2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Kilo Veremiyorum?
MAKALE #11431 © Yazan Dyt.Hatice İLKHAN | Yayın Eylül 2013 | 3,800 Okuyucu
NEDEN KİLO VEREMİYORUM?

Gerek dost sohbetlerinde gerekse sağlık profesyonelleri ile yapılan görüşmelerde en sık duyulan sorulardan biridir: “Neden kilo veremiyorum?”. Herkes için farklı bir cevabı olabilen bu sorunun iyi değerlendirilmesi ve sonuca ulaşmanızdaki engel ya da engellerin doğru saptanması en önemli konudur. Şöyle bir senaryo düşünelim: Artık kilo verme konusunda kesin kararlısınız. Diyete başladınız. Motivasyonunuz da gayet yüksek. Ancak diyetinizi bozmamanıza rağmen, aradan günler geçti ve tartıdaki rakam 1 kg bile aşağıya düşmüyor. Dolaysıyla geçen zaman hem motivasyonunuzu hem de kendinize güveninizi azaltıyor ve denemekten vazgeçiyorsunuz…

Bu durum şöyle de olabilirdi: Kilo vermek istiyorsunuz, diyete başlıyorsunuz ama diyet serüveniniz en fazla birkaç gün sürüyor ve bir sebepten diyetinizi bozmak zorunda kalıyorsunuz. Bu durum birkaç kez tekrarlanınca da artık denemekten vazgeçiyorsunuz…

Aynı sonuca giden birkaç senaryo daha üretmek mümkündür. Peki sizce neden bu kadar istekli olmanıza, elinizden geleni yapmanıza hatta belki de aç kalmanıza rağmen istediğiniz kiloya ulaşamıyorsunuz? Bunu sorunun aslında bir değil birden çok cevabı olabilir. Bu yazıda kilo verme konusunda önünüze çıkan engeller ve bu engelleri nasıl ortadan kaldırabileceğinize dair öneriler bulabileceksiniz.

1.Koyduğunuz Hedefler Gerçekçi mi?

Henüz yolun başındayken, kendinize doğru hedefler koymanız, başarıya giden yolda büyük bir adım atmanız demektir. Başarısız diyet serüvenlerinin çoğunun ortak noktası konulan hedeflerin gerçekçi olmamasıdır. Herkesin yaşına, boyuna, cinsiyetine ve sağlık durumuna göre olması gereken kilo farklıdır. Önemli olan ideal vücut ağırlığınız belirleyip, en uygun sürede o kilo inmeyi hedeflemektir. İdeal vücut ağırlığınızı belirleyebilmeniz için öncelikle Beden Kitle İndeksinizi (BKİ) hesaplamanız gerekir. BKİ'nizi kilonuzu boyunun santimetre cinsinden karesine bölerek hesaplayabilirsiniz.

Zayıf BKİ <18.5
İdeal BKİ = 18.5-24.9
Kilolu BKİ = 25-29.9
Obez BKİ >30

2. Vücut Analizinizi Yaptırdınız mı?

Vücut ağırlığınızın ne kadar olduğu mutlaka çok önemli ancak unutulmaması gereken en önemli nokta bu kilonun kendi içindeki oranlarının nasıl olduğudur. Örneğin, profesyonel sporcular genellikle boylarına göre olmaları gereken kilonun üzerinde bir kiloya sahiptirler. Ama bu kilo fazlalığı tamamen kas kitlesinden oluştuğundan dolayı, sağlık açısından bir sorun yaratmaz, hatta olumlu yönde etkiler. Veya tam tersi kişinin kilosu normal seviyelerde olmasına rağmen yağ yüzdesi yüksek, kas yüzdesi ise düşük olabilir. Bu nedenle vücut analizinizi düzenli olarak yaptırıp, yağ ve kas yüzdelerinizdeki değişiklikleri takip etmeli ve beslenme planınızı da buna göre düzenlemelisiniz. Sağlıklı bir kilo verme programına başlarken önünüze koyacağınız hedeflerde vücut analizi ölçüm sonuçlarınız en güvenilir yol haritanız olacaktır.

3. Egzersiz Desteğiniz Yeterli mi?

Kilo yönetiminde diyet ile birlikte egzersiz yapmak hedefinize daha sağlıklı bir şekilde ulaşmanızda size yardımcı olacaktır. Düzenli egzersiz yaparak yağ dokusunu azaltırken kas kitlenizi koruyabilir ve bu şekilde kas kayıplarını önleyerek verdiğiniz kiloların kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan tıpkı beslenme planınız gibi spor programınızın da size uygun bir şekilde hazırlanmasıdır. İster açık havada ister spor merkezinde egzersiz yapıyor olun ama mutlaka vücut tipinize ve sağlık durumunuza uygun olarak hazırlanan bir spor programını uygulayın. Bu hem egzersizi günlük hayatınızın bir parçası haline getirmenize yardımcı olacak hem de hedeflerinize sağlıklı bir yoldan ulaşmanızı sağlayacaktır.

4. Kan Değerlerinize Baktırdınız mı?

Fazla kilolarınızın tek suçlusu evinizden eksilmeyen çikolatalar ya da yaptığınız diğer kaçamaklar olmayabilir. Kilo verme süresince alacağınız profesyonel desteğin ekibinde mutlaka konusunda uzman bir hekim bulunmalıdır. Kan değerlerinizde kilo almanıza neden olan ya da vermenizi yavaşlatacak bulgular saptanırsa (tiroid hormon bozuklukları veya insülin direnci gibi), onlar için hekiminiz tarafından gerekli çözümler üretilmeden kilo verme adına sarf edeceğiniz bütün çabalar sonuçsuz kalacaktır.

5. Metabolizmanızı Çok mu Yordunuz?

Eğer diyet dosyanız çok kabarıksa, geçmişte çok defa yüksek kilolar alıp vermişseniz, çok düşük kalorili ya da tek tip besine dayalı diyetleri sık sık uyguladıysanız, yo-yo diyetlerin kurbanı olmuş ve metabolizmanızı fazlasıyla yormuşsunuz demektir. Bu durum her kilo verme denemenizin bir öncekinden daha zorlu geçeceği anlamına gelir. En doğrusu tabii ki vücudunuzu bu yıpratıcı sürece sokmamanızdır. Ama eğer çoktan bu kısır döngüye girdiğinizi hissediyorsanız bir an evvel sağlıklı bir kilo kaybı sağlayabilmeniz için konusunda uzman profesyonellerden destek almanız sizin yararınıza olacaktır.

6. Her şey Kalori Değil!

Kilo almanın ya da vermenin temeli enerji terazisinde hangi tarafın ağır geldiği ile ilgilidir. Kilo kaybı sağlamak istiyorsak aldığımız enerjinin yani kalorilerin harcadığımız kalorilerden düşük olması gerekir. Ama ne yazık ki iş sadece kalorileri saymakla bitmiyor. Aldığınız kalori kadar, bu kalorileri nerelerden aldığınız da çok önemli. Aldığınız enerjinin protein, karbonhidrat ve yağ miktarlarının doğru oranlarda olmasını sağlayamazsanız boşu boşuna kendinizi aç bırakmış olursunuz. Olası vitamin-mineral yetersizliklerinin sonuçları ise cabası…

7. Stresinizi Kontrol Edebiliyor musunuz?

Aşırı üzüntü veya stres, kontrol edilemediği durumlarda, vücutta yarattığı hormonal değişikliklerin sonucu olarak kilo alımına neden oluyor. Ama stresin kilo almadaki en büyük etkisi yeme davranışı üzerinedir. Bir çok kişi sinirli ya da üzüntülü hissettiğinde kendini buzdolabının önünde bulur ve kontrolsüz bir yeme davranışı sergiler. Bu durum bir süre sonra alışkanlık haline gelir ve kişi her kötü hissettiğinde buzdolabına yönelir. Ve geriye alınan kilolar ve vicdan azapları kalır… Eğer böyle bir yeme davranışı bozukluğunuz varsa, stres anlarında kendinizi yemekten başka şeylere yönlendirmeye çalışın. Mesela spor yapmak ya da yüzmek harika bir fikir olabilir! Eğer bu sorununuzu çözmekte zorlanıyorsanız, bir psikologla görüşüp önerilerini dikkate almakta fayda var.

8. Yeteri Kadar Su İçiyor musunuz?

Su ihtiyacı temel olarak kişinin metabolizma hızına göre belirlenir. Eğer kişinin metabolizması hızlıysa su ihtiyacı da yüksek demektir. Ortalamaya vurursak, günlük olarak bayanlarda 8-10 bardak, erkeklerde ise 10-12 bardak su tüketimi yeterli olacaktır (Gün içerisinde içilen çay-kahveler ve spor esnasında içtiğiniz su hariç). Eğer bu miktarları tüketmekte zorlanıyorsanız sıvı alımınızı bitki ve meyve çayları ile destekleyebilirsiniz. Özel durumlarda (hamilelik, emziklik veya çeşitli hastalıklar gibi) günlük alınması gereken sıvı miktarlarının değişkenlik gösterdiğini de unutmamalısınız.

9. Besin Takviyeleri: Takviye Kuvvetler!

Son zamanlarda hızla yaygınlaşan besin takviyeleri kullanımı, doğru bir şekilde uygulandığında olumlu sonuçlar verebiliyor. Eğer vücudunuzda var olan bir yetersizlik varsa ve bunu beslenmenizle doğal yollardan karşılayamıyorsanız, besin desteği kullanmanız yararlı olabilir. Yetersizliklerin dışında, sporcu ürünleri, kilo yönetimine destek olan takviyeler de doğru kullanımlarda hedefe ulaşmamıza yardımcı olabiliyor. Ancak olası yan etkiler göz önünde bulundurulduğunda, destek kullanımına bir uzman önerisi ile başlamanız önemlidir. Çoğunlukla doğada her şeyin bizim ihtiyaçlarımızı karşılamak için yeterli olduğunu, bu tarz desteklerin sadece gerekli durumlarda ve doktor tavsiyesi veya onayı alınması kaydı ile kullanabileceğinizi unutmayın.

10. Profesyonel Desteğe İhtiyacınız Var mı?

Aşırı kilo = Artan sağlık riski.
Fazla kilolarınız sadece estetik bir problem olmayabilir. Aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek olan kilolarınızdan kurtulmanın en sağlıklı yolu tabii ki profesyonel bir ekipten destek almaktır. Kilo yönetimi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Size yardımcı olacak olan ekip tıbbi muayeneyi uygulayacak olan bir hekim, düzenli haftalık görüşmelerle sizin beslenme alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınıza uygun beslenme planları hazırlayan bir diyetisyen, motivasyonunuzu artıran, hatalı yeme davranışlarınızı kalıcı bir şekilde değiştirmeyi amaçlayan bir psikolog ve doğru bir spor programı ile sporu hayatınızın bir parçası haline getirecek bir egzersiz danışmanı içermelidir.

Uzm.Dyt.Hatice İlkhan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Kilo Veremiyorum?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice İLKHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice İLKHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice İLKHAN'ın Makaleleri
► Obezitede Neden Kilo Verilmeli? Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Neden Kilo Veremiyorum?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:29
Top