikolog Emine Yurdakul
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üniversite Tercih Döneminde Öğrencilere ve Ailelere Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine YURDAKUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine YURDAKUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine YURDAKUL'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Üniversite Tercih Döneminde Öğrencilere ve Ailelere Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:03
Top