2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarımızı Nasıl Kaygılı Hale Getiriyoruz?
MAKALE #11507 © Yazan Psk.Hayriye ÖZCAN | Yayın Ekim 2013 | 3,842 Okuyucu
Çocuklarda yeme bozuklukları, uyku sorunları, konuşma bozukluğu, dikkat eksikliği ve/veya hiperaktivite bozukluğu, anksiyete bozuklukları ve daha birçok sorunlar günümüzde geçmiş yıllara oranla daha sık görülmektedir. Peki bütün bu sorunların temelinde yer alan kaygıyı ne var ediyor ve ne besliyor? Bir çocuk bu kadar kaygılı hale nasıl geliyor? Kendine olan güvenini hangi etkenler kırıyor?

Anne ve babalar çocukları için her şeyin en iyisi olsun isterken, gösterdikleri çabada biraz ileri gidiyor olabilirler mi? Şimdi öncelikle, ailelerden gelen, durumun ciddiyetini anlatan cümlelere bir bakalım:

- “Bu sınavı kazanmak zorunda, yoksa bütün hayatı çöpe gidecek demektir”.

- “Zekasında bir sorun yoksa neden bazı şeyleri zor anladığını söylüyor?”

- “Biraz şiddetle yerinde durabiliyor ama kısa sürüyor bu”.

- “Günde 7-8 saat bilgisayarla oynuyor sonra da televizyon izliyor”.

- “Yemeği bitene kadar yemesini söylüyorum, bitmeden onu rahat bırakmıyorum”

- “Oğlum askerde. Askere gitmeden önce de birlikte uyurduk. Şimdi telefon ettiğinde bensiz uyuyamadığını söylüyor”.

- “Oğlum 7 yaşına geldi ama hala kız gibi gülmesinden, kız gibi ağlamasından şikayetçiyim”.

- “Siz söyleyin, o kadar soğuk havada kartopu oynanır mı hiç? Ya üşütüp zatürre olursa?”

Bunlar gibi daha pek çok cümle, bize aslında korkuyu, gereksiz bir kaygıyı nasıl var ettiğimizi gösteriyor. Sınavları kazanmak çocukların bütün amacı, olmazsa olmazı haline gelmiş durumda. Anne babalar çocuklarının sınavlarından bahsederken “Yakında sınavımız var, çok kaygılıyız” derler. Durumun ciddiyetini bu cümleyle bir kez daha görüyoruz. Çocuktan önce kaygıyı kendisi yaşayan aileler ve çocuklarının problemlerinden, çocuklarından ayrışamamış bir anne-baba yapısı var ortada. Unutmayalım ki; kaygı en bulaşıcı duygudur ve çocukların kaygılarının kaynağını çoğu kez anne babalar oluşturur.

Yemek yemesi için zorlanan çocukların durumu da buna benzer. Çocuk için yemek yemek artık doğal bir ihtiyaç olmaktan çıkar ve bir zorunluluk, bir eziyet haline gelir. Bu da beraberinde kaygıyı getirir.

Üşütür hasta olur diye çocukları oyunlardan mahrum bırakmak, aşırı koruyucu kollamacı bir tavır sergilemek, korkar uyuyamaz diye uzun yıllar boyunca çocukla uyumak, çocuğun ikna edilemediği durumlarda şiddete başvurmak gibi davranışlar yalnızca çocuğun kendisine olan güvenini zedelemekle kalmaz, aynı zamanda kaygılı, yüksek düzeyde anksiyete sahibi bireyler olmalarına neden olur. Çocukların “oyalanmaları” için uzun saatler boyunca televizyon ve bilgisayar karşısında vakit geçirmelerine olanak sağlamak ise, çocuğu sosyal ortamlardan izole ederek, çocukta sosyal yaşantıya dair bir kaygı oluşturabilir.

Diğer bir örnekte görüldüğü üzere; çocukları daha küçük yaştan itibaren kafamızdaki “erkek” ve “kadın” şablonları içine sokmaya, onun davranışlarına kafamızdaki cinsiyet rolleri üzerinden şekil vermeye başladığımızda ise, çocukta baş edilmesi güç zorlanmalar, zedelenmeler oluşur. Çocuk zorunlu bir “-mış” gibi yaşam içinde bocalamaya başlar. Bu, başlı başına bir kaygı deneyimidir.

Çocuklarla ilgili olarak yaşanılan sorun ne olursa olsun, öncelikle ebeveyn ve çocuk ilişkisinin çalışılması, ailenin tanınması, çocuk ve ebeveyn arasındaki çatışmaların giderilmesi, kaygıların çözümlenmesi gerekir. Herkese daha az kaygılı, daha özgür yaşamlar dilerim.

Kaynak: http://www.lotuskekemelik.com/cocuklarimizi-nasil-kaygili-hale-getiriyoruz/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarımızı Nasıl Kaygılı Hale Getiriyoruz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayriye ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayriye ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayriye ÖZCAN'ın Makaleleri
► Çocuklarımızı Nasıl Eğitmeliyiz? Psk.Tuğba KAPLANHAN
► Kaygılı Çocuğa Nasıl Yardım Edilir? Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ
► Ders Çalışmayı Verimli Hale Getirmek Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
► Kaygılı Olmak Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarımızı Nasıl Kaygılı Hale Getiriyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Testi Nedir? Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:05
Top