2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gerçekten Kilo Vermek İstiyorsanız Gerçeklerle Yüzleşin!
MAKALE #11548 © Yazan Dyt.Esra ÇELAKIL | Yayın Ekim 2013 | 4,624 Okuyucu
1-) Zayıflama diyetleri çok acımasız ve kişilerin yemek yeme zevkini öldürür!
Hedef sağlıklı kiloya kavuşmak ise, bu konuda gerçekten işin uzmanı ile görüşülmüşse, alışkanlıklarınıza ve sevdiğiniz gıdalara yönelik “ sağlıklı beslenme” programı hazırlanmışsa bu cümle asla kurulmaz. Sağlıklı kiloya kavuşma yolculuğunda mutlu olmak çok önemlidir.
2-) Zayıflama diyetlerinde hiç lezzet yok, sürekli sebze, sürekli meyve yenmez ki! Tatlısız olur mu?
Zayıflama amacıyla uygulanan liste gazeteden, komşudan, internetten alınmışsa bu ifadeler doğrudur. Size özel hazırlanmamış her program can sıkıcıdır. Asıl önemli olan, diyet uzmanı tarafından, kişiye özel hazırlanmış, sevdiğiniz besinlerle ilgili görüş birliğine vardığınız “size özel sağlıklı beslenme” programlarıdır. Tatlı isteğiniz de uzmanınızla görüşerek anlaşabileceğiniz bir konudur.
3-) Kilolu olmak beni şimdilik rahatsız etmiyor!Sağlığım yerinde ve kendimi iyi hissediyorum! Bir yemek yeme zevkim var ondan da sırf görüntüm düzelsin diye kilo vermeye çabalayarak vazgeçemem!
Yapılan çalışmalar, kilo problemi olan kişilerin, gelecekte kronik – dejeneratif hastalıklara yüksek yakalanma riski taşıdığını göstermektedir. Asıl sorun “gelecek kavramının” kişiden kişiye farklılık gösterdiğidir. Bu, A kişisi için 10 yıl, B kişisi için 3 yıl, C kişisi için 1 yıl, D kişisi için 15 yıl vb. olabilir. Artık günümüzde, obezite ve hareketsiz yaşamla ortaya çıkan Tip II şeker hastalığı kırklı yaşları beklemiyor, otuz yaşlarında bir çok kişi şeker hastalığı ya da farklı obezite kaynaklı hastalıkla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bence kilo fazlalığınız var ise, sağlığınızla ilgili endişelenin! Sağlıklı gıda, sağlıklı yemek, zevkli yemek gibi kavramlar tekrar gözden geçirilerek gelecek ile ilgili sağlık adına doğru seçimler yapılmalıdır. Sağlığına dikkat eden, sağlıklı beslenen ve son derece zevkli, yemek kültürü gelişmiş insanlar var. Neden siz onlardan biri olmayasınız?
4-) “Atın Ölümü Arpadan Olsun!”
Bunu bir çok kişiden duymuş olabilirsiniz. Kötü alışkanlıklarda genellikle sığınılan bir sözdür. Biraz da kişinin hedefine ulaşabileceğine inanmaması ya da gerçekten zorunluluğu anlamayıp hedefi istememesi ile bağdaşır. Dünyada milyonlarca insan sağlıklı kilo verebiliyorken, uzman denetiminde kilo vermenin matematik hesabı basitliğini görmeyip, denemeden bunu söylemek bence çok acımasızca. Beden imajı sarsıntısı çok derinse inanmamak, yapmayı reddetmek daha kolay bir yol, bir kaçış olur bazılarımız için. Oysa özlenen ve hep bir yerlerde bastırılmış sağlıklı beden imajına kavuşmak hayal değildir. Sadece bir adım kadar uzakta olabilir. Gerçekten istemek,başarıya inanmak, bu konuda yol gösteren uzmana güvenmek yeterli olabilir.
5-) Sağlıklı olan her şey pahalı!
Ülkemiz sebze-meyve sektörü konusunda hala şanslı durumdadır. Mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri bolca tüketerek sağlıklı beslenebiliriz. Kırmızı et pahalı gelebilir size, o zaman ete eş sayılabilecek yumurta, kuru baklagiller (yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, börülce), mantar, peynir vb. da mı çok pahalı. Mevsiminde bolca çıkan balığı tüketmek çok zor olmasa gerek. Tam tahıllı, kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmek ile beyaz ekmek arasında çok mu fiyat farkı var? İyi bakın derim! Margarine para vermek yerine sıvı yağ alsanız çok pahalı bir öneri mi olur? Bunlar çoğaltılabilir elbette.
Farklı bir bakış açısı da var; Bir giysiye, son model cep telefonuna vb. para verirken ne kadar düşünüyorsunuz? Günlerce de araştırılıyor, hangi model, hangi teknik özellikler, rengi, yakışıp yakışmadığı… Elbette ki fiyatı da? Ama sonuç çoğumuzun elinde son model cihazlar var! Ya da yeni giysiler alınıyor! Oysa bedenimizin bir parçasına dönüşen, sağlığımızı anında etkileyebilecek kadar önemli (ör: gıda zehirlenmesi) gıdaları ne kadar tanıyor ve ne kadar özenliyiz? Ne yediğimizi ve bedenimizde ne işe yaradığını bilmek, bu konuda zaman harcamak iyi bir uğraş olmaz mı? O da mı pahalı?
6-) Ben hiç durmam! Çok hareketliyim ama kilo veremiyorum!
Kişinin alışmış olduğu bir tempo kilo vermeye yardımcı olamaz. Alınan enerji ile harcanan enerji dengeli ise kilo vermek mümkün değildir. Çok hareket ve hiç durmama karşılığı olan kalori, gıdalarla bedene giriyordur ki kilo kaybı gerçekleşmiyordur.
Ayrıca kilo vermek ve yağ yakmak için yürüyüş yapanlar da benzer yanılgıya düşebilirler. Vitrin gezer gibi ya da yavaş tempoda yürümek kilo vermenize yardımcı olamaz. Kilo verebilmek için yürüyüş temposunun biraz artması ve kalp atım sesinin duyulması önerilmektedir. Tabi ki bunu uzmanla görüşerek yapın ki, kilo vericem derken sağlınız elden girmesin.
7-) Pazartesi diyete başlıyorum!
Sağlık ertelenebilir mi? Genellikle kilo vermek söz konusu ise bu hata yapılıyor. Örneğin Perşembe karar veriliyor kilo vermeye; pazartesi gününe kadar yenilenler karmış gibi bir düşünce ile kişi birkaç günde kilo alıp açlık diyetine başlıyor Pazartesi. Ani bir yoksunluk ve hedef kararsızlığı ile birkaç günde vazgeçiliyor. Ciddi ve sağlığı tehdit eden bir kısır döngüdür bu. Sağlık ertelenmez! Uzmanınızla görüşerek enerji dengeniz konusunda bilgilenin. Sevdiğiniz gıdalardan mahrum kalmadan nasıl sağlıkla kilo verebileceğinizi öğrenin!
8-) Zayıflama ürünleri (süplemanlar, besinsel destekler, ilaçlar, çaylar) ile önce hızlıca kilomu vereyim, sonra korumak için dikkat ederim!
Bununla ilgili yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Ayrıca, sonsuza kadar yemek yemeden yaşamanız mümkün değildir. Sağlıklı beslenmenin ve zayıflamanın en önemli kuralı, yeterli ve dengeli bir diyet ile ihtiyacınız olan besinleri tüketmenizdir.
9-) Çok dikkat ediyorum! Hiç abur cubur yemiyorum!
İnsanların çoğu bunu söylüyor! Kilo problemini kafaya takmış olan, ancak gerçekçi bir yaklaşım ve profesyonel yardım yerine, kendince çözümler yaratanlara ait bir cümle yapısıdır bu. Gerçekten yaşam tarzları ve beslenme öyküleri alındığında genellikle söylenenlerin tersi ile karşılaşıyoruz. Markete gittiğinizde kendinizi aç hissedip o anda açılan bir krakeri, akşam televizyonun önünde ya da bilgisayar karşısında yediğiniz cipsi, kuruyemişleri, çocuğunuzu bahane ederek aldığınız bisküvi ve çikolataları siz yediğinizde abur cubur yememiş mi olduğunuzu düşünüyorsunuz? Fazladan alınan enerji değil midir bu? Dengeli ve yeterli bir beslenme programı ile zayıflarken kaçakları da hesaba katmayı öğrenmekle başlayabilirseniz, başarınız çok daha yüksek olacaktır! Kendinizi kandırmayın lütfen!
10-) Öğün atlayarak zayıflıyorum…
Kendinize söyleyeceğiniz en büyük yalanlardan biri de budur. Çünkü siz öğün atlayarak zayıflamıyor, aç kalıyorsunuz. Ve bu açlık size bir sonraki öğünde daha çok yemek yediriyor. Aynı ölçüde yediğinizi iddia ediyorsanız, kısa bir süre sonra, bu açlık nöbetleri sırasında kalorisi yüksek bir yiyeceğe saldıracağınızı garanti ederim. Ayrıca metabolizma hızınız da bir o kadar kötü etkilenecektir bu davranıştan. Bir çok kez bu durum denendi ama başarılamadı! Özellikle de şeker hastalığı, hipertansiyon, mide problemleriniz vb. varsa durum daha da berbat bir hal alabilir!
11-) Meyve ile meyve suyu aynı şeydir…
Meyve ile meyve suyu birbirinden çok farklıdır. Bir bardak taze elma suyu tüketebilmek için en az 3 bazen de 4 elma kullanılmaktadır. Siz elmayı bütün olarak yeseniz yaklaşık 100 kalori alırsınız, ama suyundan içerseniz kullandığınız elma sayısına göre 300-400 kalori alırsınız! Hele de siz şekerli olanlarından tercih ediyorsanız… Ayrıca meyve, suyuna göre daha fazla posa içermektedir. Bu yüzden sizi daha uzun süre tok tutar.
12-) Limonlu ılık su, sirkeli su vs. gerçekten işe yarıyor…
Her sabah limonlu ılık su içtim ya da her sabah sirkeli su içtim! Çok kilo verdim! Sen de kullan… Bu önerileri yapan kişilerin aslında gerçek kilo kayıpları, günlük aldıkları enerjiyi ve egzersiz yoluyla yaktıkları enerjiyi doğru dengelendiği içindir. Yukarda adı geçenler ve diğer birçoğu yağ yakmanızı ya da kilo vermenizi sağlamaz. Eğer bu ürünleri tüketerek zayıfladığınıza inanıyorsanız yediklerinizi ve aktivitenizi tekrar düşünün derim. Ancak eklenmesi gereken önemli bir not var; Sabahları aç karnına su içmek sağlığınız için faydalıdır!
UZMANIN NOTU: Sağlıklı kilo verebilmek için mutlaka uzmanınıza danışın. Siz özelsiniz ve sağlınız her şeyden daha önemli! Kesinlikle aç kalmadan ve mutlu hissederek diyet yapanlar her zaman daha başarılıdır. Size özel hazırlanmış sağlıklı beslenme programları ve takip ile, bu güne kadar başarılamayan, hayal gibi görünen sağlıklı değerlere kavuşabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gerçekten Kilo Vermek İstiyorsanız Gerçeklerle Yüzleşin!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra ÇELAKIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra ÇELAKIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra ÇELAKIL'ın Makaleleri
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural Dyt.Banu Belkıs AŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gerçekten Kilo Vermek İstiyorsanız Gerçeklerle Yüzleşin!' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:00
Top