2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Nesil Babalar
MAKALE #11485 © Yazan Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU | Yayın Ekim 2013 | 3,610 Okuyucu
Son yıllarda ülkemizde babalık kavramı geçmiş yıllarda görülenin aksine, öneminin daha iyi algılandığı bir konuma gelmiştir. Geçmiş yıllarda, babanın ev içerisindeki tek otorite figürü olarak algılanması nedeniyle baba rolü çocuklarına karşı uzak-soğuk durma, duygu paylaşmama ve tensel temasta bulunmamayı beraberinde getiriyordu. Böyle ailelerde yetişmiş çocukların bireyleşme ve kendilik algılarıyla ilgili problemleri göze çarpmaktaydı. Ancak yeni dönem babaların, baba rollerini daha büyük çaba ve itinayla gerçekleştirdiklerini gözlemlemekteyiz. Modern babalıkta bu durumu sekteye uğratan en önemli faktör yoğun iş-şehir yaşamı olarak gözümüze çarpıyor. Babalar çok geç saatlere kadar işle meşgul olduklarında çocuklarıyla beraber geçirebilecekleri zamandan çalınmış olmakta ve hafta içleri babalarını göremeden uyku saatleri gelen çocuklar olduğunu görmekteyiz. Bu durumda da babalar kaçırdıkları zamanı telafi edebilmek için haftasonları daha çok tüketime dayalı aktiviteler gerçekleştirmekteler. Bir başka sorun da kadınların ekonomik yaşamda aktif olmaları nedeniyle ev içinde karışan anne-baba rolleri ve çocukların tutarlı anne-baba ilişkisi algılayamamalarıdır. Kliniğimizde danışmanlık alan babaların en çok ihtiyacı olan şey ise çocuklarıyla geçirebilecekleri özel zamanları artırabilmek.

Erkekler, baba olmaya hazırlanırken öncelikle kendi babalarıyla olan ilişkilerini gözden geçirmelidir. Kişinin kendi ailesinde baba rolünün nasıl gerçekleşmiş olduğu, babasıyla olan ilişkisinin kalitesi ve doyuruculuğu kendi babalık rolüne önemli aktarımlar sağlamasına yardımcı olacaktır. Çocuğun 0-24 aylık dönemi genellikle babalar açısından baba olduklarını çok hissetmedikleri ve paylaşımlarının sınırlı olduğu bir dönemdir, çünkü çocuk yaşamsal olarak anneye bağımlıdır. Sonraki dönemlerde babayla çocuk arasındaki paylaşımlar arttıkça erkekler baba olduklarını daha çok hissetmeye başlamaktadır. Bunun bilinciyle babalığa başlayıp bir miktar sabırlı olmak yerinde olacaktır. Çünkü bu dönemde erkeklerin anneyi kıskanmaları ve evde çocuğun odak noktası olması, tüm ilginin çocuğa yönelmesi babalarda değersizlik inançlarının yoğunlaşmasına neden olabilmektedir.
Türkiye’deki babalar bu dönemde çocuklarını rakip olarak algıladıklarında, evdeki otoritelerini kaybettiklerini düşünüp kaygılarını yükseltmektedirler. Bu da çocuklarıyla yakın ilişki kurmalarına engel olabilmektedir. Ayrıca, çocuklarına yeterince vakit ayıramadığını düşünen babalar da onları gereğinden fazla oyuncağa boğarak çocukların sevgisini kazanmayı amaçlamaktadır ancak bu durum çocuklar tarafından sevilme ve güven inançlarını besleyen davranışlar olarak algılanmamaktadır. Burada babalar uzun zaman değil, çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeye odaklanmalı ve anneden bağımsız sadece baba ve çocuğun paylaştığı zamanlar organize etmelidir.
Baba olmanın ardından erkeklerin zaman yönetimi ve sorumluluk paylaşımını daha özenli inşa etmeleri gerekmektedir. Çünkü, artık eş ile başbaşa geçirilmesi gereken, çocukla başbaşa geçirilmesi gereken zamanlar ve aile olarak paylaşılması gereken aktiviteler oluşmuştur. Çocuğun doğumundan sonra erkeğin eş rolü sona ermemiştir. Sadece yeni bir rol olan baba rolü eklenmiştir. Dolayısıyla erkekte eş rolünün devamını sağlamaya yönelik çaba, kadının da annelik algısına katkı sağlayacak olup çocuğun sağlıklı aile tanımını oluşturacaktır.
Kadınlar da baba olan erkeğe aynı özenle davranmalı ve annelik rolünü eş rolünün önüne taşımamalıdır. Çünkü, çocuk merkezli ailelerde eşler birbirlerine karşı saygılarını yitirmekte ve sorumluklarını yerine getirememektedir. Bu durum da evliliklerin kalitesini bozmakta, boşanmalara neden olmakta, çocuklar büyüyüp evden ayrıldıklarında birbirleriyle paylaşımlarını unutmuş eşler “boş beşik sendromu” dediğimiz ağır depresyonlar yaşamaktadır.
Babaların akıllarından çıkarmayacakları en önemli şey çocuklarıyla başbaşa geçirdikleri kaliteli zamanlar yaratmaktır. Duygu-düşünce paylaşımının yoğun olduğu ilişki kurmak, çocuklarının da birer birey olduklarını unutmayıp istek ve ihtiyaçlarına cevap vermek ve bunu yaparken sınırlarını korumaya da özen göstermek hem kişinin kendisini hem de çocuğunu tatmin eden bir ilişki olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Nesil Babalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin GÜNDOĞDU Fotoğraf
Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aylin GÜNDOĞDU'nun Yazıları
► Yeni Nesil Çocuklar Psk.Doğan KUŞ
► Yeni Nesil Okulları Şenay YILMAZ
► Teknoloji:Yeni Nesil Bakıcılar Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Yeni Nesil Kadınlar Ne İstiyor? Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Babalar ve Çocukları Psk.Dnş.Begüm KODALAK BİLİK
► Babalar ve Çocukları Psk.Nihal UYAR
► Boşanan Anne Babalar mı? Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yeni Nesil Babalar' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşık Olma Korkusu Ocak 2015
◊ Terapi Hikayem Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:06
Top