2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kornea Nakli - Keratoplasti
MAKALE #11462 © Yazan Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI | Yayın Eylül 2013 | 4,402 Okuyucu
KORNEA NAKLİ veya diğer adı KERATOPLASTİ hakkında soru-cevap şeklinde özet bilgilendirme yazısıdır;

1) Kornea nedir? (Kornea nedir? Korneanın görevi nedir? Kornea rahatsızlıkları nelerdir? Kornea rahatsızlıkları ne tür görme sorunlarına yol açabilir?)

Gözümüzün önündeki saat camı gibi şeffaf olan kısıma kornea adı verilir. Gözyaşından sonra ışığın ilk kırıldığı doku olduğu için, şekil bozuklukları ve saydam özelliğini kaybetmesi, direkt olarak görme kalitesini etkiler. Korneanın eğriliğine astigmat denir. Korneanın incelip dikleşmesi ise keratokonus olarak isimlendirilir. Halk arasında göz çizdirme diye bilinen excimer lazer işlemleri hep korneanın şeklinin değiştirilmesi üzerine inşa edilir.

2) Kornea nakli nedir? (Kornea nakli deyince ne anlamalıyız? Kornea nakli ne zamandan bu yana uygulanıyor? Kornea nakli ne tür sorunların çözümünde kullanılıyor?)

Kornea nakli, bilinenin aksine göz nakli yani göz küresinin değiştirilmesi işlemi değildir. Burada yapılan sadece saat camı gibi şeffaf olan merkezdeki dokunun değiştirilmesidir. Bu ameliyat ilk kez 1905 yılında Eduard Zirm tarafından uygulanmıştır. Kornea nakli yukarıda belirttiğimiz keratokonus hastalığı başta olmak üzere her türlü şeffaflığını kaybetmiş korneadan dolayı görme kaybı olan hastalarda uygulanır. Bazen çok ince kornealarda, göz sıvısı kaçağını engelleyerek tektonik amaçlı olarak sadece gözü yerinde tutmak için de yapılır.

3) Kornea nakli riskli bir ameliyat mıdır? (Kornea nakli riskli midir? Ne tür riskleri vardır?)

Her ameliyat gibi bu ameliyatta da riskler mevcuttur. Bunların başında ameliyat esnasında enfeksiyon ve buna bağlı sağlam diğer gözün riske girmesi, ameliyat sonrası dikiş yerlerinden sızıntı, göz tansiyonu, üveit ve en önemlisi doku reddidir. Neyse ki, kornea damarsız bir doku olduğu için tüm organ nakilleri içinde doku reddinin en az görüldüğü ameliyat kornea nakli ameliyatıdır.

4) Kornea ameliyatı nasıl yapılır? (Kornea nakli nasıl yapılır? Önce uygun kornea doku mu bulunur? Bulunduktan sonra hastaya nasıl nakledilir?)

Aslında diğer göz ameliyatlarından daha zor bir ameliyat değildir. Uygun kornea bulunduktan sonra - ki burada vericinin yaşı, bulaşıcı hastalık ve kanser hastası olmaması gibi faktörler önemlidir - ve uygun trasnsfer koşulları sağlanarak tam kat (penetran) veya kısmi kat (lamellar olarak hastaya nakil yapılır. Bu işlem esnasında saç telinden daha ince erimeyen özel dikişler kullanılır. Daha sonra bu dikişler, yara iyileşmesi tamamlanınca 6-12 ay sonra alınır.

5) Kornea nakli hangi durumlarda gereklidir? (Kornea naklinin şart olduğu rahatsızlıklar nelerdir? Hangi durumlarda kişiye kornea nakli yapılması gerekir?)

Kornea nakli günümüzde en sık, sorunlu katarakt ameliyatları sonrasında korneanın hasar görmesine bağlı keratopatilerde,

keratokonus hastalığında, kornea dejenerasyonu ve keratit denilen kornea iltihaplanmalarında, travmaya bağlı kornea hasarlarında uygulanır.

6) Nakil yapılacak kornea nasıl bulunur? (Kornea nakli için bir liste var mı? Bu listeye nasıl dahil olunur? Sıra neye göre ilerler?)

Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de kornea bankaları vardır. Ülkemizde malesef trafik kazaları çok fazla olduğu için, en fazla kornea burada hayatını kaybeden kişilerden alınmaktadır. Bunun haricinde 10-60 yaş arası, şeker hastalığı, kanser hastalığı, böbrek hastalığı gibi dokularını etkileyen hastalığı bulunmayan, yaşarken sağlıklı olan kişilerden de vefatlarından sonra kornea alınabilmektedir. Kornea, organ değil de doku olduğu için alınması için kanunen kişilerin onamı gerekmemektedir.

Kornea nakli için tabii ki liste vardır ve uygun doku bulundukça, hastalar çağrılarak ameliyatları gerçekleştirilmektedir. Bu işleyişte aciliyet önemlidir, yani kozmetik sebeplerden tek gözünden ameliyat bekleyen hasta ile, iki gözü de göremeyen hasta aynı önceliği doğal olarak sahip değildir.

2010 yılında 10 hastaya biyosentetik kornealar da uygulanmış ve sonuçlar başarılı olmuştur. Bu konuda çalışmalar halen devam etmektedir.

7) Kornea naklinde başarı oranı nedir? (Her kornea nakli başarılı olur mu? Doku uyuşmazlığı, enfeksiyon vs. nedenlerle başarısız olduğu da oluyor mu? Başarı oranı nedir?)

Kornea nakli, tüm organ nakilleri içinde başarısı en yüksek ameliyattır. Yine de başarı %100 değildir. Burada, alıcı gözdeki özellikler başta damar yapısı olmak üzere büyük rol oynar. En başarılı ameliyatlar keratokonus hastalarında olmaktadır.

8) Kornea naklini nerelerde yaptırabiliriz? (Kornea nakli nerelerde yapılır? Her hastanede yapılıyor mu? Bunun için uzman doktorların olduğu hastanelerde mi yapılmalı?)

Kornea nakilleri, uygun ameliyathane ve laboratuvar şartlarına sahip, bu konuda deneyimli ekiplerin olduğu göz merkezlerinde başarılı bir şekilde yıllardır uygulanmaktadır. Ülkemiz bu konuda birçok ülkeden daha tecrübelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kornea Nakli - Keratoplasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman Mesut KARAATLI Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
İstanbul
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI'nın Makaleleri
► Kornea, Keratokonus,keratoplasti Op.Dr.Levent AKÇAY
► Saç Nakli ve Restorasyonu Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
► Sperm Donasyonu (Nakli) Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Yumurta Bağışı (Nakli ) Nedir ? Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Yumurta (Oosit) Donasyonu (Nakli) Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Yumurta Donasyonu/Yumurta Nakli Op.Dr.Şevket ALPTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kornea Nakli - Keratoplasti' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duane Sendromu Kasım 2014
► Bebeklerde Şaşılık Eylül 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:40
Top