2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gemileri Yakmaya Var Mısınız?
MAKALE #11442 © Yazan Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ | Yayın Eylül 2013 | 4,320 Okuyucu
Gemileri Yakmaya Var Mısınız?

ÖSS motivasyon seminerlerimden birindeydi; konuşmacı olarak üniversiteden Psikolojik danışman arkadaşım Yılmazı da çağırmıştım...Yılmazın konuşması bittiğinde öğrencilerden biri dönüp yılmaza: "Hayatta başarıyı yakalamak o kadar kolaymış gibi konuştunuz,o kadar rahat anlattınız ki!!! oysa benim de bir amacım var ama ben çoğu zaman masaya gitmekte zorlanıyorum, bazı konuları anlamadığımda canım sıkılıyor,sinirlenip geriliyorum ,beni çağırdıklarında arkadaşlarıma hayır diyemiyorum,uykum geldiğinde uyuyamamak elimde olmuyor,ertelemeden yapamıyorum!!...Oysa siz bunları hiç yaşamamış gibi konuşuyorsunuz! peki siz de bunları yaşamadınız mı ÖSS´ye hazırlıkta...Ben şunu merak ediyorum:gerçekten bu kadar kolay mı!siz nasıl başardınız, sizi harekete geçiren güç neydi, nasıl yaptınız?"

Yılmaz öğrenciye doğru yürüdü ve "ben hiç bir şey yapmadım sadece GEMİLERİ YAKTIM o kadar..."dedi ve devam etti; "Tarık Bin Ziyad İspanyanın fethi sırasında islam ordusu karaya ayak basar basmaz, Tarık Bin Ziyad askerlerine kendilerine ait olan bütün gemilerin, donanmanın yakılması emrini verir...Bunu gören askerler şaşkınlık içinde birbirlerine baktıklarında artık iki seçenekleri olduğunu görürler; ya öleceklerdir ya da savaşı kazanacaklardır.Çünkü artık geri dönüş yoktur; bütün gemiler yakılmıştır..."

Yılmaz bunu anlattığında seminer salonunda derin bir sessiklik! ve Yılmaz devam etti:" Nasıl başardığımı mı merak ediyorsunuz o zaman söyleyeyim; ben Mardin lisesini bitirip sınava girdiğimde ilk yılımda Dicle üniversitesi muhasebe bölümünü kazandım.Oraya gidip iki yıl okuyup okulu bitirdikten sonra iş ararken bi gün kendi kendime; hayır matematiksel işlemler,sayısal hesaplamalar bana göre deil, ben insanlarla iç içe olabileceğim bir iş yapmalıyım dedim ve ailem karşı çıkmasına rağmen tekrar ÖSS´ye hazırlandım...Bir yıl hazırlıktan sonra sınav sonuçları açıklandığında Sakarya üniversitesi sınıf öğretmenliğini kazanmıştım..Çok sevinçliydim...Okul dönemi başladığında bavulumu toplayıp Sakarya’ya gittim...Orda da üç ay okuduktan sonra bir şeyin yanlış,eksik olduğunu fark ettim!! şapkamı önüme koyup düşünmeye başladım.Artık emindim; sınıf öğretmenliği bana göre değildi.Ben yaşamımın sonuna kadar istemediğim, haz almadığım bir iş yapmamalıydım..Ve oturup bir kaç gün ne yapmam gerektiğini düşünmeye başladım...Evet bulmuştum; ben psikolojik danışman olmalıydım...Ve tekrar sınava hazırlanacaktım.Yeniden sınava girmeye karar verdiğimde çok önemli üç şeyin farkındaydım 1-okulu bırakacaktım ve ailemin bundan haberi olmayacaktı. 2-Bir önceki yıl sınavı kazandığım için puanım kırılacaktı (30-35 puan) ve ben diğer öğrencilerden çok geride bir puanla başlayacaktım 3-Ev arkadaşlarım üniversite öğrencisiydi onlar gezmeye eğlenmeye gideceklerdi ben eve kapanacaktım ( ki bu son derece zordur)... Bütün bunları biliyordum ama kararımı vermiştim, çünkü artık bi amacım vardı ve ben bütün gemileri yakmıştım...

Beş ay çalıştım; odamdan hiç çıkmadığım günleri hatırlıyorum; arkadaşlarım eğlenmeye giderlerdi ben kapıyı kapatır sorularla konuşmaya devam ederdim...Onlar diğer odada şarkı söyler halay çekerlerdi ben kulaklarıma pamuk tıkardım..Bazı zamanlar yoruldum,sıkıldım,gerildim,ertelemek istedim ama asla durmadım,çünkü gemileri yakmıştım!!! Sınav sonuçları açıklandığında bilgisayarın ekranında gördüğüm yazı şuydu: Çukurova üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne yerleştirildiniz...Gemiler yakılmış ve artık zafer kazanılmıştı...Dediğim gibi, inanın ben birşey yapmadım sadece gemileri yaktım o kadar; çünkü bir amacım vardı ve geri dönüşümün olmadığını biliyordum..."

Yılmaz bunları anlattığında aslında kendimize söylediğimiz, yapamıyorum, olmuyor, canım sıkılıyor, zor geliyor, ertelemeden yapamıyorum, kendime söz geçiremiyorum cümlelerinin birer savunma mekanizmasından öte bir şey olmadığını bir kez daha fark ettim...Şimdi size bir soru:

Gemileri yakmaya var mısınız?


ÖSS'YE HAZIRLIKTA OTOPSİ TEKNİĞİ


ÖSS´ye hazırlıkta bazen ince ayrıntılar ya da küçük taktikler bizi diğer öğrencilerin önüne geçirebiliyor. Otopsi tekniği de bunlardan biri.

Otopsi tekniği, evde test çözerken ya da deneme sınavlarından sonra yaptığınız yanlışların tek tek tespit edilip değerlendirilmesi üzerine dayalı bir taktik...Yaptığınız yanlışları tek tek bir otopsi titizliğinde değerlendirin ve hatalarınızı gruplayın. Örneğin "6. soruyu dikkat eksikliğinden kaçırmışım. 11.soruyu konuyu bilmediğim için; 17.soruyu yanlış yapmamın sebebi ise konuyu bildiğim halde yeterince soru çözmememden kaynaklanmış" şeklinde gruplayın...Bu gruplamadan sonra belirlediğiniz problemlere çözümler geliştirin. Örneğin dikkatsizlikten soru kaçırmışsanız kendinize "bundan sonra demek ki daha dikkatli olmalıyım" yönünde telkin verin..Eğer konuyu bilmenize rağmen yeteri kadar soru çözmediğiniz için yaptığınız yanlışlar varsa hemen aynı gün açın kitabı o konudan soru çözüp eksiğinizi kapatın.

Unutmayın; bizi en çok geliştirecek olan şey yaptığımız yanlışlar; test çözdükten sonra ya da deneme sınavından sonra yaptığınız yanlışlardan dolayı moralinizi bozup soru kitapçığını fırlatırsanız ya da sinirlenip yanlışlarınızı değerlendirmezseniz boşu boşuna soru çözüp zaman kaybetmiş olursunuz.

Bildiğiniz konuları, hakim olduğunuz bölümleri zaten biliyorsunuz bunları az bir çalışmayla da halledebilirsiniz. Önemli olan yapamadığınız kısımlar ve zorlandığınız konular...Bunları da bir otopsi titizliğinde belirleyip üstüne gitmelisiniz..Eğer hatalarınıza bakmaz bunu önemsemezseniz bir sonraki testte yine aynı tür soruları yanlış yaparsınız.

Önemli noktalardan biri de ;Yanlış yaptığınızda moralinizi bozup sinirlenmek yerine sevinmelisiniz; çünkü o yanlış yaptığınız soru gerçek sınavda karşınıza çıkabilirdi, oysa siz o soru sınavda karşınıza çıkmadan önce o soruyu buldunuz, yanlış çözdünüz daha sonra da neden yanlış yaptığınızı belirleyip doğrusunu öğrendiniz; artık o soru ya da ona benzer sorularla karşılaşırsanız bunları doğru yapacaksınız. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Lütfen şimdi bütün yanlışlarınıza bir gülümse fırlatın. Çünkü bizi bir adım öne taşıyanlar onlar...


Yaşam Felsefenizi Değiştirebilecek Bir Kaç Söz…


Kendini sevmek, ömür boyu sürecek bir aşk öyküsünün başlangıcıdır…”

“Eğer sevgi üretmiyorsa yüreğiniz başarılı bir üretici değilsiniz…”

“Sesini değil sözünü yükselt, yağmurdur zambağı büyüten gök gürültüsü değil…”

“Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma; ertesi gün başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle uyanırsın…”

“Gücünüzden şüphe ederseniz şüphelerinize güç vermiş olursunuz…”

“Eğer camlarınız kirliyse manzarayı ne kadar değiştirirseniz değiştirin görüntü aynı kalır…”

“Ormanın içinde iki yol vardı; ben en az ayak izi olan yolu seçtim…”
“Unutma, bugün hayatının geri kalan kısmının ilk günü…”
“Rüyaları gerçekleştirmenin en kestirme yolu uyanmaktır…”
“Geçmişten çok geleceği düşünmeliyiz; çünkü bundan sonra orada yaşayacağız…”
“Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe yeni okyanuslar keşfedilemez…”

Derleyen: Kadir KEMEÇ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gemileri Yakmaya Var Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KEMEÇ Fotoğraf
Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ
Adana
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ'in Makaleleri
► Depresyonda Mısınız? Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
► Gerçekten Depresyonda Mısınız? Psk.Gülsen SÜSLÜ
► Acaba Aşık Mısınız? Psk.Şeyma KAMA
► Süperanne Olmak Zorunda Mısınız? Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gemileri Yakmaya Var Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eğitimde Bireyi Tanıma Teknikleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2010
► Psikolojik Danışma Kuramları ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:53
Top