2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Olumlu Davranış Geliştirme
MAKALE #11473 © Yazan Psk.Dnş.Leyla DURSUN | Yayın Eylül 2013 | 4,486 Okuyucu
Anne baba olarak çocuklarımızda istediğimiz güzel davranışları yerleştirebilmek için bize düşen bazı görevler vardır. Bu görevler bizim dikkat edip model olacağımız ve gerekli bilgilendirmelerle yönlendirme yapacağımız durumlar şeklinde şekillenir.
A- Olumlu İletişim
Kurduğumuz iletişimde ben dilini kullanmayı, fiziksel duruşa ve göz temasına dikkat etmeyi gerektirir. Böyle bir iletişim kurduğumuzda çocuklarımızla aramızdaki ilişkinin kalitesi ve samimiyeti artacaktır. İletişimde çocuklarımızla aramıza mesafe koymamak için;

- Eleştirmek, suçlamak - Emir vermek
- Tehdit etmek - Nasihat vermek
- Ahlak dersi vermek - Karşılaştırma yapmak
- Konuyu saptırmak - Ad takmak, alay etmek
- Göz kontağı kurmamak - Başka şeylerle ilgilenmek
- Tesellide bulunmak gibi iletişim engellerinden uzak durmalıyız.

B- Sorumluluk Vermek
Çocuklarımız yürümeye başladıkları ilk andan itibaren yapabilecekleri sorumluluklar vererek kendilerine olan güvenin artmasını ve daha sağlıklı büyümelerini sağlayabiliriz. Böylece onlara güvendiğimizi gösterirmiş oluruz aynı zamanda da başarmanın sevinciyle onları mutlu ve güçlü kılarız. Özellikle derslerde sıkıntı yaşayan çocuklar için başarılı olabilecekleri bir alan bulup desteklersek belli bir zaman sonra derslerinde de olumlu değişiklikler olduğunu gözlemleriz. Sorumluluk verirken özellikle dikkat etmemiz gereken nokta seviyelerine göre sorumluluk vermek olacaktır. Aksi takdirde özgüveni desteklemek yerine yetersizlik duygularının yerleşmesine neden oluruz.

C- Model Olmak
Çocuklarımız belli bir yaşa kadar anne babalarının mükemmel ve çok güçlü olduğunu düşünürler. Ancak soyut zekanın gelişmeye başlamasıyla beraber yaptığımız yanlış davranışların farkına varırlar ve bizlere olan sevgi ve saygıları azalmaya başlar. Bu nedenle onların kafasında oluşturduğumuz güzel imajı silmek istemiyorsak davranışlarımıza daha çok dikkat etmeliyiz.

D- İltifatta Bulunmak
Olumlu yönleri takdir edilen çocuk bu yönünü geliştirmek için daha çok çaba harcar. Güzel yönleri görülmeyen, takdir edilmeyen çocuk ise olumsuz şeyler yaparak insanların dikkatini çekmeye çalışır. Aynı zamanda kendisini fark eden olumsuz davranışlarını kabul eden gruplara dahil olarak bizden uzaklaşmaya başlar. Bazı aileler çocuklarını şımartmamak için ya da çoğunlukla eksiklere odaklanmalarından dolayı güzel şeyleri görmek ve söylemek istemezler. Ancak çocuklarımızın olumsuza odaklanıp bizden uzaklaşmasını istemiyorsak takdir etmeye özen göstermeliyiz.

E- Sevdiğini Belli Etmek
İnsanoğlunun sağlıklı bir hayat sürebilmesi için sevme sevilme ihtiyacının tam olarak doyurulması gerekir. Özellikle de çocuklar bunu aileleri tarafından duymak hissetmek isterler. Hayatımızdaki en değerli insanlar ailemiz olduğu halde hayat şartlarından, yoğunluktan kaynaklı ya da bunu bahane ederek onları ne kadar çok sevdiğimizi gösteremiyoruz. Halbuki çocuklar sevildiklerini hissettiklerinde kendilerini güvende hissederler. Bu nedenle çocuklarımızın sevgi diline dikkat ederek( dokunsal mı, hizmet mi bekler, dille mi hediye ile mi sevildiğini duymak ister gibi) onlara bizim için ne kadar kıymetli olduklarını göstermeliyiz.

F- Kaliteli Zaman
Günün belirli zamanlarını çocuklarımıza ayırarak onların duygularına ve yaşadıklarına dair paylaşımlarda bulunmak için fırsat yakalamış oluruz. Beraber spor yaparak, oyunlar oynayarak alışverişe giderek, kitap okuma saatleriyle hatta bazen eve dair işleri birlikte yaparak beraber zaman geçirme alanlarını genişletebiliriz. Böylece çocuklarımız olumlu ya da olumsuz ne yaşarlarsa yaşasınlar ailelerinin kendilerini dinleyeceklerini ve yanlarında olacaklarını bilirler ve ilk yardım isteyecekleri kişilerde aileleri olur.

Psikolojik Danışman
Leyla DURSUN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Olumlu Davranış Geliştirme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Leyla DURSUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Leyla DURSUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Leyla DURSUN Fotoğraf
Psk.Dnş.Leyla DURSUN
Çorum (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Leyla DURSUN'un Makaleleri
► Nlp ile Kendini Geliştirme Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Sınav Performansını Geliştirme Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
► Emdr ile Performans Geliştirme Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER
► Çocuklarda Özgüven ve Özsaygıyı Geliştirme Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Olumlu Davranış Geliştirme' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:58
Top