2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tatil Kiloları ile Vedalaşın
MAKALE #11560 © Yazan Dyt.Hatice İLKHAN | Yayın Ekim 2013 | 3,010 Okuyucu
TATİL KİLOLARI İLE VEDALAŞIN

Birçoğumuz yazın yaklaşması ile birlikte birkaç kilo verme, forma girme konusunda planlar yaparız. İlk başlarda bu planları uygulamak çok da zor değildir çünkü güçlü motivasyon kaynaklarımız vardır. Kalın ve bol kazakların arkasına saklanamayacağımız, ince kıyafetler, belki bikiniler ile baş başa kalmamızın kaçınılmaz olması gibi. Ancak yazın gelmesi, stres faktörlerinin azalması ve sinirlerimizin gevşemesi ile birlikte, hedefler ve planlar da git gide gevşemeye başlar. Ruhunuzu, bedeninizi ve zihninizi rahatlattığınız tatil günlerinde, sağlıklı beslenme planlarındaki rahatlamalar tatil dönüşü size birkaç kilo fazlalık olarak geri dönebilir. Burada hissetmeniz gereken suçluluk duygusu ve vicdan baskısı değil. Tam tersine sakin olmalı, yazın güzel anılarını tartıda değil sadece fotoğraflarda hatırlamak için akılcı planlar yapmalısınız.

TATİL DÖNÜŞÜ UYGULAMANIZ GEREKEN KİLO VERME STRATEJİLERİ

1.HEDEFLER BELİRLEYİN:


Yolun sonunda nereye varacağınızı bilin. Rotasını doğru çizmemiş bir kaptan okyanusta gemisine yol aldırabilmek için çaba sarf eder ama nereye varacağını bilemediği için karaya ya hiç ulaşamaz ya da yanlış karalara varır. Bu nedenle kendinize mantıklı, ulaşılabilir hedefler koyun.

Örneğin; “Kilo vermek istiyorum” doğru bir hedef cümlesi değildir. Hedefi daha net tanımlamalı, ulaşmak için gereken zamanı belirlemeli, hatta hedefe ulaştığınızda hayatınızda değişecek şeyleri düşünmelisiniz.

Örneğin:
Kilo vermek istiyorum ------ 5 kg vermek istiyorum------2 ayda 5 kg vermek istiyorum
5 kg verince hayatımda şunlar değişecek …… ( daha sağlıklı hissedeceğim, yeni aldığım pantolona daha rahat girebileceğim…)

Hedefinizi örnek plandaki gibi şekillendirirseniz, kilo verme serüveniniz boyunca ayaklarınız çok daha fazla yere basacak ve koyduğunuz hedeflere ulaşmanın keyfini yaşayacaksınız.

2.PLANA SADIK KALIN

En harika kilo yönetimi programını hazırlasanız bile uygulamaya geçirmemeniz durumunda bu tabii ki hiçbir anlam taşımaz. Kendinizi her gün doğru motive edin ve günün değişen koşullarının sizi programınızdan çıkarmasına izin vermeyin. Şartlar çoğu zaman sağlıklı beslenmenize veya spor yapmanıza uygun olmayabilir ama doğru motivasyon ve akılcı kararlar ile koşulları lehinize çevirmeyi başarabilirsiniz.

3.SU TÜKETİMİNİZİ ARTIRIN

Yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte su tüketimini de rahatlıkla artırabiliyordunuz. Ancak bu alışkanlığınızı yazın sıcaklarının yavaş yavaş azalmaya başladığı şu günlerde de devam ettirmenizde fayda var. Unutmayın hava sıcaklığı ne olursa olsun vücudunuzun tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu su miktarı en az 2 litredir. Bu miktarın altına düşmeniz durumunda dehidratasyon (vücuttan aşırı su kaybı) başlar ve bundan dolayı halsizlik, yorgunluk, baş dönmeleri ve hatta ileri dönemlerde böbrek fonksiyon bozuklukları ile karşılama ihtimaliniz yükselir. Ayrıca az su içmeniz vücutta ödeme (vücudun su tutması) neden olabileceği için kilo verme planlarınızı da yavaşlatabilir.

4.BESİNLERİN GI (GLİSEMİK İNDEKS) DEĞERLERİNE DİKKAT EDİN

Glisemik İndeks (GI) bir besinin kan şekerinizi yükseltme etkisidir. Yüksek GI değerine sahip besinler kan şekerinizi çok hızlı yükseltir, uzun süre tokluk hissi oluşturmaz ve böylelikle daha fazla yeme ihtiyacı oluşturur. Dondurma, hazır meyve suları ve diğer şeker ilaveli içecekler, tatlılar, beyaz ekmek ve patates kızartması glisemik indeksi yüksek besinler arasında yer almaktadır. Ve muhtemelen bunlar birçoğunuzun yazın her zamankinden daha fazla tükettiği besinler olarak sayılabilir.

Bu nedenle artık besin seçimlerinizi yaparken kalorileri kadar glisemik indekslerine de dikkat etmenizde fayda var. Aklınızda kalması gereken en önemli şey bir besin ne kadar doğal ve ne kadar posalı ise GI değeri o kadar düşüktür (sebze&meyveler, baklagiller, tam tahıllı ekmekler, süt&yoğurt gibi ürünler yüksek lif ve düşük GI değerine sahip besinlere örnek olarak verilebilir). Buna karşın besin ne kadar işlenmiş, basit şeker oranı artırılmış ise GI değeri de o kadar yüksektir (beyaz ekmek, pilav, şeker ilaveli tüm ürünler…gibi)

5.SPORA DEVAM

Düzenli egzersiz hayatınızın hiçbir döneminde vazgeçmeyeceğiniz bir alışkanlığınız olmalı. Araya giren tatil ve seyahat planlarından dolayı kısa süreliğine ara vermek durumunda kalmış olsanız bile, düzenli yaşama geçme ile birlikte sporunuza mutlaka kaldığınız yerden devam etmelisiniz. Henüz yerleşmiş bir spor alışkanlığınız yok ise, günlük fiziksel aktivitenizi nasıl artırabileceğimize dair fikirleri acil olarak üretmenizde fayda var. Burada önemli olan geçici değil kalıcı alışkanlıklar yaratmaktır. Yaptığınız egzersizden zevk almanız en önemlisidir. Örneğin spor salonunda bir egzersiz eğitmeni eşliğinde daha motive olduğunuzu düşünüyorsanız bunu tercih edebilirsiniz. Ama kapalı ortamda spor yapmak bana göre değil diyorsanız açık havada, bol oksijenli ortamda yapacağınız tempolu yürüyüşler de günlük aktivitenizi artırmanın en keyifli yollarından biridir.

6.PORSİYON KONTROLÜ

Eğer çok ciddi bir kilo sorununuz yoksa bazen yapacağınız ufak değişiklikler bile birkaç kilo vermeniz için yeterli olabilir. En çok dikkat etmeniz gereken iki şey ne yediğiniz ve ne kadar yediğinizdir. Yani hiçbir besin sınırsız değildir, sağlıklı besinler tükettiğinizi düşünüyor olmanıza rağmen kilo vermekte zorlanıyorsanız belki de sorun porsiyon miktarlarınızdadır.

Örneğin karpuz güçlü bir antioksidan olan likopeni içermesi, sıvı ihtiyacına destek olması ve tatlı isteğini bastırıcı özelliğinden dolayı yazın tercih edebileceğiniz meyveler arasındadır. Ancak bir oturuşta yarım karpuzu bitirenlerdenseniz o karpuzun aynı zamanda ciddi oranda şekeri içerdiğini de unutmamalısınız. Her ne kadar meyvelerden aldığımız şeker, çaya attığımız şekere nazaran daha sağlıklı olsa da miktar kontrolüne gitmezseniz farkında olmadan vücudunuza fazla kalori yüklemiş olursunuz ve bu da size fazla vücut yağları şeklinde dönecektir. Dolayısıyla yediğiniz tüm besinlerde porsiyon miktarlarında ölçülü davranmaya özen gösterin.

7.ARA ÖĞÜNLERİ UNUTMAYIN

Doğru bir kilo yönetimi ve sağlıklı beslenmenin en önemli ayrıntılarından biridir ara öğünler. Sağlıklı atıştırmalıkları alışkanlık haline getirebilirseniz, gün içinde kan şekerinizdeki hızlı iniş çıkışları önler, abur-cubur besinlerin tüketimini azaltır, ana öğünlere daha kontrollü başlar ve porsiyon kontrolünü çok daha rahat uygularsınız. Taze meyveler, kuru meyveler, probiyotikli yoğurt, süt, kefir, 1 avucu geçmeyecek kadar ceviz veya fındık gibi yağlı tohumlar, kepekli galeta gibi besinler ara öğünlerinizde tercih edebileceğiniz seçimler arasında yer alabilir.

8.ALKOLLÜ İÇECEKLERE DİKKAT

Yaz aylarında tüketimi en çok artan gruplardan bir tanesi de alkollü içecekler. Eğer tatilde alkolün miktarını biraz abarttığınızı düşünüyorsanız bir süreliğine alkol detoksuna girmenizde fayda var. Bu şekilde bir süre hiç alkol tüketmeyerek hem alkolden dolayı oluşan toksik maddeleri vücuttan atma hem de alkole bağlı yağlanmayı azaltma şansınız olur. Sonrasında haftada 3-4 kadehi geçmeyecek ılımlı bir tüketim (kan değerlerinizde özel bir sorun yoksa) sizi çok fazla etkilemeyecektir.

9.BOŞ KALORİLERİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN

Ne kadar sağlıklı bir yaşam süreceğinizi değiştirebileceğiniz ve değiştiremeyeceğiniz durumlar belirler. Örneğin genetik mirasınız değiştiremeyeceğiniz maddelerin başında yer alırken, beslenme de değiştirilebilir durumlar arasında en etkili olanıdır. Eğer hayatınızın geri kalan yıllarını sağlıklı ve kaliteli bir şekilde geçirmek istiyorsanız kendinize yatırım yapmalısınız. İyi uyumalı, stresten mümkün olduğu kadar uzak durmalı, spor yapmalı ve tabii ki iyi beslenmelisiniz. Abur-cuburlar gibi boş kalorilerle vücudunuza gereksiz yük bindirip, kilo sorunları ile boğuşmaktansa, besin seçimlerinizi yaparken hem düşük kalorili hem de sağlığınız için yararlı tercihler yapmaya çalışın.

10.PROFESYONEL DESTEK

Eğer bu önerilere rağmen fazla kilolarınızı vermekte zorlanıyorsanız, profesyonel bir destek almanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Doğru bir kilo yönetimi programında diyetisyen, doktor ve psikologdan oluşan uzman bir ekip ile çalışmanız kilolarınızı kalıcı ve sağlıklı bir şekilde vermenizde size destek olacaktır.

Uzm.Dyt.Hatice İLKHAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tatil Kiloları ile Vedalaşın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice İLKHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice İLKHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice İLKHAN'ın Makaleleri
► Hafta Sonu ve Tatil Günlerinde Diyet Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tatil Kiloları ile Vedalaşın' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Kilo Veremiyorum? Eylül 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:20
Top