2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Denge ve Araç Tutması
MAKALE #11358 © Yazan Prof.Dr.Selçuk ONART | Yayın Eylül 2013 | 4,498 Okuyucu
Kişi bedeninden veya çevresinden aldığı uyaranlara karşı uyanıklığını devam ettirmesi ve böylece dengesini koruması gerekmekte ve dengesini tam olarak sağlayabilmesi için

-İskelet sisteminin
-Tendonları
-Adeleleri
-Göz
-Vestibüler sistemi
-Beyin
-Cerebelleum ve
-Retiküler Formayonunda problemlerinin olmaması, iyi görev yapmaları gerekir.

Bu sistemlerden birinin sorununda, problem kısmen tolere edilirse de, her ikisinin sorununda denge sağlanamaz.

Vertigo, değişik yönlerde ivmelenmeye bağlı gelişen ve ciddi bir hastalık olmamakla birlikte kişiyi rahatsız eden bir bozukluktur. Bu nedenle birçok kişi doktora başvurur.

Bazı kişiler, uçağa, arabaya ve en çok da deniz taşıtlarına bindiklerinde baş dönmesi, mide bulantısı hatta kusmadan yakınırlar. Bu yakınmaları biz ‘vertigo’ adı altında topluyoruz. Vertigo, kelime olarak ‘dönmek’ olarak isimlendirilir. Baş dönmesi, yürürken dalgalanma, sersemlik, vertigo, denge bozukluğu şikayetleri ile ilgili sorunlardır.

Denge duyusu, iç kulak, gözler, derin duyular, kaslar ve eklemler ile merkezi sinir sistemi arasındaki karmaşık ilişki sonucunda oluşur. Hareket hastalığı bulguları merkezi sinir sisteminin diğer sistemlerden birbiri ile çelişen iletiler alması ile ortaya çıkar.

Örneğin; fırtınalı bir havada uçak yolculuğu yaparken uçağınız bir hava boşluğuna düştü diyelim. Vücudunuzdan derin duyularınız yoluyla gelen uyarılar düşüyor olduğunuz mesajını beyninize iletirken, gözleriniz sadece uçağın iç mekânını algıladığından hiçbir değişiklik yok mesajı iletecektir. Bu birbiriyle uyumsuz veriler sonucunda hareket hastalığı yakınmaları ile karşı karşıya kalırsınız.
Aynı şekilde arabanın arka koltuğunda yolculuk yaparken ya da yolda kitap okuyorsanız gözleriniz hareket algılamaz ancak iç kulağınız ve derin duyularınızdan gelen uyarılar hareket ettiğinizi söyler. Tüm bu karışık sistemin çelişkili mesajları nedeniyle mide bulantısı, kusma gibi yakınmalar oluşur.
Aslında bu hastalık geçici ve önemli sonuçlara yol açmayan bir durumdur. Ancak kişiyi gerçekten çok rahatsız eder ve kısıtlar.

Baş dönmesi ve denge bozukluğu yakınmalarına yol açan bir çok hastalık vardır. Özellikle iç kulakla ilgili hastalıklar, tansiyon ve damar hastalıklarıyla ilgili problemler ve nörolojik bazı hastalıklar denge bozukluğuna neden olabilirler. Ancak hareket hastalığında yakınmalar, fizyolojik bir bozukluk nedeniyle oluşmamaktadır. Bu nedenle eğer yolculuklarda araç tutmasından yakınıyorsanız bir takım önlemlerle daha rahat edebilirsiniz.

- Araçta mutlaka aracın hareketini, gözünüzün görebileceği bir yere oturmalısınız.

Örneğin; otomobilde ön koltuğa oturmalı, gemide ufuğa bakmalı ve uçakta mutlaka pencere
kenarını tercih etmelisiniz. Uçaklarda kanat üzeri daha az hareket edeceğinden tercih
edilebilir.

-Yola çıkmadan önce sindirilmesi güç ve baharatlı gıdalardan kaçınınız. Yapılan araştırmalar
dolu mide ile yola çıkmanız yakınmalarınızı arttırabilir

-Ani baş hareketleri denge bozukluğu yaşayan kişilerde hastalığı körükleyecektir. Bu nedenle
başınızı sağa ve sola hızla çevirmekten sakınınız. Başı boyun hareketiyle çevirmek yerine
vücut ile birlikte dönmeye çalışınız.

-Hastalığın artmasına neden olabilecek sigara, kafein ve tuz gibi maddelerden uzak durunuz.

-Yakınmanızı arttırabilecek stres, üzüntü, sinirlenme, alerji gibi etkenlerden korununuz.

-Yola çıkmadan önce doktorunuzun önereceği mide bulantısını önleyici bir ilaç
kullanabilirsiniz.

-Yanınızdaki arkadaşınızla konuşmayın ve başınızı sık sık ona döndürmeyin.

-Yola çıkmadan Doktorunuzun vereceği sakinleştirici bir ilaç kullanabilirsiniz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Denge ve Araç Tutması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Selçuk ONART'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Selçuk ONART'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selçuk ONART Fotoğraf
Prof.Dr.Selçuk ONART
Bursa
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Selçuk ONART'ın Makaleleri
► Rahim İçi Araç (Spiral) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Hormonlu Rahim İçi Araç (Mirena) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Denge -Yürüme Bozukluğu ve B12 Vitamini ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Denge ve Araç Tutması' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Buırun Fonksiyonları Mart 2019
► Deri ( Cilt ) Tümörleri Eylül 2013
► Hıçkırık Eylül 2013
► Lenfatik Sistem Eylül 2013
► Otoskleroz Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:46
Top