2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İşlev Bozuklukları ve Cinsel Terapiler
MAKALE #11183 © Yazan Psk.Elvan DEMİRBAĞ | Yayın Temmuz 2013 | 3,775 Okuyucu
Cinsel yaşamda bazı durumların kaynaklık ettiği ciddi bir takım sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle evli çiftlerde müdahale edilmeyen cinsel sorunlar giderek günlük hayata yansımaya, iletişimi bozmaya ve mutluluğu engelleyen büyük bir sorun haline gelmeye başlar.

Cinsel işlev bozukluklarını tanıtmadan önce kısaca sağlıklı cinsel tepkinin nasıl bir sürece sahip olduğunu anlatmaya çalışacağım. Cinsel tepki öncelikle partnerlerin birbirlerini öpmeleri veya okşamaları gibi davranışlarla başlar ve ardından bedensel tepkiler üç dönemden geçer. “Uyarılma” dönemi olan ilk dönemde, kadında vajen içi ıslanma erkekte sertleşme tepkileri gelişir. Uyarılma devam ettikçe hazın en üst noktasına ulaşılır. “Orgazm” dönemi olarak adlandırılan bu dönemde erkekte boşalma ve kadında da kasılma meydana gelir. Son dönem olan “sonlanma” döneminde ise tatmin olmuş ve rahatlamış bir hal vardır.

Cinsel sorunlar genel olarak cinsel isteksizlik, uyarılmada güçlük, orgazm olmada sıkıntılılar, ağrı bozuklukları olarak sınıflandırılabilir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere bazı sorunlar, normal cinsel tepkinin direkt olarak bir basamağı ile ilgilidir. Ancak söylenebilir ki bu sorunların hepsi temel olarak, yukarıda bahsedilen doğal cinsel tepkilerin o ya da bu sebeple baskı altına alınması ile ortaya çıkmaktadır.
Normal cinsel tepkileri engelleyecek veya etkileyecek bir çok sebep olabilir. Bunlardan en önemlileri, cinsellikle ilgili yanlış inançlar, eksik bilgiler, yetiştirilme tarzı, geçmiş kötü deneyimler, partneler arası iletişim ya da ilişki sorunları, partnerlerin kendilerine olan güvensizliği ya da kendilerini beğenmemeleri olarak sıralanabilir. Örneğin vajinismus tanısı alan bir kişi için ilişkiye girmek “çok acılı” bir süreç olarak değerlendiriliyor olabilir. Bu tür bir inanç kişinin ilişkiye girmeye karşı yoğun bir korku geliştirmesine neden olabilir. Diğer bir örnek ise, yoğun iş temposundan cinsel istekliliği düşen bir kişi eşine karşı kendini suçlu hissedebilir ve sertleşmede güçlükler yaşayabilir. Ya da evliliğe kadar cinsel yaşam bir tabu gibi algılanabilir ve üstü örtülmüş, bastırılmış olabilir. Bu durum cinsel konularla konularla ilgili hiçbir bilgi ve deneyim sahibi olunamaması ile sonuçlanır ve evlilikte çözümsüz sorunlara dönüşebilir.

Cinsel sorunlara bir çok şey kaynaklık edebileceği için ayrıntılı ve dikkatli bir psikolojik değerlendirme yapılmalıdır. İyi bir cinsel terapi, doğal cinsel tepkinin hangi aşamasında sorun yaşandığını ve yaşanan bu soruna ne tür düşünsel , duygusal ve davranışsal özelliklerin kaynaklık ettiğini iyi değerlendirip tespit etmelidir.

Çiftler daima terapistle bir arada görüşmelere katılmalıdırlar. Sıkıntılar iki taraftan da dinlenmeli, uzlaşma sağlanmalı ve söz birliği içerisinde tedaviye başlanmalıdır. Çiftlerin kendilerine veya eşlerine karşı duyduğu güvensizlik veya öfke gibi olumsuz duygular üzerinden gidilerek gerek genel cinselliğe dair gerekse de kendilerine veya eşlerine karşı işlevsiz düşünce ve davranışlar ele alınmalıdır. Çiftin farkındalık kazandığı ve cinsel yaşama dair yeniden öğrenmelerin olduğu bu seansların ardından, sorunun türüne göre terapist tarafından bir sonraki seansa kadar yapılmak üzere bir takım ev ödevleri verilir. Ödevler esnasında yaşanan zorluklar seansta mutlaka ele alınmalı, bunlar aşılmadan diğer basamağa geçilmemelidir.

Temel olarak işlenen gündem ve verilen ev ödevleri bireyin kendi cinselliğini tanıması, istek ve beklentilerini eşine açabilmesi, bu beklenti ve isteklerin diğer eş tarafından karşılanabilmesi ile normal cinsel yaşantıya dönüşü hedeflemektedir.

Kişiler için yemek yemek uyumak kadar doğal bir ihtiyaç olan cinsel yaşamın normal işleyişi bozulduğunda ve uzman bir yardım alınmadığı taktirde, bu sorun depresyon, kaygı gibi daha farklı şikayetlere dönüşebilmekte, çiftler ayrılık veya boşanmalara kadar gidebilmektedir. Bu nedenle bireylerin bu tür sıkıntılarını, güvenebilecekleri ve kendilerini rahat hissedecekleri bir terapistle görüşebilmeleri önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İşlev Bozuklukları ve Cinsel Terapiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elvan DEMİRBAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elvan DEMİRBAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elvan DEMİRBAĞ Fotoğraf
Psk.Elvan DEMİRBAĞ
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elvan DEMİRBAĞ'ın Makaleleri
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Gülnaz ATEŞ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Nergis ÖZDİNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel İşlev Bozuklukları ve Cinsel Terapiler' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Nedir? Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:38
Top