2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sahurda Beslenme
MAKALE #11191 © Yazan Dyt.Hilal DOĞAN | Yayın Temmuz 2013 | 3,493 Okuyucu
SAHURDA BESLENME

Ramazanda kilosunu koruyamayan, hatta daha da kilo alıp tartılara küsenlerden misiniz? O zaman hemen bu önerilere dikkat!!! Kendinize öncelikle şunu söyleyin ki bu sefer her şey daha farklı olacak…
Bu yıl da Ramazan ayının, kavurucu sıcaklara denk gelmesi, oruç tutanları olumsuz etkileyebilir. Halsizlik ve tansiyon gibi sorunlar yaşamamak için yediklerimize dikkat etmek gerek!

Beslenme tipinin, uyku alışkanlığının ve aktivite düzeyinin değiştiği ramazan ayında kilo almak kaçınılmaz hale geliyor ancak yeterli ve dengeli beslenmeyle kiloyu korumanın yanı sıra kilo bile verilebiliyor.
Burada unutulmaması gereken en önemli nokta vücudu aç kalmaya ve yemek yeme saatlerine alıştırdıktan sonra harcanan günlük enerjiyi düşürmek yerine yenilen yemek miktarlarını azaltmaktır. Porsiyon miktarlarını arttırmadan birkaç ufak beslenme taktikleriyle ederek ramazanı daha sağlıklı ve zinde geçirebilirsiniz.

Sahurda dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri

Mutlaka sahura kalkın. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar.
Sahurda tercih edilecek olan besinler enerjisi çok düşük olmayan fakat kolay hazmedilebilir besinler olmalıdır
Doymam endişesiyle sahurda sebze yemeği ve meyve yemekten kaçınmamalıdır. Bu kesinlikle yanlış bir beslenme tarzı. Ramazan ayında artan kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi azaltılıp, sebze meyve tüketimi önemli derecede arttırılmalıdır.
Porsiyon miktarları küçültülmeli, yavaş yemek yemeye özen gösterilmelidir.
Kızartmalardan, hamur işlerinden aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır
İftar ile sahur arasında uzun bir zaman dilimi olduğundan besinler dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır. Yemek saatlerinin değişmesi ara öğünlerin atlanmasına neden olabiliyor, ancak özellikle sahurda aşırıya kaçmamak için ara öğünleri tüketmeye devam etmeniz gerekir. Beslenme sıklığı en az 4 öğün olmalı, sahur ve iftar hariç en az 2 öğün daha yapılarak yiyecek alımı dengelenmelidir. Ara öğünlerde meyve sebze tüketimine ağırlık verilebilir.
Çok ağır olmayan yiyecekler tüketilmelidir böylece mide yanması ya da hazımsızlık gibi şikâyetler önlenebilir.
Seçilen yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir özelikle ızgara, fırında ve haşlama yöntemi ile yemekler pişirilmelidir.
Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce yatmamalı.
Sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek sizi gün boyunca tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlayın. Ağır ve yağlı yemekler yerine peynir, yumurta, yoğurt gibi proteinden zengin bir mönü sizi tok tutar.
Sahurda zeytin yemek sizi susatacağından mümkün olduğunca yememeye çalışın.
Gün içinde susuz kalınacağı için iftar ile sahur arasında en az 2-2.5 litre su içilmeli ve sulu gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda çok su içmeniz size tokluk hissi verir ve gündüz daha çok açlık hissetmenizi sağlar. Bu bakımdan suyu iftarda daha çok için
Sahurda reçel, bal gibi tatlı gıdalar tüketmeyin.
Sahurda siyah çayla demlenmiş çayda susuzluğunuzu artıracağından iyi bir tercih değildir.
Ramazan boyunca ve normal günlük yaşantınızda hazır meyve suları, asitli içecekler, tatlandırıcılar, çay ve kahveden uzak durulmalıdır

Sahurda yiyebileceğiniz ideal besinler
Beyaz ekmek yerine kepek ekmeği
Et, süt, yoğurt, peynir (proteinden zengin besinler)
Kuru baklagiller, kepekli makarna, esmer pirinç
Sebze yemekleri, sebzeli börek
Su ihtiyacınızı gidermek için komposto, hoşaf
Taze meyve
Sütlü tatlılar
Kuruyemişler (fındık, fıstık, badem, ceviz)
Yemekten bir saat sonra süt
Bol bol su

Diyetisyen Hilal DOĞAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sahurda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hilal DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hilal DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Hilal DOĞAN
Karabük
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hilal DOĞAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sahurda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ev Dışında Beslenme Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:08
Top