2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Svo--Svh (İnsanların Korkulu Rüyası Felç Olmak)
MAKALE #11436 © Yazan Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL | Yayın Eylül 2013 | 28,899 Okuyucu
İNSANLARIN KORKULU RÜYASI FELÇ OLMAK (SVO ,SVH )

Günümüzün en büyük sorunlarıdan olan aşırı stres yorgunluk uykusuzluk dengesiz beslenme beraberinde olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu olumsuz sonuclar geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açıyor. Bu hastalıkların bir tanesi de SVO yani halk arasında ‘’felç,inme’’ diye tabir edilen olaydır. Günümüz de ortalama insan ömrünün artması ile birlikte felç sayılarında da artışlar görünmektedir. İnmenin yol açtığı sakatlık gelişmiş toplumlarda sağlık ekonomisi üzerine büyük bir yük oluşturur. Felç, vakaları dünyada en sık karşılaşılan nörolojik sorun olup, kalp hastalıkları ve kanserden sonra ölüm nedeni olarak üçüncü sırada yer almaktadır Aynı zamanda özürlülük yapmada birinci sırada olup endüstrileşmiş toplumlarda hastane başvurularında ve sağlık harcamalarında önemli bir yer tutmaktadır. Son yıllarda felçden koruyucu yöntemlerin yanısıra, inmenin tekrarının önlenmesi ve özellikle feçli hastaların akut dönemde tanı, tedavi ve bakımları açısından önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

HASTALIK NASIL OLUŞUR:

Beyni besleyen arterlerden birinin yirtilmasi veya tikanmasi sonucu beyine giden kan akımının azalacağı hatta kesileceği bunu akabinde beynin kansız kalıp beslenememesi sonucunda beyin hücrelerinin zarar görmesi veya da ölmesi ile ortaya çikan fonksiyon bozuklugudur. Tek tarafta kol ve bacakta felçlik görünür görülür. Bir hastalik degil açiga çikan foksiyon bozukluğudur.
Genel de 40 yaş ve altında ki kişilerde cok rastlanmaz. Daha ileri yaşlarda damar yapısı yavaş yavaş bozulmuş kişilerde ortaya çıkar.


KİMLER BU HASTALIĞA YAKALANMAYA DAHA YATKINDIR:

• Yaşı ilerlemiş olan bireyler
• Hayatını sedanter yani spor ve egzersizden uzak geçiren bireyler
• Şeker hastaları
• Yüksek tansiyon hastaları
• Kalp problemi olanlar veya da kalp operasyonu geçirmiş hastalar
• Kollestrolü yüksek olan bireyler
• Aşırı sigara kahve tüketen bireyler
• Aileden genetik yatkınlığı olan kişiler
• Obez bireyer
……………………… RİSK ALTINDADIR

BELİRTİLERİ NELERDİR

• Nedeni bilinmeyen şiddetli baş ağrısı
• Nedeni bilinmeyen baş dönmesi göz kararması düşme ve bayılma
• Bir anda göz de görmenin kaybolması
• Kol ve bacak da oluşan uyuşmalar karıncalanmalar
• Konuşmanın bozulması kesilmesi
• Algılamanın bozulması
• Göz bebeklerinin kayması

HASTALIĞIN TEDAVİSİ NASILDIR

Bu rahatsızlığın temelinde de FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON önemli bir yer tutmaktadır. Durumu kontrol alınan hastanın vakit geçirmeden en kısa zaman da rehabilitasyon programına alınması hastalığın iyileşmesini etkileyen önemli noktalardan biridir. İnme sonrası hastalarda iyileşme ve derecesi açısından farklılıklar olmasına rağmen nörolojik iyileşmenin büyük kısmı ilk 1- 3 ay içinde olmaktadır; bu iyileşme süreci daha yavaş olarak 6 aya kadar devam ettiği, % 5 hastada ise 12. aya kadar hatta birkaç yıl boyunca devam ettiğini gösteren çalışmalar da vardır


Fizyoterapist tedavinin ilk aşamasından son aşamasına kadar hastaya uygun tedavi programını çizer. Hemiplejik hastalarin rehabilitasyonu için kullanilacak teknikler çesitlidir. Brunnstrom, Bobath, Todd-davies… teknikleri bunlarin bazilaridir. Fizyoterapist, bu tekniklerin her birinden alintilar yaparak, o hasta için en faydali tedavi programini kendisi ayarlar.


Hastanın ;
• Yatak içi Pozisyonlamasını yapar,

• Kol da ve bacak da oluşmuş yada oluşabilecek Ödemin Kontrolünü sağlar. Aksi takdirde ren kdeğişikliği morluklar şişlikler meydan gelir.

• Aile Egitimi ve bilgilendirilmesini sağlar bu tedavi bir ekip işidir ekip de ailenin rolü büyüktür,

• Hemiplejik tarafin ihmalini (neglet) önleme; hasta felç olan kısmını unutur orayı vucudun bir parcası değilmiş gibi görür orayı benimsemez bunu önlemek için gerkli önlem ve tedbirleri alır.

• Ortezlemeyi sağlar. Kol ve bacak da ki uyuşukluğa bağlı olarak bu uzuvlar görevini yerine getiremez bundan dolayı belli bir müddet ortezlerden faydalanılır.

• Gögüs fizyoterapisi (gerekirse) uygulanir. Uzun süre yatan hastanın akciğer hava hacmi azalacağından veya yatmaya bağlı başka bir solunum problemi çıkabileciğinden fizyoterapist göğüs fizyoterapisini uygular.

• Hastanın durumu stabil ise yatak içi normal eklem hareketlerine başlanır ki kas kısalmaları eklem donmaları oluşmasın. Mümkün olan en kısa zamanda egzersizlere oturmaya ve yürütmeye başlanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Svo--Svh (İnsanların Korkulu Rüyası Felç Olmak)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan AYGÜL Fotoğraf
Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
Malatya
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'ün Yazıları
► Burun Estetiğinin Korkulu Rüyası: Tampon Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Yaşlıların Korkulu Rüyası; Kalça Kırığı. ÇOK OKUNUYOR Dr.Şemmi KOYUNCU
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Felç(İnme)Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Felç (İnme ) Tedavisi Fzt.Sedat BAYRAK
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Svo--Svh (İnsanların Korkulu Rüyası Felç Olmak)' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Postür Hastalıkları Şubat 2021
► Diz Protezi Aralık 2020
► Kalça Protezi Aralık 2020
► Gebelikde Egzersiz Mart 2017
◊ Covid 19 Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:32
Top