2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Dostu Yiyecekler ve İçecekler
MAKALE #1131 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Haziran 2008 | 8,816 Okuyucu
Bazı yiyeceklerin dişi çürüttüğünü biliyoruz.Bu yiyecekler karbonhidrat içeren yiyeceklerdir.
.....Her türlü sekerlemeler.
.....Kolalı içecekler.Şeker katılmış her tür içecek.Buna çay da dahil.
.....Pasta,kek ,kurabiye,jöleli pastalar,dondurma vb. gıdalar bu grubdadır.

Eminim ki artık bu konuda hemen hemen herkes az yada çok bilgi sahibidir.

PEKİ::DİŞİN ÇÜRÜMESİNİ ENGELLEYEN GIDALAR YADA ÇAYLAR VAR MI?

Bilinçli beslenmenin oldukça popüler olduğu günümüzde bu konu pek de bilinmemekdedir.
Süt ve süt ürünleri kalsiyumdan zengin oldukları için diş ana yapısını güçlendirirler.Ama peynirde bulunan bir madde var ki bu diş çürümesini engeller.

KAZEİN:

Kazein, süt içindeki baskın olan bir grup proteine verilen addır. Kazeinler, insan sütü de dahil olmak üzere hayvansal sütlerin tümünde mevcuttürler. Peynirin içindeki KAZEİN diş çürümesini engelleyicidir.

Öğün aralarında peynir atıştırmak,Kolalı bir içeceğin yanında kasarlı tost yemek yada portakal suyunun yanında kaşarlı tost yemek oldukça faydalıdır.

Bir çok yeme kültüründe yemeğin üzerine tatlı yenir. Bu diş fırçalanmadığında dişin çürümesini kolaylaştıran bir yeme kültürüdür.. Bazı ailelerde de yemek üstüne peynir ekmek yenir .Bu da dişin lehine bir durumdur.

XYLİTOL

Yapılan araştırmalarda XYLITOL isimli bir şekerin çürük önlediği bulunmuştur. Şeker benzeri yapısından dolayı bakteriler tarafından hücre içine alınırlar, ama hiçbir metabolik olaylarını yürütemeyeceklerini ölüm sınırına gelince anlayan bakteriler tarafından hücre dışına atılmak istenseler de, bakterinin ölümüne sebep olurlar.
Bu şeker tat olarak normal şekerle hemen hemen aynı tatdadır . Üretici firmalar bunu farkedince xylitolü sakızların içinde kullanmışlardır. Öğün aralarında bu tip sakızlar çiğnendiğin de diş çürümelerinde azalma kaydedilmiş. Üzerinde diş dostu amblemi olan sakızlar bu tip sakızlardır.

POTASYUM:

Dİşler ağız ortamının asidik olduğunda çürür. Tükrükdeki potasyum ;asit ortamı tamponlamakda etkendir. Yani agızdaki ortamın asidik olduğunda tükrükdeki potasyum devreye girer. Asidik olan ortamı potasyum nötrler.Tükrüğünde yeterince potasyum olan kişilerde çürük oranının düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden potasyumdan zengin gıdalarla beslenmek gerekir. Özellikle kuruyemişler bu konuda oldukça faydalıdır. Ayrıca kuruyemişlerin içerisindeki yağ da dişlerin üzerinde kaygan alan oluşturduğundan gıda artıklarının dişe yapışmasını engellerler. Yer fıstığı potasyumdan en zengin kuruyemişlerdendir. Ekonomik ve kolay bulunan bu gıda maddesi yemek aralarında da atıştırılabilir. Okul çocuklarının okula giderken ceplerine konulabilecek faydalı besinlerdendir.

SU

Her şeye faydası oldugu gibi çürük oluşmasını da engelleyen su saf içilmelidir.Yani çayın içindeki su da faydalıdır ama günde 2 litre su sade olarak tüketilmelidir. SU
1.Tükrüğü sulandırarak dişleri yıkama görevini yerine getirmesini sağlar.
2.İçerdiği mineraller tükrüğün yapısına girerek tükrüğün kalitesini yükseltir.
3.Dişin fırçalanmadığı durumda su ile yapılan çalkamada koruyucu önlemdir.

ADA ÇAYI

Halk arasında eskiden dişotu diye bilinen bu ot anadoluda bolca yetişmektedir.
Gerek çay gibi demlenerek gerekse de et yemeklerine baharat gibi konularak kullanılır.
Antibakterial yapısı nedeniyle özellikle diş ve diş eti iltahaplanmasında rahatlıkla ağız gargarası olarak kullanılabilir.Ayrıca şekersiz içimide faydalıdır.

BAKLAGİLLER

Çürük oluşturmayan gıdalar olduklarından kullanımları dişde çürüğe sebebiyet vermezler.Aslında kuruyemişlerde bakliyat grubudurlar.Dişlerin fırçalanmadığı durumda yenilen yiyecek çürük oluşturmasada dişin üzerine yapıştığından mikroorganizmaların çökelmesi için ortam sağlayacağından diş ve dişeti problemine neden olmakdadır.
O yüzden bu yazının içeriği bu yiyecekleri yersem yada öğün aralarında sakız çiğneyip peynir atıştırırsam dişim çürümez tarzında anlaşılmamalıdır.Ağız bakımı olmadan diş çürümesi engellenemez. Mutlaka aksam yatmadan önce sabah kahvaltıdan sonra dişler fırçalanmalıdır. İdeal olanı öğle yemekden sonrada dişin fırçalanmasıdır. Fakat şartların uygun olmadığı yerlerde sakız çiğnemek gibi önlemler o zaman devreye girer.
Tost yiyeceksiniz kaşarlı tosttu tercih etmek çocugunuza sokelle sürülmüş ekmek yerine peynir ekmek vermek gibi davranışlarda bilinç geliştirmek amaclı yazdığım bu makaledeki bilgileri dostlarınızla paylaşırsanız daha sağlıklı bir toplum oluşmasına katkıda bulunmuş olursunuz. .

Sağlıklı günler diliyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Dostu Yiyecekler ve İçecekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Diş Dostu 10 Besin Maddesi Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diş Dostu Yiyecekler ve İçecekler' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:24
Top