2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınların İlişkilerde Yaşadığı Sorunlar
MAKALE #11447 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Eylül 2013 | 10,765 Okuyucu
KADINLARIN İLİŞKİLERDE YAŞADIĞI SORUNLAR

Kadınlar ve erkekler arasında yaşanan ilişkiler kaçınılmazdır. İlişkinin olduğu yerde sorun/sorunların da kaçınılmazdır. Fakat bu sorunlar kadın ve erkek açısından farklılık gösterir ve bu farklılıkların en fazla görüldüğü, yaşandığı alanlar duygular ve olayların yorumlanmasıdır.


İlişkilerde kadının yaşadığı en büyük sorun, erkeklerin duygularını açığa

çıkarmaktansa geri çekilmeyi, duygularını bastırmayı tercih etmeleridir.

Erkekler kontrolü kaybetmekten korktukları için duygularını ifade etmek yerine bastırırlar. Erkekler başta yoğun ilgi gösterir fakat bu ilgi birdenbire kesilir. Bunun üzerine kadın bir takım tahminler yürüterek bu durumun sebebini anlamaya başlar. Bu süreçte aynı zamanda erkeğin ilk baştaki ilgisini yakalamak için onu memnun etme çabasına girişir. Bu süreçte kadının merak ettiği konulardan birisi de erkeğin kendisiyle konuşmamasının sebebidir.


Erkeğin sessiz kalması ikili arasındaki iletişimin kopmasına sebep olur.

Kadın bu sorundan kurtulmak için erkeği konuşmaya çabalar durur.

Erkek konuşmadıkça kadın incinir, kendini önemsiz ve değersiz hisseder, öfke

patlamaları yaşar, fakat erkek kadının bu tepkileri karşısında da çoğu zaman konuşmaz, susar. Bu sorun ilişkide yalnızca kadın tarafından yaşanan tek taraflı bir sorundur.


Erkeklerin konuşmama sebebi erkeklik rollerinden kaynaklıdır. Erkekler duygu

yaşamaz, yaşasa da ifade etmez, içine atar inancı erkeklerin konuşmasına engel olmaktadır. Duygularını sürekli bastıran, bunları ifade etmenin zayıflık olduğuna inanan erkekler duygulardan korkarak büyüdükleri için onlarla yüzleşmeye cesaret edemezler.Susmayı tercih eden erkeklerin çoğu, kadınlarla ciddi ilişkiler kurmayı tercih etmezler.Bu da kadınların panik ve güvensizlik yaşamasına neden olur. Erkeklerin verdiği karmaşık yani ikili mesajlar, kadınların ilişkilerde sıkıntı yaşamasının diğer bir sebebidir. Erkeğin kadına ilgi gösterip, onu sevdiğini söylemesinin yanı sıra başka kadınlara da ilgi göstermesi kadının kafasını karıştıran bir durumdur.


Kadın genellikle bu duruma nasıl bir tepki vereceğini bilemez ve hem karşı tarafa hem de kendisine güvensizlik yaşar.Kadın bu durumu mantık ile açıklayamaz. Çünkü ortada belirsiz bir durum vardır. Bir diğer sorun da erkeğin kendi ihtiyaçlarına daha fazla önem vermesidir. Erkek ilişkide kendi kararlarının uygulanmasını ister. Onun istediği yere, onun istediği zamanda gidilmesini ister.


Kendisi istediği zaman, istediği kişiyle, istediği yere gider fakat kadın bir yere gitmek istediğinde ona engel olur ya da çok fazla sorgular.Bu durumun da kadın açısından yıkıcı sonuçları vardır.Bir erkeğin gelmesini beklemek, aramasını beklemek, ne zaman geleceğini veya arayacağını merak etmek de kadınların yaşadığı sorunlardan biridir. Erkeğin bekletmesi, arayacağı ya da geleceği zamanın belirsiz olması kontrolü elinde tuttuğunun işaretidir.Kadın buna aldırmamak ya da bu durumu kabul etmek için çaba sarf eder fakat bu davranış çok tekrarlandığında günlük yaşamının planı bozulur ve kendisine zarar vermeye başlar. Birlikte olduğu erkek tarafından sürekli eleştirilmek de kadına için ilişkide sorun yaratan durumlardan bir diğeridir. Kadının sürekli kilosunun, kıyafetlerinin, mesleğinin arkadaşlarının erkek tarafından eleştirilmesi kadını doğal olmayan davranışlar sergilemeye iter ve bu da zamanla bıktırır.


Böyle erkeklerle yaşanan ilişkilerde olayların seyri şu şekilde gelişir: ilişkinin başında erkek isteklidir ve kadına ilgi gösterir. Kadın da bu ilgiye karşılık vermek için çaba sarf eder. Erkek kısa bir süre sonra tutarsız davranışlar gösterir. Kadın olup biteni anlamaya çalışır ve duygularını erkekle paylaşır. Erkek bir şey olmadığını söyler ve kadını çok konuşmakla suçlar. Kadın bir kısırdöngü içine girdiğini düşünür ve karşı taraftan kaynaklı tatminsizliğini alkol, sigara, çikolata, aşırıyemek ile gidermeye, ört bas etmeye çalışır.


Erkek susmaya devam ettikçe, duygularını saklamaya devam ettikçe bu durum düzelmeyecektir. Böyle bir durumda kadının özsaygısını koruması mümkün değildir. Hayatında böyle bir erkek olan kadının kendini koruması için bu ilişkiyi bitirmesi, eğer bitiremiyorsa psikolojik destek alarak bir takım farkındalıklar yaşaması gerekmektedir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınların İlişkilerde Yaşadığı Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kadınların İlişkilerde Yaşadığı Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:35
Top