2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antioksidan Deposu Meyve Sebze
MAKALE #11465 © Yazan Dyt.Yusuf YAŞAR | Yayın Eylül 2013 | 4,949 Okuyucu
Okulların başlamasıyla meyve sebze tüketiminin önemi bir kat daha arttı. geleceğin nesilleri çocuklar için meyve sebze tüketimi daha önemlidir. onları hastalıktan koruyan unsurlardır meyve sebze. sadece okul çagı çocuklar değil tüm bireylerde meyve sebze tüketimi önemlidir. bu yüzden meyve sebze tüketimi konusunda aileler bilinçli olmalıdır.

Okul çağı çocukları genelde eylül ayı ile birlikte okula başladıkları ve eylül ayı itibari ile yağmurların yağdıgını düşünürsek antioksidan alımı daha önemli hale gelecek. çocukların özellikle A-C-E vitaminlerinden zengin meyveler yemesi önemlidir.

Okul çağı çocuklarından Günlük meyve tüketimi 5-8 arasında değişmelidir. yani en az 5 en fazla 8 . unutmayın kalorileri 60-70 kalori olan meyveleri de aşırı tüketmeyin. obeziteye de neden olur, Amerikada yapılmış bir çalışma çocukların yüzde 80 i yetersiz ve dengesiz meyve tüketimine sahiptir. (2007CDC ) çocukların meyve-sebze tüketiminin artması cips kola tüketimini doğru orantılı olarak azaltacaktır. Bilinmelidir ki kola cips ile kilo alımı şikayeti günden güne artmaktadır

Okul çağı çocıklarında ara ögünler çok önemlidir. özellikle ara öğünlerde meyve tüketmelidirler, ara öğün yapan çocukların ana öğünlerİde az yediği gözlenmiştir.

Bağışıklık sistemi meyve sebze tüketimi ile güçlenir, antioksidan deposu olan meyve sebzeler bağışıklık sisteminin dostudur

Sebze alışkanlığı olmayan çocuklarda farklı menüler oluşturmanız iyi olacaktır.
örneğin ögle yemeği için kırmızı biber kabak patlıcan közleyerek veya tost makinesinde kızartarak içine kaşar rendesi koyarak verilebilir, bunu aynı şekilde akşam yemeği içinde yapabilirsiniz. sebze yemeyen çocuklarda dolma alternatif bir yiyecektir. aynı şekilde domates bir çok çocuk tarafından sevilir. bu yüzden sebze yemeklerine mutlaka domates konulmalıdır. sebze yemeklerini yoğurt ile zenginleştirmeli, kalsiyum açısından da zengin bir menü anlamına gelir. ıspanak aynı şekilde demir açısından zengindir sadece ıspanak degil koyu yeşil yapraklı sebzeler demir acısından zengin yiyeceklerdir. sadece yoğurt değil ayran cacık en basitinden peynir de kalsiyum açısından zengindir. sebze yemeklerinin yanında muhakkak olmalıdır.

Meyvelerde c vitamini açısından oldukça zengindir. mesela kivi günlük ihtiyacın yüzde 140 ını karşılar. (2000 kalori için ) avakado yine potasyum lif c vitamini e vitamini tekli doymamış yağ asitleri folik asit ve magnezyumdan zengindir. üstelik avakado bugünlerde rahatlıkla bulunmaktadır.

Avakado farklı bir alternatif olarak sunulabilir, akşam iş dönüşlerinde kızarmış ekmek ile farklı bir lezzet olabilir. avakado salatası yine ögle ve akşam yemeklerinde hatta ara ögünlerde domates salatalık soğan ile tüketilebilir. ayrıca avakado ceviz ve bal ile oldukça güzel bir lezzet oluyor iştahsız çocuklara önerebiliriz. ayrıca bu karışım sağlık açısından da çok faydalı ve bir çok mineral -vitamin içeriyor

meyve alternatifi olarak muz ceviz ve bal ile karıştırılıp yedirilebilir. okul çağı çocuklarında iyi bir enerji kaynagıdır. lif oranı da iyidir. ayrıca bu karışım süt ile de tüketilebilir.

bazı meyveler kabızlığa iyi gelirken bazıları da ishale iyi gelmekte. mesela muz elma şeftali kabız yapar, dolayısıyla kabız olan çocuklara muz elma şeftali tükettirmemeliyiz. ortalama bir meyve de 60 - 70 kalori arası bulunuyor, günlük 5-8 arası meyve öneriliyorki bu da günlük 400-500 kalorinin meyvelerden gelmesi anlamına geliyor.

yapılan çalışmalarda günlük 25-30 gram arası posa alınması öngörülüyor sağlıklı beslenmenin anahtarı bol posalı beslenmektir. Bu da meyve sebze de bol miktarda bulunmaktadır. posalı yiyeceklerin bol tüketilmesi yaşlanmayı geciktirir. yani anti-aging etkisi gösterir. diyet posasının enerjisi düşük oldugu için ve sindirimi zor oldugu için mideyi geç boşaltır bu da doygunluk hissi uyandırır. ayrıca su çekici özelliği de vardır. amerikada yapılan bir çalışmada posanın yüzde 10 - 13 daha fazla alınması kolın-rektum kanserinin oluşmasını yüzde 31 oranında düşürür. posayı çok tüketen toplumlarda kalp krizi riski en aza inmiştir. diyette yüksek posanın varlığı serum kolesterolde yüzde 5 oranında düşüş meydana getirmiştir

şekerli kahvaltılık tahıllar ve cornflakes düşük posalı iken, rafine edilmemiş kahvaltılık tahıllar yüksek posalıdır, pirinç ve beyaz ekmek düşük posalı iken bulgur yüksek posalıdır. kremalı bisküviler düşük posalı iken, form ve kepekli bisküviler yüksek posalıdır, soyulmamış meyveler soyulmuş meyvelere göre daha yüksek posalıdır, kuruyemişler gevreklere göre daha posalıdır,

Unutmayın meyvelerin yağ oranı düşük posası ve vitamin değeri daha yüksektir bu da kanserden ve hastalıklardan insanı korur, meyve ve sebzenin bol tüketimi bol bol vitamin karotonoid flavinoit ve antioksidanlardan zengin beslenme anlamına gelir, yapılan araştırmalar bol meyve ve sebzenin kanseri ve hastalıkları önlediği anlamına gelmektedir, hem doygunluk vericidir insanı saatlerce tok tutar, bu da obezitenin önlenmesinde faydalıdır, sarı turuncu kırmızı sebze ve meyveleri dolabınızdan eksik tutmayın, çiğ sebzeler de kalori oranı çok düşük oldugu için zayıflamak isteyen hastalara önerebiliriz sebzelerin bir porsiyonu 25-40 , meyvelerin 45-70 arasıdır.

C vitamini hasatlıkların engellenmesi açısından oldukça önemlidir,
turunçgiller ve şeftali oldukça fazla c vitamini içerir, c vitamini bağışıklık hücrelerinin yapımında oldukça işe yaramaktadır, ancak c vitamini vücutta depolanmadıgı için mutlaka her gün tüketilmelidir, havuç ise a vitamini bakımından çok zengindir, hastalıgın oluşmasından önce mutlaka bol biktarda tüketilmelidir, beta karoten yaşlanmayı geciktirir, açık yeşil yapraklı sebzeler karnabahar ile lahana kış boyunca hep tazedir, a vitamini ve folik asit çok içerir kalp damar rahatsızlığı olanlarda hamilelerde ve şeker hastalarında önerilir, koyu yeşil yapraklı sebzeler posa ve folik asitten zengindir, kabızlığa bire bir iyi gelir, konstipasyon durumunda muhakkak tüketilmelidir, folik asit sadece bağışıklı sisteminde değil genetik kodlamada da işe yarar, bu yüzden özellikle hamilelerde muhakkaK tüketilmelidir, gebeliğin ilk aylarında muhakkak tüketilmelidir, turp kereviz gibi sebzeler ile kış aylarında lezzete lezzet katabiliriz, bir çok vitamin ve mineral içerir ayrıca içerisinde bulunan antioksidanlar sağlıksız bireylere iyi gelir, zaten geçmişten beri var olan bir inanışa göre '' turp gibi sağlam olmak '' deyimi çok doğrudur, ancak patates çiğ yenilmediğinden pişirildiği taktirde c vitaminini kaybetmektedir, bu yüzden patatesten medet ummak yanlış olur, ayrıca patateste bol miktarda potasyum bulundugu için böbrek rahatsızlığı olanlara ve kalp rahatsızlığı olanlara önerilmez. sarımsakta çok faydalıdır özellikle çiğ yendiği zaman c vitamini çok yüksektir haftada 2-3 diş sarımsak tüketmek faydalıdır


meyvelerin değişimi kabaca:
elma: 1 küçük boy
mandalina:1 büyük boy
portakal: 1 küçük boy
limon: 1 orta boy
greyfurt: yarım adet
muz: 1 küçük boy
armut: 1 orta boy
ayva:çeyrek boy
şeftali:1 orta boy
kayısı:3 adet
kiraz:12 adet
vişne: 14 adet
erik:5 adet
üzüm:12 adet
yeni dünya:6 adet
nar: 1/2 küçük boy
incir:1 adet
kavun çeyreğin yarısı
kavun: çeyreğin yarısı
ananas:1 ince dilim
hurma:5 adet
kivi: 1 orta boy
kuru incir: 1 adet
kuru kayısı: 4 adet
kuru erik:5 adet
kuru üzüm:1 yemek kaşığı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Antioksidan Deposu Meyve Sebze" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yusuf YAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yusuf YAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yusuf YAŞAR'ın Makaleleri
► Mevsimine Göre Sebze Meyve Rehberi PDF Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Sağlık Deposu Kefir Dyt.Batuhan ÇİTEMEL
► Karabuğday: Şifa Deposu Doğal Mucize Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Oksidan Stres ve Antioksidan Vitaminler Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Sebze Yemeyi Sevmiyor Musunuz? Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Antioksidan Deposu Meyve Sebze' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dukan Diyeti Haziran 2014
► Keten Tohumu Eylül 2013
► Yeşil Çay Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:57
Top