2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Havanda Su Dövmek ya da Namı Diğer Gıda Teröristlerini Deşifre Etmek
MAKALE #11199 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Temmuz 2013 | 4,338 Okuyucu
Bilindiği üzere son dönemde tarım bakanlığınca gıda teröristlerini halka deşifre etme uygulaması hayata geçirildi. Bu iş belli periyotlar halinde devam ediyor.

Peki bu uygulama ne derece faydalı ve yeterli? Hatta bazı sakıncaları yok mudur?

Bu uygulamanın yaşanılan gıda olayının vahametiyle boy ölçüşebilir derecede faydalı olmadığını, bilakis belli mahzurlarının bulunduğunu değerlendiriyorum!

Öncelikle ifade etmek istiyorum:

Gıda da ilaç gibi önemli bir sağlık ajanı iken gıda hilelerine neden gereken en etkili ve caydırıcı ceza verilmez de sadece halka deşifre etme yoluna gidilir?

En basitinden bu deşifre olgusu gıda teröristlerine gerekli ceza verildiği duygusu oluşturmakta, böylece bu havanda su dövme uygulaması daha etkili cezaların önünde psikolojik paravan işlevi görmektedir.

İkinci önemli nokta bu firmaları halkın tamamının tek tek takip ederek akıllarında tutabilmesindeki zorluktur! Halk bu sahtekar firmaların adını akıllarında nasıl tutacak da bu firmaların ürünlerine karşı kendilerini koruyabilecek?

Çoğunluk tutar mı?

Peki ya tutamayan azınlık?

Her azınlığı korumak devletin görevi değil midir? Korunmak içini illa ki etnik azınlık olmak mı gerekmektedir?

Hem devlet dururken halk neden kendisini korumaya çalışsın ki! Halkın örgütlü hali demek olan devletin en asli görevlerinden birisi de halkını korumak ve kollamak değil midir?

Kalkınma ve istihdam sorunlarını çözme işini vs. büyük ölçüde özel şirketlerin insafına havale eden devlet artık kendini koruma işini de milletin sırtına yıkmaya mı hazırlanmaktadır yoksa?

Evet...

Devletin etkili cezalar yerine en etkili yol olarak gördüğü deşifre etme eylemine girişmesi, bu yolla tedbir alma ve korunma işini halka havale etmesi temel görevlerinden birisi de vatandaşlarını tehlikelerden korumak olan çağdaş devlet olgusuyla ne derece örtüşmektedir?

Filan filan isimli bir sürü ticari şirketi halk aklında tutup da her market alışverişinde tüm ürünlerin altında o şirketlerin adını araması pratikte ne kadar mümkündür?

Buradaki tavşana kaç tazıya tut yaklaşımı ne derece samimidir?

Bir hile, aldatma ve kandırmaca yani sağlık suiistimali varsa bu firmalarla ilgili kapatma başta olmak üzere bir yığın etkili yol ve yöntemler niçin devreye sokulmaz?

Birilerinin kazancı halkın sağlığından daha fazla mı önemlidir?

Neden sahtekara, "Bu alanda sana yer yok, kapat sen dükkanı, dürüst olan gelsin" denilmez?

Neden en ufak bireysel suçlar karşısında bile hapis cezası hala en etkili yol olarak sürdürülürken ilaç firmaları başta olmak üzere gıda firmaları gibi güçlü ekonomik yapılar söz konusu olduğunda işlenen suçun karşılığı hapis cezası olmaktan hızla uzaklaştırılarak parasal cezalara dönüştürülmektedir?

Birinin kaybı özgürlük diğerinin ki kardan zarar yani azıcık para; bu adalet midir?

Tek sakıncası bunlar mı?

Hem deşifre işi ile küçük firmaların hepsi zan altında bırakılarak (çünkü ne çıkıyorsa ufak ve tanınmadık firmalarda çıkıyor algısına yol açıyor bu uygulama) halka, "Kaliteli ürün istiyorsan mutlaka marka ürün kullanmalısın" şeklinde örtük bir mesaj da veriliyor. Böylece bu uygulama gıda sektörünün belli kartellerin elinde kalmasına hizmet etmiş de oluyor! Bu boyutuyla mevcut uygulama tekelciliğe hizmet ediyor!

Diğer yan komplikasyonları:

Herkesin hakkı olan kaliteli ve sağlıklı ürün kullanma işi ekonomik gücü bulunan belli bir kesimin ayrıcalığı haline getiriliyor!

Ayrıca bu durumda işini düzgün yapmak niyetiyle bu alana girecek nice firmanın önü daha yolun başında kesilmiş de oluyor! Haliyle bu uygulama sektördeki çeşitliliği, gelişimi ve rekabeti önlüyor!

ÖZETLE

Yukarıda saydım:

Gıda teröristlerini deşifre etmek kuşkusuz ki hiç yoktan iyidir; lakin yapılabilecek daha etkili uygulamalar yanında havanda su dövmektir, yasak savmaktır!

Halkın bu firmaların isimlerini tek tek akıllarında tutabilmesi imkansızdır; dolayısı ile bu "ceza" pratikte anlamsızdır!

En ufak bireysel suça hapis cezası verilirken büyük firma suçlarına parasal nitelikli cezalar vermek adaletsiz olmaktadır.

Daha etkili cezaların önüne geçtiği için bu uygulama; firmalara verilen, "Parasal kayıp ve pazar payı kaygısı duymuyorsan yahut firmanın adını vs. değiştirerek bu işe devam et" mesajı olmakta, bir bakıma örtülü teşvik anlamına da gelmektedir.

Sığ ve sadece uzaktan hoş gelen davul sesine benzeyen bu sakat uygulama sağlıklı ve kaliteli ürün kullanmayı belli bir kesimin lüksü haline getirmekte, kaliteyi marka ile özdeş kılmakta, tekelciliğe hizmet etmekte, böylece halkın ucuz ürün alma hakkını yok etmekte, çünkü rekabet olgusunu budamaktadır.

Bunlar sadece şimdilik aklıma gelenler!

Söz konusu gıda yani sağlıklı kalma ya da hasta olma meselesi ise bunlar az mı?

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Havanda Su Dövmek ya da Namı Diğer Gıda Teröristlerini Deşifre Etmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Stresle Baş Etmek Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Gıda Psikolojsi Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
► Sosyal Kaygı ile Baş Etmek Psk.Nazlıcan BALABAN
► Çocuğu Kabul Etmek Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Kardeş Kıskançlığıyla Baş Etmek Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Havanda Su Dövmek ya da Namı Diğer Gıda Teröristlerini Deşifre Etmek' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:15
Top