2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizmli Çocuklar İçin Evde Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programı Uygulamaları
MAKALE #11194 © Yazan Uzm.Cihan ERYAKICI | Yayın Temmuz 2013 | 6,431 Okuyucu
Bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkileyen, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklanan nörobiyolojik bir bozukluk olarak tanımlanan otizm spektrum bozukluğunun tanı ve tedavisine ilişkin günümüzde birçok yöntem öne sürülmektedir.Birçoğu çocuğu yeni tanı almış ailelere umut saçan ve etkileri bilimsel olarak kanıtlanmayan bu yöntemlerin çocukları davranışsal,bilişsel,iletişim özellikleri bakımından nasıl etkilediğine dair herhangi bir bilimsel veriye rastlanmamaktadır.Çoğu çocukta gözle görülür bir gelişimsel ilerleme sağlayamayan bu yöntemler ayrıca ailelere çok fazla bir mali külfet olarak geri dönmekte ve çocuklarının gelişimi konusunda da bir motivasyon kaybına yol açmaktadır.

Bu yazıda etkililiği bilimsel olarak kanıtlanmış ve çocuklarda görülen olumlu etkileri yeterli sayıda araştırma bulgusu ile desteklenmiş olan Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programları ve bu programların özelliklerinden bahsedilecektir.

Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programları. Lovaas tarafından yaklaşık yarım yüzyıl önce ilk uygulamaları oluşturulan ve günümüze kadar birçok bilim adamının araştırmalarıyla etkiliği denenmiş ve güncellenmiş olan otizm spektrum bozukluğuna özgü müdahale programlarıdır.

Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programları genellikle çocukların kendi evlerinde uygulanır ve böylelikle öğrenilen becerilerin yaşam alanlarına genellenmesi kolaylaştırılır.

Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programlarının hedef kitlesi 0-8 yaş arasında yaygın gelişimsel bozukluklardan etkilenmiş çocuklardır.Eğitime olabildiğince erken başlamak çocuğun gelişimi için önem taşımaktadır.

Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programlarının yoğunluğu programın kalitesi ve etkililiği açısından çok önemlidir.Haftada 20-40 saat arası eğitim hedeflenir.Ancak bu maddi olarak Türkiye şartlarında ulaşılması zor bir sayıdır.Bunun için ailelerimizin olanaklarını olabildiğince zorlayarak yoğun eğitim alması gerekmektedir.

Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programları Davranışçı bir yöntem olan Uygulamalı Davranış Analizine dayalıdır; ve Öncül-Tepki-Pekiştirme veya Öncül-Yanlış Tepkiyi Önleme/Düzeltme şeklinde uygulanan Ayrık Denemelerle Öğretim ağırlıklı bir öğretim yürütülür.

Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programları otizm spektrum bozukluğuna dayalı bir müfredat çerçevesinde bire-bir eğitim şeklinde çocuğun evinde yürütülür.

Erken Yoğun Eğitim Programlarının Bilimsel Dayanakları

2006 yılında Butter ve diğerlerinin yaptığı araştırmaya 4-8 yaşlar arasında otizm ve zihinsel yetersizlik tanılı 8 çocuk katılmış;ve 2 yıl sonunda erken yoğun davranışsal eğitim programı uygulanan bu çocukların zeka ve uyum becerilerinde artış gözlenmiştir.Ayrıca bu çocuklar normal gelişen akranlarıyla çeşitli özel eğitim destekleriyle eğitim almaya başlamışlardır.

Gene 2006 yılında Eldevik ve diğerlenin yaptığı bir araştırmada 2 katılımcı grup kullanılmıştır.Gruplardan birine haftada 10-20 saat arasında değişen Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programı uygulanmış,diğer gruba ise haftada 10-20 saat alternatif iletişim,duyusal,devinsel terapi,TEACCH gibi eğitim yöntemleri uygulanmıştır.2yıl sonra Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programından yararlanan çocukların zeka,dil,uyumsal beceriler ve problem davranışlar alanlarında diğer gruba göre daha büyük kazançlar sağladığı görülmüştür.

Sonuç olarak Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programları otizm spektrum bozukluğu gösteren çocuklar üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış bir uygulamadır.Otizm alanında hiçbir uygulamaya yönelik böylesine bilimsel bir dayanak birikimi bulunmamaktadır.Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programları her ne kadar maliyet olarak fazla gelse de uzun vadede düşündüğümüzde birçok otizmli çocuğun normal okullarda akranlarıyla eğitimini sağladığı için maliyet olarak diğer programlarla fark göstermemektedir.Ayrıca evde uygulanan programlar olduğu için çocuğun günlük hayatına çabuk yansıyan programlar olarak göze çarpmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizmli Çocuklar İçin Evde Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programı Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Cihan ERYAKICI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Cihan ERYAKICI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cihan ERYAKICI Fotoğraf
Uzm.Cihan ERYAKICI
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Özel Eğitimci
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Cihan ERYAKICI'nın Makaleleri
► Otizmli Çocukların Eğitim Hakkı Pınar KAYA DÖŞLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Otizmli Çocuklar İçin Evde Erken Yoğun Davranışsal Eğitim Programı Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:52
Top