2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikde Karşılaşılacak Olan Bel Boyun (Omurga) Diz ve Bacak Ağrıları
MAKALE #11440 © Yazan Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL | Yayın Eylül 2013 | 8,045 Okuyucu
HAMİLELİKDE KARŞILAŞILACAK OLAN BEL BOYUN (OMURGA) DİZ VE BACAK AĞRILARI

Hamilelik ve sonucunda sağlıklı bir evlada sahip olmak bir çok kadının rüyasıdır . Bu zor, meşakatli fakat bir o kadar da güzel olan bu yolda annenin işi zordur. Anne adayları hem doğum anında hem de doğuma kadar ki süreçte bir çok sıkıntı ile mücadele etmek zorunda kalabilir. Bu sıkıntılardan bazıları yaşanılan omurga, bacak ve diz problemleridir. Gebelikte görülen bu problemlerin nedenleri postüral ve hormonal değişiklikler, kilo alma, vücutta sıvı tutulması(ödem) ve gebelikten önce de var olan ağrılardır. Ağırlık artışın da ki bu hızlı dengeleyemeyen omurga ve diz uyarı sinyalleri verecektir.

BEL AĞRILARI;

Hamilelik de görülebilen rahatsızlıkların başında bel ağrıları yer almaktadır. Bel omurganın yaralanmaya ve ağrıya en açık olan bölgelerinden birisidir. Aşırı kilo artışı, ağır kaldırmak, ani yada ters bir hareket yapmak , kas kuvvetinin yetersiz olması gibi durumlarda bel ağrısı veya bel problemleri kaçınılmaz bir sondur. Hamilelik döneminde kilo artışı ile birlikte karnın büyümesi ve bel kıvrımının artması sonucunda ağırlık merkezi öne doğru kayar ve bu kayma ile birlikte bele binen yükte artar. Ayrıca gebelik döneminde hormon salgısı da artacaktır. Bu hormonlar ile eklem ve bağ yapıda esnemeler olacaktır. Bu esnemeler de bel ağrısına davetiye çıkarabilir. Hatta hamilelikte belin içe doğru gitmesi hem ağırlık artışı hem de artmış hormonların bir etkisidir.

NE YAPILABİLİR;

Öncelikle gebelik planlanlanırken annenin vücut yapısının uygunluğu gözden geçirilmelidir. Uzun bir süre yük taşıyacak olan omurganın özellikle de belin kas kuvveti yeterli mi değil mi kontrol edilmelidir. Eğer değilse kas kuvvetini kuvvetlendirecek yönde bir egzersiz planı bir uzamn tarafından hazırlanmali ve uygulanmalıdır.
Eğer annenin bel ile ilgili sorunları varsa hamilelik sürecinden önce bu rahatsızlığı tedavi edilmelidir. Aksi taktirde hamilelik sürecinde şikayetleri artacak ve ilaç kullanımı da bebeği olumsuz etkileyeceğinden süreç bir kabus olacaktır.
Yatak istirahati akut dönemde ağrıları azalmasına katkıda bulunur.
Yüzmek bel için faydalı bir egzersizdir.
Ayrıca gebelik boyunca topuklu ayakkabılar da tercih edilmemelidir. Bunun yerine ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir.
Otururken bel boşluğunuzu destekleyecek bir yastık kullanılabilir.
Uyku için seçilen yatak beli destekleyici ortopedik yataklar olmalıdır. Fazla sert veya yumuşak olmamalıdır.
Yatarken yan pozisyonda yatmak, bacaklar arasına yastık koymak beli rahatlatacaktır.
Uzun süre ayakta kalınmamalıdır.
Ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
Bel için uygun egzersizler yapmak beli rahatlatır.
Ayrıca iyi bir FİZİK TEDAVİ programı rahatlamayı sağlayacaktır.






BOYUN AĞRILARI;

Omurga ,ile ilgili bir diğer problem ise boyun ağrılarıdır. Hamilelik döneminde gebelik nedeniyle olan bulantı, kusma, baş ağrısı gibi nedenlerle uyku düzeninin bozulması, istediği pozisyon da rahat yatamamak, verimli bir uyku uyuyamamak ve bununla birlikte stres, duygu durumunun değişmesi gibi durumlar boyun bölgesini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Boyun çevresini saran kaslarda spazm ve gerginlik söz konusu olurken hareketlerde de kısıtlanmalar görülmektedir. Boyun problemlerine bağlı olarak kişinin kollarında ve ellerinde uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük gibi problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca değişen postür yapısı da boyun ağrılarını tetikleyen bir diğer unsurdur. Bunlarla birlikte kişinin hamilelik öncesinde bir boyun problemi yaşaması da ağrı oluşumunun nedenleri arasında gözden kaçırılmamalıdır.

NE YAPILABİLİR;
Boyunun yapısına uygun düzgün yastık seçimi yapılmalıdır.
Mümkün olduğu kadar rahat ve verimli bir uyku çok önemlidir
Uzun süre sabit pozisyonda kalınmamalıdır.
Klima, hava sirkülasyonu gibi faktörler boyunda tutulmalara yol açar bundan dolayı bu gibi ortamlardan uzak durulmalıdır.
Uzun süren masa başı aktiviteleri ve sabit pozisyonda uzun süren telefon konuşmalarından uzak durulmalıdır.
Gün içinde boyun egzersizlerini sık sık tekrarlayınız.
Masaj yapmak ağrıları azaltabilir
Ayrıca iyi bir FİZİK TEDAVİ programı rahatlamayı sağlayacaktır.

DİZ VE BACAK AĞRILARI;

Hamilelik devam ederken bir diğer problem ise diz ve bacak ağrılarıdır. Yine aynı şekilde vücut ağırlığının hızlı artışı, değişen postür yapısı ve yetersiz olan kas kuvveti diz ve bacaklarda ağrıya neden olacaktır. Bununla birlikte hormanal değişimlerden dolayı vücudun kan dolanımı yavaşlayacağından bacaklarda şişme, ödem gözlenecektir. Ayrıca mineral eksikliğininde ( kalsiyum, magnezyum gibi) eklenmesiyle bacakta oluşan kramplar bazen dayanılmaz olabilecektir.

NE YAPILABİLİR

Dizler vücut ağırlığını taşıyan yapılar olduğundan diz çevresindeki kasların kuvveti çok önemlidir. Bu kasları kuvvetlendirmek oluşabilecek diz ağrılarını mümkün olduğunca engelleyecektir.
Bu süreç de çok fazla merdiven inip çıkılmamalıdır.
Aynı şekilde eğimli,dik yerlere diz zorlanılmamalı dikkatli olunmalıdır.
Otururken dizler üzerine oturulmamalı, diz çok fazla katlanmamalıdır.
Ayrıca bacaklar da oluşabilecek ödemi engellemek için çok fazla ayakta kalınmamalı imkan olduğu sürede yatıp ayaklar yükseğe kaldırılmalıdır.
Varisler oluşabilir; Varis oluşmaya başlandığında bacakların altına yastık konularak yükseltilmesi gerekir, ayrıca külotlu varis çoraplarının giyilmesi ve uzun süreli, hareketsiz ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Günde bir saat yürüyüş ve akşamları 15-20 dakika süreyle bacakları hafif soğuk suda dinlendirme de şikayetlerin giderilmesinde yararlı olacaktır.
Sık sık kramp sorunu yaşıyorsanız muhmetemelen minerallerde bir dengesizlik vardır. (Özellikle magnezyum ve kalsiyum da ) doktorunuz ile iletişime geçiniz.
Ayrıca iyi bir FİZİK TEDAVİ programı rahatlamayı sağlayacaktır.

GENEL ÖNERİLER;

Gevşeme egzersizlerinden faydalanın , baş ağrınızı azaltmanın yanı sıra kendinizi çok iyi hissetmenizi sağlar
İyi ve dengeli beslenme, güzel dinlenme, masaj, egzersiz veya yürüyüşler şikayetlerinizi azaltacaktır.
Hayatınızdan stresi azaltmak gebeliğinizin ilk dönemleri ile geri kalanı kolay geçirmenizi sağlayacaktır.
İlaç kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışın
Kendinizi fazla zorlamayın, ağır yük kaldırmaktan kaçının ve ağrılarınızın arttığı durumlarda uzanarak diNLENIN

FZT GÖKHAN AYGÜL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikde Karşılaşılacak Olan Bel Boyun (Omurga) Diz ve Bacak Ağrıları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan AYGÜL Fotoğraf
Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
Malatya
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL'ün Yazıları
► Boyun Ağrıları ve Boyun Fıtığı Prof.Dr.M. Volkan AYDIN
► Boyun Ağrıları Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Boyun Ağrıları Kabusunuz Olmasın! Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
► Boyun Düzleşmesi ve Sırt Ağrıları ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Hamilelikde Karşılaşılacak Olan Bel Boyun (Omurga) Diz ve Bacak Ağrıları' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Postür Hastalıkları Şubat 2021
► Diz Protezi Aralık 2020
► Kalça Protezi Aralık 2020
► Gebelikde Egzersiz Mart 2017
◊ Covid 19 Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:14
Top