2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Sonrası Kilo Verme Telaşı
MAKALE #11549 © Yazan Dyt.Esra ÇELAKIL | Yayın Ekim 2013 | 3,412 Okuyucu
Elbette ki yeni annelerin eski formlarına kavuşma arzusu ortaktır ve çok doğaldır. Anneler bir yandan bebeğini en iyi şekilde beslemeye, bir yandan da eski kilosuna dönmeye çalışırlar. Ancak bunu yaparken, annenin, eski formuna kavuşma konusunda acele ederek strese girmesi son derece yanlıştır. Ayrıca gebelik öncesi döneme dönmeye çalışan annenin yapacağı beslenme hataları; sütünün kesilmesine ve bebeğinin yetersiz beslenmesine neden olabilir. Bu nedenle; anne beslenmesi konusunda özenli davranmalıdır.

Gebelik sonrası dönemde, ilk 4-6 ay arasında düşük kalorili zayıflama diyeti yapmaktan kesinlikle kaçınmak gerekir. Bu dönemde yapılan bilinçsiz diyetler, annenin sütünün yetersizleşmesine ve kesilmesine, buna bağlı olarak bebeğin büyüme ve gelişme açısından problem yaşamasına ve anne sütünden mahrum kalmasına yol açabilir.
Gebelik sonrası 4-6. Aydan itibaren bir diyetisyen kontrolünde zayıflama programına başlanabilir. Annenin günlük ürettiği süt miktarı, göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden biridir. Annenin günlük enerji ihtiyacına ek olarak süt üretimi için 300-600 kalori arasında ekstra enerjiye ihtiyacı vardır. Beslenme programı; mutlaka kişinin yaşı, boyu, gebeliğe başlangıç ağırlığı, gebeliği bitiriş ağırlığı, bebeğin büyüme ve gelişmesi, annenin sağlık durumu, yaşam tarzı vb faktörler göz önüne alınarak düzenlenmelidir.

Anne sütünün mucizeleri gerçekten saymakla bitmez. Yeni anneler, hızlı kilo verme kaygısı ile bunu unutmamalıdırlar. Aç ve halsiz bırakan, çok düşük kalorili zayıflama listelerini uygulamak bebeğinizle aranızdaki bağı da olumsuz etkileyebilir. Kendine yönelmiş ve kendi kiloları ile boğuşan, yorgun – halsiz – belki sinirli bir anne bir bebeğin ihtiyaçlarını ne kadar sağlıklı karşılayabilir? Bence, akıp giden zamanda geri dönme şansımız olmadığını da düşünürsek, bebeğinizle geçireceğiniz kaliteli – mutlu ve dingin zaman hiçbir şeyin yerini tutamaz.

Elbette ki bu söylediklerim, gebelik sonrası dönemde, eski forma kavuşmak için geç kalmanıza neden olmasın. Yapılan birkaç bilimsel çalışma sonucunda, gebelik sonrasında ilk bir sene içerisinde eski vücut ağırlığına dönemeyen kadınların, daha sonraki dönemlerde kilo vermekte güçlük çektiklerini göstermiştir. Bunun için de, yeterli dengeli beslenme ilkeleri gözetilerek, özellikle günlük üretilen süt miktarını destekleyici, doğumdan sonra anne kendini hazır hissettiğinde, emziklilik döneminde kilo almasını engelleyici, sağlıklı, huzurlu kilo vermesini sağlayan, uzman kontrolünde “sağlıklı beslenme programları” uygulanmalıdır.

YENI ANNELERE BESLENME ÖNERILERI:

1-) Emziren bir annenin günde 2,5 – 3 litre su tüketmesi gereklidir. Anne sütünün verimini arttıran en önemli beslenme faktörü, günlük sıvı alımının yeterli olmasıdır. Su, aynı zamanda vücutta yıkılan yağ hücrelerini vücuttan uzaklaştıracağı için annenin eski formuna kavuşmasına da yardımcı olacaktır.
2-) Emzirme döneminde annenin kaygı düzeyi, stres faktörü ve dinlenebilme durumu da son derece önemlidir. Sakin ve huzurlu bir ortamda, yeni bebeğinin tadını çıkarabilen bir anne muhtemelen kendini ve bebeğini yeterli dengeli besleyecektir.
3-) Emzirme döneminde, en sık yapılan hatalardan biri de süt veriminin artması için şekerli gıdaları aşırı derecede tüketmeleridir. Oysa yapılan çalışmalar, tatlıların veya diğer şekerli gıdaların süt üretimine herhangi bir katkısı olmadığını göstermektedir. Emziklilik döneminde tüketilen tatlılar, emziklilik sonrasında kadınların üzerinde fazla kilo olarak kalacaktır. Bu nedenle, eski formuna kavuşmak isteyen kadınlar şekerli besin tüketimini mümkün olduğunca azaltmalıdır.
4-) Emzirme döneminde, bazen sadece su içmek istemeyen anneler,sıvı tüketimini arttırmak amacı ile komposto ve şekerli meyve suyu tüketimini artırırlar. Bu tür içecekler yüksek kalorilidir. Kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek vücutta yağlanmayı kolaylaştırdıkları için kilo almaya sebep olabilirler. Bu tür içecekler yerine su, süt, ayran, cacık ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
5-) Emzirme döneminde tek tip beslenmek, popüler protein diyetlerini uygulamak, sadece süt verimini azaltmakla kalmaz aynı zamanda annenin eski formuna kavuşmasını da engeller. Bu nedenle emziklilik döneminde eski formuna kavuşmaya çalışan kadının yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et ve et türevi besinleri, sebze-meyveyi ve tahıl grubu besinleri her gün yeterli ve dengeli tüketim hedeflenmelidir.
6-) Kızartma ve kavurma besinler, yağ ve kalori içeriği yüksek olduğu için kilo almayı kolaylaştırır. Bu nedenle, emziklilik döneminde kilo kaybetmeyi kolaylaştırmak, sağlıklı beslenebilmek adına haşlama, buharda pişirme, ızgara, fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
7-) Tam tahıl ekmekleri ve yulaflı ekmekler beyaz unla yapılan ekmek çeşitlerine göre daha uzun süre tok tutar, bu durum da günlük kalori alımının azaltılmasına yardımcı olur.
8-) Eski formuna dönmek isteyen anne, sebze ve meyveden zengin bir beslenme tarzı benimsemelidir. Salata ve çiğ sebzeler, sıvı içerikleri yüksek fakat kalori içerikleri düşük besinlerdir. Bu nedenle sıklıkla tüketilebilirler.
9-) Bebeğiniz ve kendinizle ilgili, sağlıklı beslenme konusunda profesyonel yardım almak için diyet uzmanınıza başvurunuz.
05.Temmuz.2012
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik Sonrası Kilo Verme Telaşı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra ÇELAKIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra ÇELAKIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra ÇELAKIL'ın Makaleleri
► Hamilelik Sonrası Kilo Verme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Doğum Sonrası Kilo Verme Dyt.Gülhan KOCA
► Hipotiroid ve Kilo Verme Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Kilo Alıp Verme Döngüsü Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Yoyo Sendromu: Sürekli Kilo Alıp Verme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Kilo Verdik ya Sonrası Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gebelik Sonrası Kilo Verme Telaşı' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:09
Top