2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koltukaltı Kalp Ameliyatları
MAKALE #11402 © Yazan Dr.Mahmut AKYILDIZ | Yayın Eylül 2013 | 4,360 Okuyucu
Koltukaltı Kalp Ameliyatları

Kalp kapaklarında darlık ve/veya yetersizlik çok yavaş ilerleyerek kalbin işlevini bozabilir. Kalbimiz vücudumuza yeterli kanı pompalamak için çalışırken, üstüne kapak yetersizliklerinde gönderdiği kanın geri gelmesi, darlıklarda kan gönderirken önünde engel -darlık olması nedeniyle, daha çok çalışma ihtiyacı duyar. Bu, tıpkı çok çalıştırılan sporcu kasları gibi, kalp kasını büyütür, kalp odacık çaplarının genişlemesine neden olur. Örneğin ileri aort kapak darlıklarında büyüyen kas kitlesi içinde kanı pompalayacak alan azalır ve kalp yetersizliği kaçınılmaz olur, mitral kapak darlıklarında sol atrium büyür, sol atrium sistolsonu ve diastolsonu basıncı yükselir, geridönüşümsüz pulmoner hipertansiyon ortaya çıkar. Aort ve mitral kapak yetersizliklerinde sol kalp odacık çapları genişler, gecikmiş olgularda geridönüşümsüz kardiyomyopati ve pulmoner hipertansiyon gelişebilir. Bütün bu kapak hastalıklarını ve kalbin durumunu çekilen bir ekokardiyografi dediğimiz bir tetkik ile tespit etmek mümkündür. Daha ayrıntılı araştırmak için sedasyon altında yemek borusundan bir prob yutturularak yapılan transösofajial ekokardiyografi tetkiki gerekebilir. Beraberinde koroner arter hastalığı olup olmadığını tespit etmek için Koroner Anjiografi tetkiki de yapılabilir. Hasta, erken dönemde teşhis edildiğinde bazen sadece kalp kapağının tamiri yeterli gelebilir. Genç yaşlarda göğsünü actırmak istemeyen hastalar yıllar hatta bazen aylar içinde ameliyat şansını kaybedebilir veya riskini arttırabilir. Son yıllarda artık hastaların göğüs önündeki kemiğin yaklaşık 30-35 cm kesilmesine gerek kalmadan, sağ koltukaltından 6-8 cm gibi küçük bir girişimle, herhangi bir kas ve kemik kesmeden kaburgalar arasından, eskiden göğüs önden açılarak yapılan kalp kapağı (Aort,mitral,triküspit) girişimlerini ve doğuştan kalp deliklerinin (ASD,VSD) tamirini, kalpiçi tümörlerinin çıkarılma girişimlerini yapabilmekteyiz.
Yeter ki hasta uzun yıllar ameliyatı red ederek kalp yetersizliğine, geridönüşümsüz kardiyomyopatiye ve pulmoner hipertansiyona girmesin. Kalp içinde yapılan işlem aynı olması sebebiyle iman tahtası kesilmesiyle yapılan yönteme göre riski olmadığı gibi, tersine bir çok avantajları vardır. Bunları kısaca özetlersek;
Göğüs ön kemiğinin boydan boya açılmaması veya hiç açılmaması hasta için büyük rahatlık sağlar. Açılan alanın çok az olması nedeniyle kanama da az olacaktır. Ayrıca ameliyat sonrası ağrı da azalmış olur. Hastanın yoğunbakım kalış süresi kısalır, hasta erken dönem ayağa kalkabilir, yatağında istediği pozisyonda yatabilir, sırtüstü yatmak zorunda kalmaz, sağa sola dönebilir, el ve kollarını rahatça kullanarak günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilir. Emniyet kemerini takabilir, göğsüne darbe gelmesinden kaçınmak zorunda değildir.
Koltuk altından veya meme altından yapılan bu ameliyatlarda ameliyat yerini hastanın kendi dahi göremeyebilir. Bir ay zarfında girişim yeri belli belirsiz hale gelir. Özellikle gençlerde, bayanlarda tercih nedenidir.
Göğüs kemiğinin baştan sona kesildiği açık kalp ameliyatlarında kemiğin kaynamasına kadar cinsel ilişki yasaklanır. Hasta göğsüne darbe gelmesinden kendini korumak zorundadır, kollarına yüklenemez. Koltukaltından yapılan girişimlerde hasta, kısa sürede normal performansına döner. Göğsünü gizlemek zorunda kalmaz , yazın denize, havuza girebilir, çevresindeki kişiler ameliyat olduğunu kolay kolay anlayamaz.
Açılan yerin küçük olması ve hiçbir kemik kesisi olmaması nedeniyle enfeksiyon riski daha düşüktür.
Obez hastalarda operasyon sonrası gelişebilecek, göğüs ön kemiğinin iyi kaynamaması, solunumla öksürmekle oynaması (sternum dehisensi ) riskini sıfıra indirir.
İleride gerekli olabilecek ikinci operasyonlar için, reoperasyon riskini de azaltır.
Artık kalp ameliyatından değil, geç kalmaktan korkmak en doğrusudur, unutmamak gerekir ki tedavisiz geçen her gün kalbi yetersizliğe sokabilir. Kontrol muayene ve tetkiklerimizi zamanında yaptırmak, ameliyat önerildiğinde kaçmamak kalbimizi kurtarabilir. Bu ameliyatları, minimal invazif cerrahi konusunda yıllarca çalışmış, operasyon sonuçları iyi olan, deneyimli cerrahlara olmakta fayda var.
Koltukaltı Kalp Ameliyatları Kimlere Uygulanır ?
Erişkin ve ileri yaştaki kadın - erkek hastalara uygulanabilir.
- Mitral Kapak Tamir ve Değişimi
- Aort Kapağı Değişimi
- Triküspit Kapak Tamir ve Değişimi
- ASD (Atrial Septal Defekt) Tamiri
- VSD ( Ventriküler Septal Defekt) Tamiri
- Kalpiçi tümörlerinin çıkarılma girişimleri


Koltukaltı Kalp Ameliyatları Nasıl Yapılır ?
Sağ koltukaltından küçük bir kesiyle, meme yan çizgisine paralel 6-8 cm'lik cilt kesisiyle, kaburgalar arasından girilerek, hiçbir kemik ve kas kesmeden, öngöğüs kemiği açılmadan (iman tahtası kemiği kesilmeden) kalbe ve kalp kapakçıklarına ulaşılır.

Koltukaltı Kalp Ameliyatları Avantajları Nelerdir? :
- Hasta ameliyat sonrası erken dönemde iyileşir,
- Yoğunbakım ve hastane kalış süresi kısalır.
- İstediği pozisyonda yatabilir, sırtüstü yatmak zorunda kalmaz..
- Rahatça öksürebilir, göğsün açılma riski yoktur.
- Yara yeri çabuk iyileşir.
- Enfeksiyon riski düşüktür.
- Erken taburcu olur.
- Ameliyattan kısa bir süre sonra, günlük hayatına geri dönebilir.
- Kendi otomobilini kullanabilir.
- Emniyet kemeri takabilir.
- Göğsüne darbe gelmesinden korunmak zorunda değildir.
- Kollarını rahatça kullanabilir ve ağır kaldırabilir, yüzebilir.
- Ameliyat yeri koltukaltında olduğu için kolay kolay görünmez.
- Kozmetiktir.




SABAH GAZETESİ HABERİ:

Kalp ameliyatlarında 'iman tahtası' devrini bitiren yöntem
Halk arasında iman tahtası denilen göğüs tahtasından yapılan kalp ameliyatlarına veda zamanı... Doktorlar, klasik ameliyatlarda hastanın göğsünde uzun bir kesi ile göğüs ön kemiğini keserken, Kalp Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Akyıldız ve ekibi, ameliyatı koltuk altından 6-8 santimetrelik bir kesiyle yapıyor.

HER YAŞTA HASTAYA YAPILABİLİR
Klasik yöntemde hastalar, uzun yoğun bakım sürecinin ardından 1.5 ay boyunca sırtüstü yatar halde iyileşmeyi beklerken, yeni yöntemde ameliyattan birkaç gün sonra yürüyebiliyor. Enfeksiyon ihtimalinin de düşük olduğu bu yöntemde, özellikle kadınların ameliyat izi nedeniyle yaşadığı estetik kaygısı ortadan kalkıyor. Bugüne kadar 10 binin üzerinde kalp ameliyatına giren ve bunların 5 binden fazlasını kendi yapan Akyıldız, İstanbul'da Özel Medical Park Göztepe Hastanesi'nde bu ameliyatlara başladı. Bu ameliyatların 7'den 70'e kadın erkek ve çocuk tüm hastalara uygulanabildiğini ifade eden Akyıldız, "Bu yöntemde kemik kesme işlemi uygulanmaz. Hasta klasik yöntemin aksine 1.5 ay boyunca sırt üstü yatmaz. Rahatça öksürebilir, kemiğin açılması söz konusu değildir" dedi.



J Cardiothorac Vasc Anesth. 2003 Jun;17(3):325-8.
Comparison of minithoracotomy and conventional sternotomy approaches for valve surgery.
De Vaumas C, Philip I, Daccache G, Depoix JP, Lecharny JB, Enguerand D, Desmonts JM.
SourceService d'Anesthésie Réanimation Chirurgicale, Hôspital Bichat-Claude Bernard, Paris, France. cyrille.de-vaumas@bch.ap-hop-paris.fr

Eur J Cardiothorac Surg. 2008 Oct;34(4):760-5. doi: 10.1016/j.ejcts.2008.05.015. Epub 2008 Jun 30.
Minimal invasive mitral valve repair for mitral regurgitation: results of 1339 consecutive patients.
Seeburger J, Borger MA, Falk V, Kuntze T, Czesla M, Walther T, Doll N, Mohr FW.
SourceDepartment of Cardiac Surgery, Heartcenter, Leipzig University, Struempelstrasse 39, 04289 Leipzig, Germany. j.seeburger@web.de
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Koltukaltı Kalp Ameliyatları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mahmut AKYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mahmut AKYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut AKYILDIZ Fotoğraf
Dr.Mahmut AKYILDIZ
İstanbul
Doktor "Kalp ve Damar Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mahmut AKYILDIZ'ın Makaleleri
► Kapalı Kalp Ameliyatları Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Genital Estetik Ameliyatları Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Memenin Estetik Ameliyatları Op.Dr.Diren ÇELİK
► Yüz Bölgesi Estetik Ameliyatları Op.Dr.Diren ÇELİK
► Meme Küçültme Ameliyatları Dr.Muhammet ERKAN
► Vajina Daraltma Ameliyatları Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Göğüs Estetik Ameliyatları Dr.Yasin ÜNAL
► Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatları Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Koltukaltı Kalp Ameliyatları' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ani Kalp Durması ve Ölüm Aralık 2012
► Sigara ve Tehlikeleri Kasım 2009
► Koroner Kalp Sağlığı Kasım 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:54
Top