2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilişsel(Kognitif)-Davranışçı Psikoterapiler (Bdt)
MAKALE #11210 © Yazan Uzm.Psk.Soner EROL | Yayın Temmuz 2013 | 4,889 Okuyucu
Çok genel anlamda Psikoterapi; psikiyatrik bozukluk’ların (Psikopatoloji) özel bir takım Yöntemler/Teknikler kullanılarak tedavi edilmesi anlamına gelir.

Teori ve Uygulama bakımlarından birbirinden farklılıklar gösteren Psikoterapi türleri vardır.
Bilişsel-Davranışçı Terapiler de bir Psikoterapi Sistemidir.

Bu sistem içinde; Albert Ellis-Rasyonel Emotif Terapi (Akılcı Duygusal Davranış Terapisi), Beck tarzı Bilişsel Terapi, Diyalektik Davranış Terapisi, Sorun Çözme Terapisi, Şema Terapi, Kabullenme ve Kararlılık Terapisi, Motivasyonel Terapi sayılabilir.
Bu akımların hepsi psikiyatrik sorunların tedavisinde aynı temel gerçekten yola çıkarlar.
“Kişinin duygu ve davranışları inanç ve düşünceleri tarafından belirlenir ve^/veya etkilenir.”
Yani, kişiyi asıl etkileyen olay yada durum değil, o olay yada duruma ilişkin İnançları, Algılama, Değerlendirme, Anlamlandırma ve Yorumlamalarıdır.Bunun en somut göstergesi; aynı olayı yaşayan Birey’lerin farklı tepkiler vermesidir (farklı hissetme ve davranma).

BDT’nin kuramsal alt yapısının oluşturulmasında, titizlikle araştırılmasında ve geliştirilmesinde kuşkusuz en büyük paya sahip olan A. T. Beck Bilişsel Terapi’yi şöyle özetliyor:

Psikiyatrik Bozukluğu olan Birey’lerin içsel ve dışsal uyaranları değerlendirme sürecinde önyargı ve bilişsel bozukluklar geliştirdiğini ve böylelikle yaşadıklarını yanlış yorumlamaya veya abartarak anlamlandırmaya yatkın olduklarını, sonuç olarak da çok yoğun duygusal tepkiler yaşadıklarını, kendi kendini engelleme ve uygun olmayan davranışlar gösterdiklerini ileri süren ve dolayısıyla tedavinin bilişin düzelmesiyle gerçekleşeceğini öngören bir terapi yaklaşımıdır.”

Hepimiz kendimize, diğer insanlara ve geleceğe dair bir takım düşünce ve inançlar geliştiririz.Bu inanç ve düşünceler işlevsiz, eksik, yanlı, yanlış yada bir biçimde çarpıtılmışsa durumla uyumlu olmayan sıkıntı verici duygular hisseder, işlevsel olmayan yada uyumsuz (maladaptif) davranışlar sergileriz.Bu rahatsız edici, sıkıntı verici yada sorun yaratan inanç ve düşüncelerin dönüştürülerek yada değiştirilerek işlevsel ve gerçekle daha uyumlu hale getirilmesi duygu ve davranışlarda da değişikliği beraberinde getirir.

BDT’de amaç; bu işlevsel olmayan, uyumsuz, yanlı yada çarpıtılmış inanç ve düşüncelerin fark edilip değiştirilmesi ve Birey’in bu becerileri öğrenip terapi sonrasında da kazanımlarını sürdürebilmesidir.

Gizemli, Anlaşılmaz, Mistik ve en önemlisi Spekülatif değildir.

Diğer Psikoterapi türlerinden farklı olarak; Yalın, Pragmatik, Kanıta dayalı, Süreç ve İçerik açısından yapılandırılmış, Sorun Odaklı ve daha Kısa sürelidir.

Psikoterapi türleri arasında etkinliği en çok araştırılan BDT Yüzlerce karşılaştırmalı kontrollü bilimsel araştırma sonunda belirtileri ortadan kaldırma, azaltma, alevlenmeleri ve yinelemeleri önleme konusunda etkinliği kanıtlanmış ve pek çok hafif ve orta şiddetli rahatsızlıkta artık ilk tedavi seçeneği haline gelmiştir.

“Bilişsel terapi, birtakım yöntemlere, olguyu kavramsallaştırmaya, birtakım tedavi yaklaşımlarına, uygula-mada geçerliği kanıtlanmış olan birtakım yaklaşımlara, şema çalışmasına ya da direncin çözümlenmesine indirgenebilir olmayan çok yönlü bir yaklaşımdır. Çünkü bunların hepsini kapsar.(Leahy 2000)

Kullanım Amaçları (Endikasyonlar) şöyle özetlenebilir:
1. Tek başına tedavi veya ilaçla kombinasyon şeklinde bir bozukluğun belirtilerini ortadan kaldırma yada hafifletmek,
2. Alevlenme veya yineleme olasılığını azaltmak,
3. Önerilen ilaç tedavisine bağlılığı artırmak,
4. Rahatsızlığı önceleyen, birlikte ortaya çıkan veya rahatsızlık tarafından ortaya çıkarılan özgün psikososyal güçlükleri (örneğin evlilik anlaşmazlığı, iş stresi, bakım verenlerin tükenmesi) ele alır veya
5. İşlevsiz kişilik eğilimleri veya bozukluklarına yol açan altta yatan inançlar ve şemaları dönüştürmede kullanılabilir.

Bilişsel Terapi’nin Endikasyonları rahatsızlığın doğasından çok Hasta ve Terapist değişkenleri tarafından belirlenir.(Türkçapar-2007)

Terapi’den maksimum ve kalıcı yararın elde edilebilmesi için:
  • Seanslara düzenli gelinmesi,
  • Terapist’in yapılmasını istediği uygulamaları (Ev Ödevi) yapmaya çaba gösterilmesi
  • Seanslarda öğrenilenlerin gerçek yaşama aktarılmaya çalışılması,
  • ve en önemlisi; terapi sürecinde anlaşılmayan, mantıksız, saçma, işe yaramaz gibi görünen ya da kişiyi rahatsız eden her ne olursa açıkça terapist’le paylaşılması gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilişsel(Kognitif)-Davranışçı Psikoterapiler (Bdt)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Soner EROL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Soner EROL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Soner EROL Fotoğraf
Uzm.Psk.Soner EROL
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi67 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Soner EROL'un Yazıları
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Arzu BEYRİBEY
► Bilişsel Davranışçı Terapi (Bdt) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bilişsel(Kognitif)-Davranışçı Psikoterapiler (Bdt)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mastürbasyon Ekim 2014
► Vajinismus Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:11
Top