2007'den Bugüne 92,872 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşim Beni Hiç Anlamıyor
MAKALE #11272 © Yazan Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU | Yayın Ağustos 2013 | 17,786 Okuyucu
EŞİM BENİ HİÇ ANLAMIYOR
HALBUKİ BENİ ANLAMAK O KADAR KOLAY Kİ...
İLLA SÖYLEMEM Mİ GEREKİYOR

Siz de sizi anlamanın çok kolay olduğunu düşünenlerden misiniz? Özellikle en yakınımızdaki insanların bizi iyi tanımalarını, doğru anlamalarını bekleriz. Neyi sevdiğimizi, neye ihtiyacımız olduğunu, ondan ne beklediğimizi. Peki gerçekten insanlar en yakınındakinin gerçekten neye ihtiyacı olduğunu ve ne beklediğini bilebiliyor mu?
Karşımızdakinin neye ihtiyacı olduğunu tahmin ederken genellikle kendimizin nelere ihtiyacı olduğunu düşünür ona göre tahminde bulunuruz. Derler ya hani insan karşısındakini kendisi gibi bilir diye. Yani biz neyi seversek veya neyden hoşlanmazsak karşımızdakinin de benzer olacağını düşünürüz. Bu durumu örnekleyen nereden duyduğumu hatırlamadığım güzel bir hikaye var. Yaşlı bir çift varmış ve uzun yıllar boyunca birbirlerini çok sever ve hassas davranırlarmış fakat yine de mutsuzlukları varmış ve nerede yanlış yaptıklarını anlamadıkları için de bir evlilik terapistine başvurmuşlar. Terapide öğrendikleri şeye ise çok şaşırmışlar. Adam ekmeğin içini çok severmiş ve yeni evlendikleri zaman ekmeğin içini eşinin de seveceğini düşünerek ona bırakmış, kadın da ekmeğin dışını çok severmiş ve eşinin de ekmeğin dışını seveceğini düşünerek ekmeğin dışını adama bırakmış. Sonraki bütün yıllar ikiside ekmeğin sevmedikleri kısmını yiyerek geçirmişler.
Peki eşimizin bizi doğru anlamasını nasıl sağlayacağız? Sizin de aklınıza kolay bir yol geliyor mu? Ona bunu söylemek. Ama bu olmaz. Çünkü siz söyledikten sonra bir anlamı yok. Böyle bir beklentiye sahip olmak size de tanıdık geliyor mu? Aslına bakarsanız böylesi bir beklenti bize çok eskilerden, konuşma öncesi dönemimizden miras. 0-1 yaş döneminde henüz konuşarak kendimizi ifade edemediğimiz için temel ihtiyaçlarımızı gidermek için ebeveynlerimizin biz konuşamasak da bizi anlamasına ihtiyacımız vardı. Ne var ki artık konuşabildiğimize göre ihtiyacımızın tam olarak ne olduğunu iletmek de bize düşüyor. Çünkü aslında kimse bizim tam olarak neye ihtiyacımızın olduğunu tahmin etme becerisine sahip değil. İnsanların ihtiyaçları ve beklentileri çok çeşitli ve çok değişken olabiliyor. Hatta bazen kendimizin ne beklediğini ve neye ihtiyacımız olduğu sorusuna bile cevap veremiyoruz. Dolayısıyla karşımızdaki tam olarak anlayana kadar hangi konuda neye ihtiyacımız olduğunu defalarca da olsa söylemek bizim görevimiz. Zaten eğer biz yeterince doğru ifade ediyorsak karşı taraf mesajı alacaktır. Oysa genellikle biz neye ihtiyacımız olduğunu ima etmeye çalışır veya onun anlamasını bekleriz. Hala anlamamışsa surat asabiliriz, küsebiliriz veya çok kızıp bağırabilir hatta hakaret edebiliriz. “Bunu anlamayacak ne var...vs.” Peki doğru uslup nedir. Bunun bir sırrı var mı? Evet var:
Neye ihtiyacımız olduğunu söylerken net ve somut olmalıyız.
Örneğin: “Biraz daha romantik ol.” dersek bizim romantizmden anladığımız ile onun anladığı aynı şey olmayacağından “Ben zaten romantiğim” cevabını almanız kaçınılmazdır.
Bunun yerine “Bana ara sıra çiçek al.” veya “Akşam yemek yerken sofraya mumlar getirip yakarak bana sürpriz yapman çok hoşuma gider” dersek çok daha anlaşılır olur.
İhtiyacımızı söylerken karşı tarafı suçlayıcı mesaj iletirsek mesaj adrese ulaşmaz. Çünkü karşı tarafın savunma mekanizmalarını harekete geçirmişizdir bir kere. Size birisi aynı anda hem bir ok hem de bir gül atsa, gülü kapmak için oku yer misiniz? Sanmıyorum. Kısaca karşı tarafa neyi yapmamasını istediğimizi değil, neyi yapmasını istediğimizi söylemeliyiz.
Örneğin: “Bir kere de şu ayakkabılarını kapının önünde bırakma” yerine “Eve geldiğinde ayakkabılarını içeri alırsan sevinirim.” diyebilirsiniz. Bir kişiye neyi yapmaması gerektiğini söylediğinizde ona neyi yapmasını istediğinizi söylemiş olmuyorsunuz. Örneğin iki yaşındaki bir çocuğa çiçeğe ellememesi gerektiğini söylerken “elleme” derseniz çocuğun beyninin tek duyduğu “elle” kelimesi olacağından ellemeye devam edecektir. Çünkü beyin aslında “ma-me” gibi olumsuz takıları algılamaz. Örneğin şimdi size diyorum ki “Sakın kanatlı bir fil düşünmeyin?” Ne yaptınız? Düşündünüz değil mi? Bunun yerine o çocuğa “Gel buraya” derseniz çiçeğe ellemeyip ne yapacağını söylemiş olursunuz, ve çiceği ellemeyi bırakıp size doğru gelme ihtimalini artırırsınız. Dolayısıyla eşinize neyi yapmasını istiyorsanız onu söyleyin.

Sıkça Sorulan Sorular:

Soru: Yıllardır denemediğim yol kalmadı, eşim terapiyle gerçekten değişir mi?
Cevap: İletişim bir alışkanlıktır. Nasıl öğrenmişseniz öyle devam ettirirsiniz. Üstelik bu alışkanlık çocukluğunuza kadar dayanmaktadır. Dirençlidirler. Ne var ki nasıl ki alışkanlıklar da değişebiliyorsa eğer yeterince pratik yaparsanız doğru ve etkili iletişim kurmanın yollarını da öğrenebilirsiniz. Ancak amacımız birisini değiştirmek olduğunda çoğunlukla onu bağlı olduğu alışkanlıpa daha da çok bağlarsınız. Bu tıpkı sigara içen birisine"Bırak artık şu sigarayı" demek gibidir ya da fazla yemek yiyen birine "daha fazla yeme bence" demek gibi. İşe yaramadığı gibi yapmakta olduğu şeyi daha fazla yapması için motive eder bu tarz bir iletişim. Dolayısıyla ilk prensip birisinin değişmesini istemek yerine ben ne yapıyorum da onu yaptığı şeyde sabit tutuyorum sorusudur. Pek çok insan ama ben her şeyi denedim derler. Eminim çoğu insan bildiği pek çok şeyi deniyor. Fakat birincisi bir şeyin başarılı olması için doğru formülü eksiksiz yerine getirmek gereklidir. Örneğin, rahatsızlığınızı eşinize belli etmiş, defalarca söylemiş olabilirsiniz, hatta bazen çok yumuşak bazen de set ifade etmiş olabilrsiniz, hatta uzun zaman susmuş sonra patlamış olabilirsiniz. Bütün bunlar eşinizi beklediğiniz yönde değiştirmek için yeterli değildir. Evet aslında eşinizi değiştirmek sizin elinizdedir fakat bunun için eşinizin doğru tuşlarına basmanız ve şifreyi eksiksiz şekilde doğru girmeniz önemlidir. Her insanın bir kullanma kılavuzu vardır ve yanlış tuşlara basarsanız devreleri karışır veya yanıt vermez. Eşinizin kullanma kılavuzunuzu doğru öğrenmek için de iletişim konusunda bir uzmana (psikoloğa) danışmanızda yarar vardır. Siz onun kullanma kılavuzunu öğrendiğinizde ona da sizin kullanma kılazunuzu öğrenmek düşecektir. Ama prensip öncelikle kendimizdeki değişimi hedeflemektir. Biz her ne kadar ne kadar doğru davrandığımızı düşünüyorsak da bu güne kadar istediğimiz sonuca ulaşamamış olmamız yeterli olmayan bir şey olduğunu gösterir. Kendi yapamadığımız bir şeyi eşimizden beklemek adil değildir. Böylece karşılıklı birbirini suçlayan ve hiçbir yere varamayan ilişkiler yerine karşılıklı birbirini anlamaya çalışan, doğru kılavuzu kullanıp istenilen sonuçlar elde eden mutlu çiftler oluşabilir. İlişkide güvende hisseden ve doyumlu hisseden bir çift olmak mümkündür.

Soru: Eşimi terapiye getirmeye ikna edemiyorum ne yapmalıyım?
Cevap: Bazen eşlerden biri yardıma ihtiyaçlarının olmadığını, kimsenin onlara yardımcı olamayacağını ve kendi problemlerini sadece kendilerinin çözebileceklerini düşünüyor olabilir. BU durumda genellikle terapiye gelmek isteyen kişi kendisi terapiye başlayabilir. eşindeki olumlu değişikleri gördükten sonra terapiye gelmek istemeyen kişi fikrini değiştirebilir. Hatta çoğu zaman başlangıçta terapiye daha uzak olan kişilerin terapi sürecine girdikten sonra diğer çifte göre çok daha istekli gelebildiği ve çok yararlandığını da görüyoruz.

Uzm.Psk.Bilge Çapoğlu
Çift ve Aile Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eşim Beni Hiç Anlamıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bilge ÇAPOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'nun Makaleleri
► ' Beni Kimse Anlamıyor ' Psk.Kevser MAZI ARSOY
► Eşim Beni Aldatıyor Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Eşim Neden Beni İlk Günkü Gibi Sevmiyor? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Ben Değil Eşim Değişsin Psk.Ali BIÇAK
► Eşim mi Çocuğum mu? Bu Soruyu Sorduran Nedir? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Aynala Beni! Psk.Hazan ŞAHNAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Eşim Beni Hiç Anlamıyor' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak ve Emdr Haziran 2014
► Ego ve Terapi Nisan 2014
► Kendimiz Olmak Nisan 2014
► Yardım Etmenin Düzenleri Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:54
Top