2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsellikte Zihinsel Bir Engel(Yanlış Bilinenler):Cinsel Mitler
MAKALE #11491 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2013 | 5,885 Okuyucu
CİNSELLİKTE ZİHİNSEL BİR ENGEL: CİNSEL MİTLER
Günümüzde insan cinselliği konusunda önemli gelişmeler olmasına karşın, çok az sayıda insan cinsellik hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahiptir. Toplumda yerleşmiş ve sorgulanmadan kabul edilen “yanlış inanışlar”, “kalıp düşünceler” cinsel sorunların oluşumunda önemli yer tutar.Cinselliğin, insanın bireysel varlığını devam ettirmek için yaşamsal bir İşlevi olmasa da, yaşam kalitesini oluşturan öğeler arasında önemli yeri vardır. Dünya Sağlık Örgütü cinsel sağlığı, “cinselliğin bedensel, duygusal, entelektüel ve sosyal yönlerinin hayatı zenginleştiren ve kişilik, iletişim ve sevgiyi güçlendiren biçimde bütünlük oluşturması” olarak tanımlamıştır.
Cinsel sağlığın hem erkek hem de kadınlarda ilişkileri, mutluluğu ve yaşam kalitesini doğrudan etkilediği araştırmalarla saptanmış olmasına karşın, cinsellik günümüzde tabu olarak görülen konuların başında gelmektedir ve bireyler cinsellik hakkında açıkça konuşamamaktadırlar. Cinsellik temel bir içgüdüdür. Çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde her bireyde cinsellik ve cinsel davranışa ilişkin düşünceler gelişir. Cinsel davranış, bireysel (fizyolojik ve psikolojik), sosyal ve kültürel etkenlerin etkileşimi ile şekillenen bir sosyalizasyon sürecidir. Bireyin cinsel davranışının gelişimindeki en önemli unsur, bireyin içinde yetiştiği kültürel yapının, toplumun cinselliğe karşı bakış açısıdır. Toplumumuz, sosyal ve kültürel yapısı itibarıyla, cinselliğin tabu olarak görüldüğü ve cinsel konuların açık olarak konuşulmadığı toplumlardan biridir. Bireyin cinsellik konusundaki öğrenme ihtiyacının karşılanması konusunda ülkemizde, örgün eğitim süreci de yetersiz kalmaktadır.
Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) 2006 yılında yapmış olduğu bir çalışmada, cinsel konularda bilgilenmenin ana kaynağını sıklıkla arkadaş, çevre, gazete, dergi gibi medya araçları, filmler ve pornografik materyallerin oluşturduğu belirtilmektedir. Bu informal bilgi kaynaklarında cinsellikle ilgili birçok eksik, yanlış ve/veya abartılı bilgi verilmektedir. Bu yanlış bilgilenme sonucunda, bireylerde cinsellikle ilgili pek çok önyargı oluşmaktadır. Yanlış bilgilenmenin en sık karşılaşılan sonuçlarından biri cinsel mitlerdir.
Mit, ağızdan ağza, kulaktan kulağa dolaşarak yayılan, çoğu zaman kaynağı gerçek olmayan olağanüstü özellikler içeren bir kavramı aklımıza getirir. Cinsel Mitler denildiğinde ise, kişilerin cinsel konularda doğru olduğunu düşündükleri, çoğu zaman abartılı, yanlış, bilimsel değeri bulunmayan inanışlar anlaşılmaktadır. Cinsel mitler bireylerin cinsel sağlığını ve dolayısıyla genel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek sonuçlara neden olabilmektedir. Cinsellik konusunda yaygın inanışlar ve tutumlar, kültürler arasında farklılık göstermektedir. Aynı kültür içerisinde bile cinsellik konusunda bölgesel farklılıklar olabilmektedir. Hatta cinsel konularla ilgili inanç ve tutum bireyden bireye; yaş, cinsiyet, eğitim, aile yapısına vs. göre değişmektedir. Cinsellikle ilgili olarak, mitlerin oluşmasında en önemli sebep, cinselliğin toplumumuzda değer yargılarıyla yakından ilişkilendirilmesi ve cinsellikle ilgili konuları birbirimizle açıkça konuşamayışımız, tartışamamamızdır. Bunlara ek olarak, üzerinde bilimsel kuruluşlarca yeterli bilimsel çalışılmaların yapılmamasını ve çocukluktan itibaren, yeterli eğitimin verilmeyişini de ekleyebiliriz. Bu konuya ilişkin bilinmezlikler bireyde korkuyu körükler. Hepimizin bildiği gibi, nedeni bilinmeyen korkular, abartılı olarak kulaktan kulağa dolaşır ve cinsel mitleri oluşturmaya başlar. Cinsel mitler ise, oluşturdukları abartılı ve gerçekçi olmayan cinsel beklentiler nedeniyle, suçluluk ve yetersizlik hisleri, kaygı ve başarısızlık korkularıyla cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlarlar.Ülkemizde yaşanan cinsel sorunlara göz attığımızda, cinsel sorunlar çok önemli yer tutmaktadır. Cinsel işlev bozukluğu sorunu ile terapiste başvuran birey ya da çiftlerin psikoterapi süreçlerinde cinsel bilgilendirme ve cinsel mitlerin hedef alınması tedavi başarısında önemli olmaktadır. Toplumda yerleşik mitler, sosyalizasyon sürecinde cinsel rollerimizin ortaya çıkışını etkilerler. Kız ve erkek çocukların, doğduğu günden itibaren ayrı şemalar içinde cinsel rollerine göre yetiştirilmeleri kadın ve erkeklerin yaşayış, kavrayış biçimlerini, yönelimlerini, beklentilerini ve yaşamlarının her boyutunda ayrılıkları arttırıcı olmaktadır.
Rol Kaynaklı Cinsel Mitler:
Erkekler duygularını belli etmemelidir.
Cinsellikte başarıya ulaşmak son derece önemlidir.
Cinsel ilişki isteğini erkek belirtmelidir.
Erkekler cinsel ilişkiyi her zaman ister ve buna her zaman hazırdır.
Tüm fiziksel yakınlaşmalar sevişmeyle sonuçlanmalıdır.
Cinsel ilişki arzusunu belli eden kadın hafif birisidir.



Anatomi ve İşlev Kaynaklı Cinsel Mitler:
Güçlü erkekler üst üste birkaç kez sevişebilirler.
Bir erkek ne kadar sık ve üst üste sevişebiliyorsa o kadar güçlüdür.
Bir kez cinsel sorun yaşanırsa bu tekrarlayacak demektir.
Erkek cinsel organının büyüklüğü oranında zevk verir.
Penisin vajinaya girişi zordur.
İlk cinsel ilişki kadın için çok ızdırap vericidir. Kadın için tehlikeli olabilir.
İlk cinsel ilişkide kan gelmezse kadın bakire değildir.
İlk cinsel ilişkide “başarısız” olan erkek, erkek değildir.
Sürtünme ile kızlık zarı bozulabilir.
Evlenmeden önce kızlık zarının bozulmaması için çok tedbirli olunmalıdır.
Cinsel İstek Kaynaklı Cinsel Mitler:
Erkekler her zaman cinsel istek duyarlar.
Yaşlanma cinsel isteği tamamen ortadan kaldırır.
Menopoz cinsel isteği ortadan kaldırır.
Kadınların cinsel isteği azdır.
Cinsel ilişki sırasındaki davranışlar Kaynaklı Cinsel Mitler:
Sevişmek cinsel birleşme demektir.
Sevişmek cinsel organda sertleşmeyi gerektirir.
İyi bir sevişme cinsel heyecanın sürekli tırmanması ve orgazmla sonuçlanması demektir.
Cinsel ilişkiyi erkek başlatmalı ve sürdürmelidir. Uyarılmış erkek boşalmazsa zararlı olur.
Dikkat başka yere çekilirse erken boşalma önlenebilir.
İlk boşalmadan sonraki boşalmalarda erken boşalma sorunu olmaz.
Sevişme her zaman doğal ve kendiliğinden olmalıdır; sevişmek hakkında konuşmak, düşünmek veya hayal kurmak onu bozar.
Sevişmeyi başlatan kadın ahlaksızdır.
Her erkek her kadına nasıl zevk vereceğini bilmelidir.
Sevişme ancak her iki tarafın birlikte orgazm olmasıyla güzeldir.
Eşler birbirlerini sevdikleri takdirde sevişmekten nasıl zevk alabileceklerini de bilirler.
Cinsel ilişki içinde olan eşler içgüdüsel olarak diğer eşin ne düşündüğünü ve istediğini bilirler.
Cinsel ilişki sırasında mastürbasyon yanlıştır.
Erkek cinsel organında sertleşmenin kaybı eşini çekici bulmadığı anlamına gelir.
Erkek ya da kadın sevişmeye hayır diyemez.
Sevişmede neyin normal olduğuna ilişkin belirli ve kesin kurallar vardır.
Olgun kadın birleşmeyle orgazm olmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsellikte Zihinsel Bir Engel(Yanlış Bilinenler):Cinsel Mitler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Hipnoz ve Hakkında Yanlış Bilinenler Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Cinsel Mitler Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Cinsel Mitler (Cinsel Efsaneler) Psk.Kamil DEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsellikte Zihinsel Bir Engel(Yanlış Bilinenler):Cinsel Mitler' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:22
Top