2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sorun Üzerine
MAKALE #11292 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ağustos 2013 | 4,715 Okuyucu
SORUN ÜZERİNE

Sorun, kelime anlamı olarak ne olduğunun anlaşılması için araştırılması gereken, araştırıldıktan sonra da çözülmesi ve sonuca bağlanması gereken bir durum, bir problem olarak tanımlanabilir. Yani sorunun üç aşaması vardır. Öncelikle sorunun ne olduğunun ortaya çıkarılması, çözüm için çaba sarf edilmesi, üçüncü aşama olarak da çözülmesi gerekmektedir. Birey, problemin ne olduğunu tanımladıktan sonra, çözüm yolları için düşünmeye başlar, çözüm yollarından en uygun olanını seçer ve sorunu çözer. Sorunun çözülmesi, bireyin sorunu çözebilecek beceriye sahip olması hem kişisel hem de mesleki hedefleri ve amaçlarını gerçekleştirmesine yardımcı olur. Birey, bazen bir sorunla karşı karşıya kalır, sorunun ne olduğunu tanımlar fakat gerek kendisinden kaynaklı gerekse dış etkilerden kaynaklı engeller sebebiyle etkili bir çözüm bulamaz. Kişinin kendisinden kaynaklı engeller bireyin amaçları, amaçları, ihtiyaçları, azmi, sabrı ile ilgilidir. Buna bağlı olarak kişiler günlük yaşamlarında kiş isel sorunlar, diğer insanlarla sorunlar, kişisel olmayan sorunlar ve toplumsal sorunlar yaşarlar. Kişisel sorunlar , ruh, beden ve davranışla ilgili yaşanan sorunlar olduğu için insanların en yoğun karşı karşıya kaldıkları sorunlardır. Çünkü olumsuz duygu yaşamayan, davranışsal sorun yaşamayan insan hemen hemen yok gibidir. Kişisel sorunlar aynı zamanda bireyin toplum içindeki uyumu ile de ilgili sorunlardır. Yakın ilişkide olunan kimselerle yaşanan sorunlar diğer insanlarla yaşanan sorunlar grubunda yer alır. Bu sorunlar genellikle kişilerin birbirlerine müdahale etmelerinden, birbirlerini değiştirmeye çalışmalarından çıkar. Kişiler başkalarıyla iletişim halinde olmaya zorunlu oldukları için çok sık yaşanılan ve karşılaşılan sorunlardır. Kişisel olmayan sorunlar, evdeki elektriğin kesilmesi, evde tuzun, şekerin bitmesi, arabanın bozulması gibi sorunlardır. Bu sorunların çözümü kolaydır. Trafik sıkışıklığı gibi ulaşımda , sağlık ve eğitim alanında, siyasette yaşanan sorunlar, terör olayları, doğal afetlerin yarattığı sıkıntı toplumsal sorunlardır. Bu sorunların çözülmesi hem zordur hem de uzun zaman alır.

Sorun çözme, bireyin kendisinden ya da çevresinden kaynaklı karşılaştığı zor luklarla baş edebilmesi için gerek zihinsel gerekse duyuşsal yapılabilecekleri sıraya koyma işidir. Kısaca karşılaşılan zor durumdan kurtulmak için yapılanların tümüdür. Sorun çözmenin bileşenleri vardır. Bunlar, sorun çıktığında kişinin gösterdiği dayanm a gücü ve çıkan sorunla baş etme gücü olarak ele alınabilir. Zor bir durumla karşılaşan kişilerin, bu duruma karşı tepkileri farklı farklıdır. Bazıları zor durumlarla etkili bir biçimde mücadele ederek başa çıkarken bazıları da hiç bir şey yapamaz ve bu durum karşısında yıkılır . Birey, zor durumlara karşı dayanma gücünü koşullara uyum sağlama becerisinden alır. Bu kişiler diğer insanlara oranla daha iyimser ve daha sosyaldirler. Benlik algıları yüksektir. Öğrenim hayatları başarılı geçmiştir. Dayanma gücünü geliştirmesi için bireyin insanlarla içten, samimi ve doğal ilişki kurması; değişime açık olması, kendisi ile ilgili olumlu bir tutuma sahip olması, kendisine amaçlar belirlemesi gerekmektedir. Kişinin karşılaştığı sorunlarla baş etmesi de sorunlara na sıl baktığı, sorularla hangi biçimde ilgilendiğidir. Kişinin karşılaştığı zor durumla baş etme biçimini sorunları nasıl algıladığı, onlara geliştirdiği bakış açısı belirler. Her zor durum bireyde stres yaratır. Birey stresten kurtulmak için kişisel kaynakl arını kullanır. Kişisel kayakların güçlüğü baş etme becerisinin güçlüğü ile doğru orantılıdır. Bireyin, çevresiyle olumlu ilişkiler içinde olması, daha önce zor bir durumla karşılaşmış ve bu zor durumdan kurtulmuş olması, başına gelen her durumu bir tehdit gibi algılamaması baş etme becerilerinin geliştiğini gösterir. Kendisini olumsuz etkileyen, zor bir durumla, çözülmesi gereken bir sorunla karşılaştığında bireyin öncelikle yapması gereken sorunu tanıması, tanımlaması ve anlamlandırmasıdır. Birey ancak bunu yaptığında dayanaklılığını artırabilir, kalıcı çözümler getiren baş etme yolları bulabilir. Sorun çözmeyi öğrenmek önemlidir. Çünkü karşılaştığı zor durumlarla nasıl baş edeceğini bilemeyen kişi mutsuz olur, umutsuzluğa düşer ve çaresizlik yaşar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sorun Üzerine" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Sorun ve Üzüntü Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Sorun Çözme Becerileri Psk.Kamil ERTEKİN
► Nlp ile Sorun Çözme Teknikleri Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
► Sorun Çıkarınca Fark Edilmek Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► Sorun Çözme Becerisi ve Terapisi Psk.İlknur BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sorun Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:49
Top