2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz Germe Estetiğindeki Son Gelişmeler
MAKALE #1137 © Yazan Op.Dr.Sebahattin Y. KANDAL | Yayın Haziran 2008 | 8,003 Okuyucu
Yüz germe ameliyatındaki asıl amaç kırışıklık gidermek değildir...

Yüz germe ameliyatlarında eskiden kırışıklıkların giderilmesi asıl hedefken uzun süreli hasta sonuçları gergin, kırışıksız ve düzleşmiş yüzlerin aslında kişiyi eski haline tam olarak getirmediğini göstermiştir. Yaşa bağlı asıl problemin yüzdeki hacim kaybı, sarkan yüz yastıkçıkları olduğu anlaşılmıştır. Tıpkı şişmanken zayıflayan bir insanın elbisesinin bollaşması gibi yüz kemiklerindeki ve yağ yastıkçıklarındaki erimeler yüzümüzün üç boyutlu çıkıntısını azaltmakta ve görünümde genç ifade yaratan ve çeşitli açılardan bakışta gençlik ifadesi veren hatlarımız kaybolmaktadır. Alnımızın bombeliği, şakaklarımızın kabarıklığı, elmacık kemiklerimizin çıkıntılığı, yandan bakışta orta yüzümüzün öne doğru çıkıntısı ve alt göz kapağı ile olan kusursuz devamlılığı, çene hattımızın yuvarlaklığı ve boyundan olan açılanması; gergin, pürüzsüz ve lekesiz bir ciltle beraber genç görünümün belirteçleridir. Tüm bu belirtileri gösteren ve doğal estetik hatları kusursuz olan bebeklerde bile ifadelerdeki aktif mimik kırışıklıklar ve oluklar aslında mimikler sırasında oluşan aktif kırışıklıkların doğuştan cildimize konmuş karakter ifadelerimiz olduğunu vurgulamaktadır.

Daha az deri çıkaran fakat daha çok asma ve doldurma yapılan işlemler giderek artmaktadır....

Tüm bu gözlemler göz önüne alınarak yüz germe estetik ameliyatları artık günümüzde derimizi daha az geren fakat daha çok asan hatta bazen hiç germeden asıp dolduran işlemeler ile yer değiştirmektedir. Yüz germe ameliyatlarında kulak arkasına uzamayan sadece kulak önünde kalan az deri çıkartıp sarkan dokuları dikişlerle asan germe ameliyatları giderek daha çok yapılmaktadır. Diğer taraftan yüz germe ameliyatı denmeyecek kadar minimal cilt kesileri ile sadece yüz asma işlemleri endoskopik teknolojininde getirdiği imkanlar sayesinde giderek popülarite kazanmaktadır.

Balık kılçığı ipler ile yapılan asmalar...

Bu işlemlerden bir tanesi lokal anestezi altında balık kılçığı gibi dikişlerle sarkan yerleri tartarak asmaktır. Bu asma işlemi kaş asma, orta yüz asma, boyun hatları ve çene-boyun hattı için yapılan asmalar sayılabilir. Yüzün üst tarafında yağ yastıkçıkları ve kaşlar için başarılı sonuçlar elde edilirken özellikle orta yüz ve boyun bölgesindeki kas problemlerinide içeren sarkmalarda yetersiz kalabilmektedir. Lokal anestezi altında kısa sürede yapılan bir işlemdir. İşlem sonrası şişlik ve morluk değişen miktarlarda olabilmekte iken sonrasında uygulanan buz tedavisi ile azaltılmaya çalışılır. Asimetri, yetersiz askı, iplerin görünmesi, kopması, çekinti gibi bir takım istenmeyen durumlar ile karşılaşılabilmekte, gerektiği zaman ufak bir müdahele ile ipler çıkartılabilmektedir.

Endotine minimal gişimsel yüz gençleştirme protezleri ile daha etkili asma mümkün olmaktadır..

Minimal cilt kesileri ile yapılan girişimle daha kalıcı ve kaslarda meydana gelen sarkmalar içinde çok etkili, zamanla kendililiğinden eriyen ‘endotine’ minimal invasiv yüz gençleştirme ürünleri yeni kolaylıklar getirmektedir. Endotine yüz gençleştirme ve asma ürünleri uygulandığı yerde vücud tarafından eritilirken yerinde meydana getirdiği yara iyileşme dokusu sayesinde etkisini çok uzun süre koruyabilmektedir. Bu ürünler balık kılçığı dikişlerden daha kalıcı olup sarkan dokuları ip gibi tek bir noktadan tartmayıp üzerindeki çıkıntılar sayesinde daha geniş bir alanda gerilimi yayarak dokuları asmaktadır. Çene ve boyun bölgesi gibi asıl proplemin kas gevşemesi ve sarkması olan durumlarda endotine protezler kaslarıda toplayarak daha etkili bir asma ve toplamayı mümkün kılmaktadır.

Endotine yüz gençleştirme protezleri yüzümüzün neresinde ne amaçla kullanılmaktadır?

Kaş asma ile birlikte alın germe yapılacaksa saçlı deri içerisinde yapılan 2 cm’lik dik bir kesi ile girilip kemiğe tutturulan ‘endotine protez’ ile kaş kaldırma ve alın germe işlemi yapılabilmektedir. Sadece kaş kaldırma gerekli olan durumlarda ise üst göz kapağı estetiği sırasında kaş altındaki kemiğe tutturulan protez sayesinde kaş asma mümkün olabilmektedir. Orta yüz asma için şakak arkasındaki saçlı deri içerisinden yapılan kesi endoskop yardımı ile yapılmakta ve ağız içinden yapılan kesiler birleştirilerek protez yerleştirilip etkili bir orta yüz asma işlemi yapılabilmektedir. Böylece kemik üzerindeki derin dokulardan yapılan daha etkili bu asma işlemi bu protezler sayesinde mümkün olabilmektedir.

Asıl kas sarkmasının önde olduğu çene ve boyun kısımda ‘endotine’ kasları güçlü bir şekilde asar...

Çene hattındaki ve boyun yan kısmındaki kaslarımızın gevşemesi ve sarkması sonucu çenemizin yuvarlak hattı kaybolur ve sarkmalar meydana gelir. Aynı zamanda bu bölgede briken yağ toplanmaları ile çene-boyun açımız silikleşir. İşte endotine protezler kulak ön-alt , ön-üst tarfaından yapılan ufak bir kesi ile boyun orta kesimi ve çene hattına kadar ilerletilip bu sarkan kas ve bağ dokularını üzerindeki bir çok çıkıntı sayesinde tıplı bir tırpan gibi olması gereken yere çekip sarkmaları düzeltmektedir. Böylece çene hattı daha bir yuvarlaklaşıp çene boyun arasındaki açı daha belirgin hale gelir.

Endotine protezler daha küçük kesilerden deri çıkartmadan uygulanır...

Klasik yüz germe ameliyatlarında kulak önünden kulak arkasına saçlı deriye uzanan kesiler yapılmakta ve derin dokulara dikiş koymak için tüm yüz derisi kaldırılmaktadır. Oysaki endotine protezlerin yerleştirilmesi için bir kaç cilt santimetrelik kesileri yapılmakta ve protezin boyutundan az bir miktar geniş deri protez boyunca kaldırılmaktadır. Yerleştirilip sabitlendikten sonra herhangi bir cilt çıkarma işlemi yapılmamaktadır. Böylece iyileşme süreci daha hızlı olmaktadır.

Tüm bu yapılan yeni yöntemlerin tam olarak hedefine ulaştırmak için hacim kaybını yerine koyacak dolgu işlemleri ile desteklenmesi uygun olacaktır..

Hangi cerrahi teknik yapılırsa yapılsın asma işleminin yanında eksik olan doku hacmini yerine koymak için dolgu işlemleri ile destekleme yapılması uygun olacaktır. Bu anlamda kullanılabilecek en uygun doku hiç şüphesizki yağ dokumuzdur. Bol miktarda elde edilmesi ve kullanılabilmesi yanında uzun dönemde içerdiği cilt gençleştirici hücreler sayesinde yapıldığı bölgenin cildini düzeltici etkiyede sahiptir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz Germe Estetiğindeki Son Gelişmeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Sebahattin Y. KANDAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Sebahattin Y. KANDAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Sebahattin Y. KANDAL
Muğla
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Sebahattin Y. KANDAL'ın Makaleleri
► Böbrek Kanseri Hakkında Son Gelişmeler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yüz Germe Estetiğindeki Son Gelişmeler' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:09
Top