2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençlik Döneminde Beslenme Alışkanlıkları
MAKALE #11474 © Yazan Dyt.Nazlı KOŞAR | Yayın Eylül 2013 | 4,147 Okuyucu
Gençlik; fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme, olgunlaşma süreçleri ile çocukluktan yetişkinliğe geçilen dönemdir. Hızlı büyüme ve gelişme ile birlikte besin gereksinimleri de bu dönemde artmaktadır. Bu dönemde artan besin gereksinimleri, gencin yaşam şekli veya bilinçsizlik sonucu elde edilen yanlış alışkanlıklar sonucunda karşılanamayabilir.
Bu dönemde gencin dikkati vücut gelişimi ve estetik görünümü üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu estetik kaygılar nedeniyle kendileri için önemli olan besin gereksinimlerini karşılayamayabilirler.
Bazı kitle iletişim araçlarında yayınlanan, kişiyi açlık ve dengesiz beslenmeye mahkum edecek zayıflama önerilerinde bulunan rejimler büyüme ve gelişmeyi, okul başarısını ve de sağlığı olumsuz etkileyip tedavisi güç hastalıklara yol açabilmektedir.
Gençlerin beslenmesini etkileyen önemli bir etmen de beslenme bilgisinin yetersizliğidir.Yapılan çalışmalar özellikle gençlik döneminde, beslenme alışkanlıkları ile ilgili ciddi sorunların yaşandığını göstermektedir. Gençlerin bilinçsiz besin tüketimleri ve beslenme bozuklukları vücut algısı, beden algısı, cinsiyet vb. psikolojik etmenlerle ilişkilendirilmektedir.
Özellikle gençlik döneminde yaşanan beslenme bozukluklarının fizyolojik boyutunun yanı sıra psikolojik boyutunun da olduğu ve kişinin benlik algısını istenmeyen yönde etkileyebildiği gözlemlenmektedir.
Beden imajı; bireyin kendi fiziksel görüntüsü hakkında sahip olduğu olumlu veya olumsuz duygu veya düşüncelerdir. Beden algısı ise, bireyin kendi vücudunu algılama şeklidir. Bireyin vücut yapısı, zihninde hayalini kurduğu ideal beden yapısından çok farklı ise beden memnuniyetsizliği görülmektedir.
Vücut algısı tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de standart beğenilerin oluşması sonucu önemli bir kavram olmuştur. Fiziki görünüşe verilen önem medya aracılığıyla tüm bireylere ve kültürlere aktarılmış, bireyler ortak bir beğeniye ve bunun gerekliliğine koşullandırılmıştır. Özellikle batı toplularında güzellik kavramının bireylerin vücut ağırlığı ile örtüştürülmesi bu görüşü destekler niteliktedir.
Beden memnuniyetsizliğinden kaynaklanan sağlıksız zayıflama yöntemleri, kemik yoğunluğunda azalma, cinsel gelişim bozukluğu, amenore gibi hormonal bozukluklara neden olabilmektedir. Bu fizyolojik etkilerin yanı sıra beden memnuniyetsizliği farklı psikolojik bozukluklara neden olmakta, sağlıksız zayıflama yöntemleri yeme bozukluğu hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır.
Bireylerdeki beden algısı bozuldukça ve memnuniyetsizlik derecesi arttıkça kullanılan yöntemler de daha sağlıksız ve tehlikeli bir hal almaktadır. Zayıflamak için besin kısıtlaması yapan bireyler daha çok şeker ve yağ tüketmeyerek, öğün atlayarak, süt, ekmek, et gibi temel besin gruplarını tüketmeyerek ağırlık kaybetmeye çalışmaktadırlar.
Normal ağırlıkta veya zayıf olmasına rağmen medya ve sosyokültürel nedenlerle beslenme tedavisi uygulanması, beslenme ve ağırlık durumu konusunda uzmana danışma oranın nedenli düşük olduğunun bir göstergesidir.
Yapılan araştırmalar, daha sağlıklı ağırlık kaybı ve ağırlık koruma stratejilerini öğretmeye ve uzaman danışmanın gerekliliğini topluma kabul ettirmeye ihtiyaç duyulduğunu açıkça ortaya koymaktadır.Normal ağırlıkta veya zayıf olmasına rağmen medya ve sosyokültürel nedenlerle beslenme tedavisi uygulanması, beslenme ve ağırlık durumu konusunda uzmana danışma oranın nedenli düşük olduğunun bir göstergesidir Uzaman danışma oranının arttırılması ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi ve sağlıksız beslenme tutumları sonucunda gelişebilecek yeme bozuklarının da azaltılmasında önemli rol oynamaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gençlik Döneminde Beslenme Alışkanlıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nazlı KOŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nazlı KOŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nazlı KOŞAR'ın Makaleleri
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Meltem YAMAN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ek Besin Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gençlik Döneminde Beslenme Alışkanlıkları' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:03
Top