2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi/Köpeklerde Böbrek Yetmezliklerinin Sınıflandırılması Etiyolojisi(Sebebleri) Tedavi Aşamaları
MAKALE #11479 © Yazan Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK | Yayın Eylül 2013 | 5,560 Okuyucu
Kedi ve köpeklerde özellikle son yıllarda yaygınlaşan böbrek yetmezliği genellikle primer hastalığın ( başka bir hastalığın) böbrek yapısını ve işlevini bozması sonucu ortaya çıkan ve bir çok sistemin aynı anda bozulmasıyla karakterize bir hastalıktır. Daha çok yaşlı hayvanların hastalığıymış gibi düşünülse de artık her yaştaki kedi ve köpekte bu hastalıkla karşılaşabiliyoruz. Sonradan oluşan vakalarda böbrek kısımları ( tubulus , glomerulus,intersitisyum) ve/veya böbrekleri besleyen damarlarda meydana gelen bozukluklar ve yıkımlanmalara bağlı ortaya çıkabilmekte ve çoğu vakada asıl sebep bulunamamaktadır. Böbrek yetmezlikleri Akut ve Kronik olarak ayrılmaktadırlar. Bunlardan Akut Böbrek Yetmezliğinin sebebleri aşağıdaki gibidir;
Akut Böbrek yetmezliğinin sebepleri 3 ana başlık altında incelenebilir. Bunlar ;
1- Prerenal böbrek yetmezliği
2- Renal Böbrek yetmezliği
3- Postrenal Böbrek yetmezliği
Bunları sırasıyla açıklamak sebepleri ile ilgili biraz bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

1- PRERENAL AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ
Hipovolemi temelinde gelişir. İyi beslenmeyen yavru hayvanlarda prerenal ABY yapan en sık neden gastroenteritlere (ishal ve kusma) bağlı gelişen ağır dehidratasyonlardır(sıvı kayıpları) . Yeni doğmuş kedi ve köpeklerdeki ABY' nin en sık sebebi ise asfeksi, dehidratasyon, sepsis, GİS(sindirim sistemi) obstruktif hastalıkları ve ağır kalp yetmezliği gibi sorunlardır ve genellikle geçicidir. Böbrek perfüzyon basıncının düşmesi halinde, böbrek kan akımı ve glomerül filtrasyon miktarı (GFR) azalır, tubuler fonksiyon sürdüğü için proksimal tubulustan daha aktif bir su ve tuz geri emilimi olur. Sonuçta prerenal yetmezlik gelişir. Preranal yetmezliğin klinik bulguları hipovolemi ve hipoperfüzyona ait olup tabloda belirtilen başlatıcı nedenlerin semptomları ile karakterlidir. Bu tablonun tedavisinde temel prensip hızla kaybedilen volümün ve içerdiklerinin (kan veya sıvı elektrolitleri) yerine konmasıdır. Diürezin başlaması ve oligürinin düzelmesi tablonun geri döndüğünü gösterir. Prerenal ABY'nin uzaması (36-72 saat) renal yetmezliğe götürebilir.

Başlıca Sebepleri;
Hipovolemi ( kan damar völümünün düşmesi)
Hemoraji(kanamalar)
Gastroentestinal kayıplara bağlı dehidratasyon ve şok(Sindirim sistemi kanamaları)
Hipoproteinemiler (örneğin Nefrotik sendrom)(protein emilim miktarının düşmesi)
Tuz kaybettiren renal ya da adrenal hastalıklar
Yanıklar(Kimyasal veya mekanik yanıklar)
Hipotansiyon(düşük tansiyon)
Septisemi(kandaki bakteri miktarının artması)
Hipotermi(vücut ısısının düşmesi)
Konjestif Kalp yetmezliği
Hipoksi
Pnömoniler(akciğer hastalıkları)
Hepatic Lipidiosis (karaciğer yağlanması)
HCC(Hepato Contiagosa Canis)(köpeklerde) gibi başlıca durumlar sıralanabilir. Primer hastalığın tedavisi sonrası böbrek fonksiyonlarının normale dönmesi beklenir.

2- POSTRENAL AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ
İdrar yollarının içten veya dıştan, konjenital veya sonradan, akut veya kronik, tam veya kısmi, tek veya çift taraflı olarak tıkanmasıdır. Kısmi tıkanmalarda kronikleşme ve enfeksiyon eklenme olasılıgı fazladır ve tıkanmanın düzeyi de tabloyu etkiler. Obstüktif üropatilerde ABY'nin oluşabilmesi için patolojinin iki taraflı ya da mesane boynu, üretra gibi her iki böbreği etkileyecek düzeyde olması gerekir.

Başlıca Sebepleri;
Obstrüktif Üropati
Ureteropelvik darlık
Tümör
Edinsel sebebler (travma vs.)
Taş(idrar yolu taşları ve mesane)
Kan pıhtısı
Nörojenik mesane
Mesane boynu hipertrotisi erken teşhis ve genellikle cerrahi müdahale ile vaka geri döndürülebilir.
3- RENAL AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ
Direk olarak böbreklerden köken alan sorunların neden olduğu yetmezliklerdir. Genellikle kalıcı hasarların neden olduğu yetmezlikler olarak baş gösterdiği için tedavi olanağı düşüktür. 72 saat sonra kronik yetmezlik olarak adlandırılırlar.

Böbrek dokusunda hasara neden olan;

Nefritis,
Pyelonefritis,
Nefrozis,
Tümörler (özellikle polikistik böbrek)
Hiperkalsemi,
İntratubular tıkanmalar,
Zehirlenmeler ve enfeksiyöz hastalıklar v.b.başlıca nedenleridir.

Genel Semptomları (belirtileri)
Kedi veya köpeğiniz hızlı bir şekilde kilo veriyorsa , tüyleri matlaşıyor ve kırışıklık artıyorsa, ağız kokusu pis ve artarak devam ediyorsa, dişleri düzensizleşmiş ,çürümüş hatta dökülmeye başlamışsa , çok sık ve miktarı fazla idrar yapıyor ve hiç idrar yapamıyorsa, idrar yapma süreli arasında ağrı duyuyor ve belini yukarı kaldıracak şekilde kambur pozisyonda duruyorsa böbrek hastalıklarından birine yakalanmış olabilir.Vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmanızı öneririm. Yukarıda saydıklarıma ilave olarak veterinerce aşağıda sayılan belirtilerin görülmesi teşhisi hızlandıracaktır.
Hematüri; idrarda kanlı idrar.
Poliüri ; idrar miktarının artmasıdır.
Disüri ; ağrılı idrar.
Anüri ve oligüri; idrarın az veya hiç çıkarılamamasıdır.
Proteinüri; İdrarda protein veya albümin bulunması durumudur.
Glikozüri; İdrarda glukoz bulunması durumudur.

Tedavi ;
Akut yetmezliklerde asıl sebebin bulunarak ortadan kaldırılması çoğu zaman yetmezliği çözecektir. Ancak Kronikleşen yetmezliklerde böbrek dokunun görmüş olduğu hasarla bağlantılı olarak veteriner hekimin seçeceği destekleyici tedaviden başka yapılabilecek çok fazla bir şey bulunmamaktadır. Böyle bir durumda veteriner hekiminizin sizin için hazırlayacağı tedavi protokolü ve beslenme diyetine uymanız (benim kedim/ köpeğim onu yemez bunu içmez gibi bir tavıra girmemeniz) kedi/köpeğinizin sizinle daha uzun süre daha ferah bir şekilde yaşamasına yardımcı olacaktır. Ancak tedavi süreci uzun ve meşakatli bir hastalıktır. Bu yüzden sadece tedavi değil sabır ve inançta gerekmektedir. Bazı vakalarda yapılması gereken herşey yapıldığı halde bünye zayıflığı/direnç düşüklüğü ve/veya tedaviyi bilinçli/bilinçsiz reddetme tedaviden sonuç alınamamasına ve ölümle sonuçlanmasına sebep olabilecektir. Ayrıca böbrek hastası bir Petiniz varsa malesef o son bu hastalıktan olacaktır. Ve siz sadece kısa süreçte yaşam kalitesini ve ferahını yükseltmek için ona yardımcı olabilirsiniz. Yani özellikle ilerlemiş böbrek hastalıklarında %100 başarı şansı yok denilecek kadar azdır. Sadece semptompların iyi giderilmesi söz konusu olabilir.

Önemli uyarılar ;
Genellikle bu tarz hastalıklar düzensiz ve kalitesiz beslenme ile alakalıdır. Sizde bunları bilerek hayvanınızı riske atmayın ve güvenilir hekiminizin tavsiye ettiği mama markalarını tercih edin.
Dengeli beslenmesine özen gösterin.
Kedi/köpeğinizin tuvaletini düzenli olarak gözlemlemeye çalışın.
İştah ve su içme miktarlarını gözlemlemeye çalışın.
Tüy ve kılların farklılıklarını gözlemleyin.
Ağız sağlığını devamlı gözlem altında tutun.
7 yaş ve üzeri hayvanlarda böbrek yetmezliği riski %85 oranında artmakta ve bu durum çevresel faktörlerle tetiklenmektedir. Bu yüzden tavsiyemiz 5-6 yaş sonrası her 6 ay da bir böbrek fonksiyonlarını gösterecek değerlerin veteriner hekimce ölçülmesi ve değerlendirilmesi.
Erken teşhis hayat kurtarır, Veterinerinize güvenin ve onun yönlendirmelerini uygulayın. . Hiç kimsenin böyle bir hastalıkla karşılaşmaması dileğiyle, sağlıklı günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi/Köpeklerde Böbrek Yetmezliklerinin Sınıflandırılması Etiyolojisi(Sebebleri) Tedavi Aşamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK'in Makaleleri
► Kedi ve Köpeklerde Böbrek Yetersizlikleri. Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kedi ve Köpeklerde Böbrek Yetmezliği Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedi ve Köpeklerde Onkolojik (Kanser) Cerrahi ve Tedavi Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kedi/Köpeklerde Böbrek Yetmezliklerinin Sınıflandırılması Etiyolojisi(Sebebleri) Tedavi Aşamaları' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:42
Top