2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ms (Multiple Skleroz) Hastalığı
MAKALE #11437 © Yazan Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL | Yayın Eylül 2013 | 5,008 Okuyucu
MS

MODERN ÇAĞIN HASTALIĞI MS

Günümüzün en büyük sorunlarıdan olan aşırı stres yorgunluk uykusuzluk dengesiz beslenme beraberinde olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu olumsuz sonuclar geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açıyor. Bu hastalıkların başında da ms (multiple skleroz) yer almaktadır. nörotravmanın ardından genç erişkinlerde en sık görülen nörolojik bozukluktur. Sadece ABD'de yaklaşık 350.000-400.000 doktorlarca tanı konmuş kişi vardır. Hastalığın nedeni daha tam olarak anlaşılmamış olmakla birlikte, genetik ve çevresel etkenlerin birleşimiyle ortaya çıktığına inanılmaktadır. Çeşitli tipleri olsa da tümü merkezi sinir sisteminin (MSS) yangısı (enlamasyonu) ile nitelenir. Ana problem vücudun sinir dokunun etrafını çevreleyen ve bir kılıf olan miyelin kılıfının harabiyetidir. Kısaca öz bağışıklık hastalığıdır. Yani bağışıklık sisteminin kişinin kendi hücrelerini tanıyamaması, bunun sonucunda vücutta yabancı madde sanıp yok etmeye çalışması ile sonuçlanıp vücudun kendi kendine zarar vermesidir.

Bir MS hastası, MS'i şu örnekle tanımlıyor. "Elektrik kablolarını düşünün. Tellerin üzeri, yalıtımı sağlayan plastikle kaplıdır. Bir sebepten kabloların üzerindeki plastik sıyrılır veya yer yer açılır. Bu durumda çıplak teller birbirine değer ve kısa devre olur. İnsan vücudunda da binlerce kilometre sinir vardır ve bu sinirlerin üzeri miyelin denen yağlı bir madde ile çevrelidir. MS te bu miyelin yer yer yok olur ve vücutta kısa devre oluşur." Hastanın da dediği gibi bir nevi kaçaklar söz konusu oluyor bu kaçaklar nedeniyle de yeterli düzgün iletimi sağlayamadığı için denge kordinasyon problemleri ortaya çıkıyor.
Hastalığın adı iki sözcükten oluşmaktadır:

Multipl: çoklu yani bir ya da daha çok bölgede etkin olmak
Skleroz: Kalınlaşma Sertleşme yani vücudun savunma mekanizmasının myelin kılıfına saldırması sonucu, bu kılıfı sertleştirerek işlevsiz duruma getirmesi.
Multiple Skleroz: miyelin kılıfının deformasyonu sonucu oluşan rahatsızlık

Vucudun yabancı madde diye saldırdığı miyelin kılıfı yağlı yumuşak ve iletken bir yapıya sahiptir. Amacı sinir iletiminin düzgün ve hızlı olmasını sağlamaktır bu kılıfın etkilendiği bölümler artık işlev görmez hale gelir bu işlevsizlik sonucu iletim de aksaklıklar ortaya kaçaklar ortaya cıkar. Bu etkilenimin olduğu yerde sertleşme işlevsizleşme olur ki buna PLAK denir. Plak MS hastalığında çok önemli yer tutar plak sayısının çok olması MS in hastalığının olumsuz sonucunun daha çok görüleceğini göstermektedir. Gelen impuls (akım) plağa geldiğinde iletim sağlayamayacak ve iletim aksamalar olacak bu da bu hastalığı ortaya cıkaracaktır. Hastalığın etkilediği kişiler çoğunlukla 20-40 yaş arası erişkinlerdir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla iki katıdır. Hastalığın coğrafyası da, ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe genişler. Daha çok Kuzey Avrupa'da yaygındır.

MS YOL AÇAN FAKTÖRLER NELERDİR;

Hastalığın ana nedeni bilinmemektedir ama yapılan araştırmalar genetik geçişli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte çevresel etmenlerin de (yorgunluk sinir stres travma kötü beslenme vs.) etkilediği bilimsel gerçektir.Bununla birlikte;
Bu konuda üç yaygın teori vardır:
I- Virüs Saldırısı
MS bazı yavaş etkili virüsler tarafından meydana getirilebilir ya da bilinen bir virüse karşı gösterilen gecikmiş bir reaksiyon olabilir.
II- Bağışıklık reaksiyonu
MS, vücudun yanlışlıkla kendi dokusuna saldırdığı bir oto-ümmin reaksiyon sonucunda ortaya çıkmış olabilir.
III- Kombinasyon
Hem virüsler hem de bağışıklık sistemi reaksiyonu MS’e yol açabilir. Virüsler vücuda girdiğinde hücreler içinde gelişmeye başlarlar. Vücudun savunma mekanizması hem virüslere karşı hem de vücudun kendi hücrelerine karşı tahrip edici olabilir.

Bu rahatsızlık ataklarla kendini gösteren alevlenme ve sönme evreleri ile devam eden ve duruma göre sekeller bırakabilen hastalıktır. Bu hastalığı 5 grupta inceleyebiliriz;
• İyicil MS (Benign MS): Retrospektif (geriye yönelik) olarak da adlandırılan ilk düzeydir, prognozu (ilerlemesi) en iyi olan gruptur. Hafif ataklar ve iyileşmelerin tam ya da tama yakın olduğu MS tipidir. Her ataktan sonra ya hiç sekel kalmaz ya da kalan sekeller çok hafif problemlere yol açabilir. Hasta, durumunu uzun süre koruduğu taktirde, MS nedeni ve atakları tamamen ortadan kalkabilir.
• Yineleyen-Düzelen MS (Relapsing-Remitting MS): MS hastalarının yaklaşık %20'si bu gruptandır. Ataklar ve iyileşmelerle seyreder. Tekrarlayan ataklar sonrasında bazı sekeller kalabilir.
• İkincil İlerleyen MS (Sekonder Progresif): Başlangıcı 2.tip MS olup, bu hastaların bir kısmı bu tipe dönüşür. Tekararlayan ataklar sonrası düzelme zorlaşır hatta durabilir.
• Birincil İlerleyen MS (Primer Progresif MS): Ataklarla birlikte ya da atak olmaksızın seyreder. Giderek artan bir ilerleme söz konusudur.
• İlerleyen Yineleyen MS (Progresif Relapsing MS): Başlangıçta belirgin bir atak olup tam bir düzelme olmaz. Ataklar beraberinde ilerleme devam eder

NE GİBİ BELİRTİLERİ OLABİLİR VEYA NE GİBİ SEKELLER BIRAKABİLİR;

• Ataksi: Kasların birbirleriyle ilişkisiz çalışması sonucu istemli hareketlerin düzensiz seyretmesi hali; vücut hareketlerinde düzensizlik,
• Babinski bulgusu: Ayak tabanı bir cisimle çizildiğinde baş parmakların yukarı doğru açılması,
• Bulanık ya da çift görme, nistagmus (gözbebeklerinin istemsiz hareketi),
• Klonus:Belirli bir kas veya kas grubunda birbiri arkasına meydana gelen istem dışı kasılma ve gevşeme hareketleri ile belirgin durum,
• Beceriksizlik,
• Dizartri: Konuşma bozukluğu,
• Duygu durumlarda kolayca değişebilme niteliği,
• Yorgunluk
• Elde sinirlerdeki harabiyet nedeniyle kasların işlev yapamama hali ile karakterize paralizi (felç) durumu,
• Hemiparezi: Vücudun tek tarafını tutan felç durumu,
• Hiperaktif derin tendon refleksleri (dizkapağı refleksi gibi..) artmış tendon refleksleri
• Parestezi: His kaybı, uyuşma ve karıncalanma hissi,
• Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma (inkontinans)
• Erkeklerde iktidarsızlık,
• İnkoordinasyon (koordinasyon bozukluğu)
• Monoparezi: Sadece bir kol veya bir bacağı tutan felç,
• Denge kusuru ve baş dönmesi

TEDAVİSİ;

Günümüzde hastalara tüm MS çeşitlerinde kortizon (metil prednizolone) ve ataklı MS çeşitlerinde kortizon ve beta-interferon veya copaxone vb. tedavisi verilmekle birlikte FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON önerilmektedir. Bu rahatsızlıkda ataklar sonrası kaybedilen işlevlerin geri kazanılabilmesi için ayrıca geçirilen atağın bıraktığı sekeli azaltabilmek için iyi bir fizik tedavi programı şarttır. Bu program da hasta için gerekli olan her sey fizyoterapisti tarafından belirlenmeli ve uygun tedavi programı çıkarılmalıdır.
Bu program dahilinde denge koordinasyon germe kuvvetlendirme dreçli egzersizler progresif egzersizler PNF fasilitasyon inhibisyon teknikleri gibi bir çok tekniklerden faydalanılarak hastalığın tedavisi mümkün olduğunca yapılmalıdır. Aksi takdirde iyileşme şansını kaybedecektir.

FZT.GÖKHAN AYGÜL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ms (Multiple Skleroz) Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan AYGÜL Fotoğraf
Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
Malatya
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'ün Yazıları
► Gut Hastalığı Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Göz Tansiyonu Hastalığı Prof.Op.Dr. Yüksel TOTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ms (Multiple Skleroz) Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Postür Hastalıkları Şubat 2021
► Diz Protezi Aralık 2020
► Kalça Protezi Aralık 2020
► Gebelikde Egzersiz Mart 2017
◊ Covid 19 Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:04
Top