2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramına Özel Beslenme Önerileri
MAKALE #11547 © Yazan Dyt.Esra ÇELAKIL | Yayın Ekim 2013 | 2,978 Okuyucu
Dini bayramları toplum olarak çok seviyoruz. Bazılarımız için güzel bir tatil ve dinlenme fırsatıyken, birçoğumuz için de tatlı bir telaş ile başlayan ve tüm ailenin bir araya geldiği, aile bütünlüğünün ve dostlukların pekiştiği, barışı hatırlatan geleneksel bir şölendir.

Bayramlarda kurulan ve tüm aileyi bir araya getiren, özenle hazırlanmış sofralar geleneksel alışkanlığımızdır. Ancak özellikle kurban bayramı, aşırı et tüketimi nedeniyle bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalığı, gut, damar sertliği, karaciğer yağlanması gibi kronik hastalığı olan, yüksek kolesterolü olan, mide ve barsak sorunu yaşayan bireyler bayramlarda biraz daha dikkat etmelidir.

Kurban bayramında bolca tüketilen et, aslında sağlımız için son derece önemli bir besindir ve en iyi protein kaynaklarından biridir. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncin artması için gereklidir. Bunun yanında bir bireyin günlük enerjisinin %12-15'i proteinlerden sağlanmaktadır. Özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineralleri, B12, B6 ve A vitamini, doymuş yağ ve iyi kalite proteğin içermektedir. Ancak C ve E vitamini ette bulunmaz ve bu nedenle etin sebze ile beraber tüketilmesi sağlıklı beslenme için oldukça önemlidir.

Peki kurban bayramında fazla et tüketilmesinin etkileri nelerdir? Her besin öğesi vücutta farklı sindirilir ve işleyişi farklıdır. Aşırı miktarda et tüketimi, etin bekletilmeden tüketilmesi ve ete uygulanan sağlıksız pişirme yöntemleri mide sorunlarına yol açabilmektedir. Et sindirimi zor olan bir besindir. Fazla miktarda ve sağlıksız hazırlanmış etin sindirimi oldukça zordur ve midede asit salgısı çok fazla artmaktadır. Ayrıca etin posa (lif) değeri oldukça düşüktür ve aşırı tüketimi kabızlığa da yol açabilir. Etin sindirimini zorlaştıran bir diğer konu da yeni kesilmiş hayvan etindeki sertlik ile ilgilidir. Ölüm sertliğinin geçmesi hayvanın cinsine göre değişmekle birlikte en az bir gün buzdolabinda saklandıktan sonra eti pişirmek hem pişirme süresini azaltmakta hem sindirimini kolaylaştırmaktadır. Kanıta dayalı yapılan epidemiyolojik çalışmalar, sıklıkla ve sağlıksız pişirme tekniği ile hazırlanan etleri tüketen bireylerde, kolon ve mide kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeylerinde de artışlar saptanmıştır.

Kurban bayramı süresince dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri:

1-) Bayramda da mutlaka 3 öğün yemek yiyin. Kahvaltıyıü kesinlikle ihmal etmeyin.
2-) Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tercih edin. Şerbetli hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin ve şekerlemelerden uzak durun.
3-) Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde iki fincan kahveyi geçmemeye özen gösterin. Unutmayın, çay ve kahvenin aşırı tüketilmesi uykusuzluk, mide rahatsızlıkları ve ritim bozukluklarına neden olabilir.
4-) Etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata, zeytinyağlı sebze veya taze nane - maydanoz tüketin. Hem C vitamini almış olur hem de posadan zengin beslenmeyi ihmal etmemiş olursunuz.
5-) Yağlı kavurma ve kızartma etlerden uzak durun.
6-) Bol taze sebze tercih edin ve günde 2 porsiyon taze meyve tüketin.
7-) Günde 12-14 su bardağı su tüketin.
8-) Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın. Ziyaretlerinizi mümkünse yürüyerek gerçekleştirin.
9-) Etlerin yanında asitli gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tercih edin.
10-) Kalbi korumak ve kanserden korunmak için bayram süresince 2-3 kereden fazla kırmızı et tercih etmemeye özen gösterin.
11-) Kurbanlık hayvanların sakatat etlerini kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan tercih etmeyin.
12-) Şeker hastalığı, böbrek hastalığı, yüksek tansiyonu vb hastalığı olanlar önceden belirlenmiş beslenme programlarına (diyetlerine) dikkat etmeyi ihmal etmemeli.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramına Özel Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra ÇELAKIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra ÇELAKIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra ÇELAKIL'ın Makaleleri
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramda Beslenme Dyt.Elif ERDİN YILDIZ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramına Özel Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:20
Top