2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Kavga
MAKALE #11451 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Eylül 2013 | 6,824 Okuyucu
İLİŞKİLERDE KAVGA

İlişkilerde kavga iki kişi arasında yaşanan bir durumdur. Çiftler genellikle yanlarında kimse yokken, yalnızken kavga ederler. Bu durum başka kişiler tarafından gözlenemediği için ilişkilerde kavgaya yol açan nedenleri net ve tarafsız bir şekilde sıralamak pek mümkün olmamakla birlikte ilişkilerde kavga çıkmasının en önemli nedeni tarafların olumsuz durumlara farklı tepkiler vermesidir. Çiftler arasında yaşanan kavganın kuralları ve tanığı yoktur, yenilgi ya da zaferle sonuçlanmaz, ardından taraflar kendilerini yalnız ve yalnız bırakılmış hissederler.
Zaman zaman yaşanan küçük anlaşmazlıklar, incinmişlik, tarafların karşısındaki kişinin kendisini sevmediğini hatta nefret ettiğini düşünmesi, terk edilme korkusu kavga nedenleri arasında sayılabilir.
Çiftlerden biri kendisini rahatsız eden bir konuyu diğer eşle konuşmaya çalıştığında, karşı taraf onu dinlemezse ya da kendini savunmaya geçer ve haklı olduğunu ispatlamaya çalışırsa ya da hiç dinlemezse, susarsa, bir tepki vermezse kişi kendisini anlaşılmamış hisseder. Anlaşılmadığını hisseden taraf kendisini haksızlığa uğramış hisseder, sinirlenir be öfke patlamaları yaşanır.
Taraflardan biri ilişkide yaşanan bir sorundan söz etmeye başladığında, diğer taraf sorunu inkar ettiğinde, karşı tarafı sürekli sorun çıkaran biri ve ilişkide hakimiyet kurmak isteyen kişi olarak suçladığında, sakin bir şekilde sorunu paylaşmak isteyen öfkeli tepkiler verebilir.
Taraflardan biri bir konu ile ilgili konuşmaya başladığında diğerinin konuyu değiştirmesi, başka şeylerle ilgilenmesi ya da susmayı tercih etmesi de kavga çıkmasına neden olur. Karşı tarafın susması seni ciddiye almıyorum, konuş konuşabildiğin kadar mesajı içerir. Bu da diğer tarafın incinmesine dolayısıyla kızgınlık yaşamasına sebep olur.
Taraflardan birinin bir sorunu dile getirdiği ya da karşı tarafa anlatmaya çalıştığı durumlarda, diğeri sessiz ve ilgisiz kalması, kişinin kendisini aşağılanmış hissetmesine sebep olur. Bu durum aynı zamanda taraflar arasındaki iletişimi, ilişkiye zarar vererek keser. Sessiz kalan taraf ilişki üzerinde hakimiyet ve baskı kurmaya çalışan, ben değişmem diyen taraftır. Bu durumda yapılması gereken ya bu durumu kabul edip ilişkiyi sürdürmeye çabalamak ya da ilişkiyi bitirmektir.
Bazen de taraflardan biri karşı tarafı incitmek isteğinde kavga çıkması için çaba harcar. Bu kötü bir durumdur. Kavga çıkaran taraf, incinmişliğin ve ilişkide aldığı derin yaraların intikamını ancak böyle aldığını zanneder, fakat karşı tarafın gururu incinir.
İlişkide yaşanan kavgalar çiftlerin cinsel yaşamlarını da olumsuz etkiler. Alışkanlık haline gelen, sonu gelmeyen kavgalar, tarafların cinsel isteklerini azaltır ve giderek sonlandırır. Diğer taraf yakınlaşmaya çalıştıkça incinen taraf reddeder.
Tarafların kavga etmek yerine uzlaşmayı tercih etmeleri, olaylara kendi bakış açılarının yanı sıra karşısındakinin bakış açısıyla da yorum yapmayı denemeleri başarılı bir ilişki yaşamalarını sağlayacaktır. İlişkide tarafların yalnızca kendi isteklerinin yerine gelmesi konusundaki çabaları, diğer taraf üzerinde güç, baskı ve otorite kurma girişimleri her iki tarafı da mutsuz eder ve böyle bir ilişkinin ayakta kalması, devam etmesi çok zordur.
Kavga/kavgalar ilişkiye zarar veren bir olgu durumundan çıkarılıp, ilişkinin gelişmesi için bir fırsata da dönüştürülebilir. İlişkide sorunlar yaşanıyorsa, bu sorunlar konuşulmaya çalışıldığında kavga çıkıyorsa ve kavgalar çok sık tekrarlanıyorsa bunu olumluya çevirmenin yolu bir uzmandan destek alarak, iletişim kurmayı öğrenmektir. Bu bazen uzun bir zaman alır. Bu süreçte tarafların birbirine karşı sabırlı, hoşgörülü ve anlayışlı olması gerekir. Bunları yaptıkları sürece birbirlerini dinlemeyi öğreneceklerdir. Birbirini dinleyen çiftlerin ilişkisi yıkılan değil, gelişen ilişkidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Kavga" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Kavga' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:04
Top