2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ve Filial Oyun Terapisi
MAKALE #11561 © Yazan Uzm.Psk.Merve ÖZ ÜNLÜ | Yayın Ekim 2013 | 7,062 Okuyucu
ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ


OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun terapisi çocukların duygu ve isteklerini oyun ve oyuncaklar yoluyla ortaya koydukları; terapistin kendilerine sağladığı güven ve koşulsuz kabul ortamında içsel çatışmalarını çözümleme fırsatı buldukları bir terapi sürecidir.

NİÇİN OYUN TERAPİSİ?

Oyun, çocukların temel uğraşıdır. Yetişkin insanlar konuşarak duygularını paylaşabilir, sıkıntılarını kelimelerle ifade edebilirler. Ancak çocukların duygu ve düşüncelerini aktarabilme becerileri, bir yetişkin kadar gelişmemiştir. Bu sebeple onların iç dünyalarına ulaşmanın en kestirme yolu oyunlardır. Çocuklar oyun terapisi seanslarında kendilerini üzen, onlara sıkıntı veren, korku, kaygı, üzüntü ya da hayal kırıklıklarını, terapistin onlara sunduğu güvenli ortamda ortaya koyabilme şansına sahip olurlar.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocukların, onlara sağlıklı bir ortam sunulduğunda gelişim göstereceklerine inanan bir yaklaşımdır. Bu yöntemde terapist çocuğa istediği oyuncakları, istediği aktiviteleri seçme fırsatı verir ve çocukla kurduğu ilişkide onu olduğu gibi kabul eder. Terapistle çocuk arasında kurulan samimiyete ve koşulsuz kabule dayanan bu ilişki; çocuğun seanslar sırasında, kendini özgürce ifade etmesi ve içsel çatışmalarını çözmesini sağlar.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocukların kendi sorunlarını, kendi yol ve yöntemleriyle çözme becerisine sahip olduklarına inanır. Bu yöntemde terapist çocuğun oyununun içeriğini yönlendirmez, bunun yerine ona kendi problemini kendi yoluyla çözebileceğine güvendiğini gösterir. Böylece çocuğun problem çözme yetisi ve özgüveni artar.

Oyun terapisi travmalarda da umut yaratır. Çocuk kendisine sıkıntı veren durumları oyun terapisi seansları sırasında canlandırır ve yeniden deneyimleme şansına sahip olur. Bu yeniden deneyimleme sırasında çocuk eski olumsuz deneyimlerini, olumlu hale getirerek yeniden canlandırır. Bu yolla içsel çatışmaları büyük ölçüde çözülür ve kendileri için sorun olan davranışlarla başa çıkma becerisi geliştirirler. Yine oyun terapisinde çocuklar, hayal ettikleri bir yaşantıyı ortaya koyup, deneyimleyebilirler.

ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİNİN HEDEFLERİ:

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi’nde Çocukların:
- Duygularını daha iyi tanımaları ve anlamaları
- İhtiyaçlarının karşılanması için, duygularını uygun yollarla ifade etmeleri
- Problem çözme becerilerinin gelişmesi
- Problemli davranışlarının azalması
- İçsel çatışmalarını çözmeleri
- Kendilerini ifade etmelerini ve seslerini duyurmaları
- Özgüvenlerinin artması
- Özkontrollerinin gelişmesi hedeflenir.


FİLİAL OYUN TERAPİSİ


Filial oyun terapisi, oyun terapisinin anne ve babanın katılımı ile gerçekleştirilen şeklidir. Filial terapiden nasıl faydalanabilineceğini daha iyi anlamak için, öncelikle oyun terapisi ile ilgili yazıyı okumanız tavsiye edilir.

NİÇİN FILIAL TERAPİ?

Filial terapi anne baba ve çocuk ilişkilerinde yaşanan zorlukları ortadan kaldırmasının yanı sıra, olası sorunları önlemek için de oldukça ideal bir yöntemdir.

Filial terapi ile anne babalar terapist eşliğinde, çocuklarıyla özel oyun seansları yürütmeyi öğrenirler. Filial terapi her seansta ne yapılacağı belli olan, yapılandırılmış bir programdır. Programın belli bir aşamasından sonra, anne baba özel oyun seanslarını yürütmek konusunda yetkin hale geldiklerinde, özel oyun seanslarını kendi evlerinde yürütmeye başlarlar.

Çocukları anlayabilmek için öncelikle onların oyunlarını anlayabilmek gerekir. Özel oyun seansları ile hem anne baba ve çocuklar arasındaki iletişimin kalitesi artar hem de anne babalar, çocuklarının iç dünyasına girme şansına sahip olurlar. Çocukların en iyi bildikleri dil oyundur. Anne babalar bu dili öğrendiklerinde, çocuklarıyla çok daha tatmin edici ilişkiler kurabilirler.

Oyun bize her ne kadar çok basit ve sıradan bir aktivite gibi gelse de, oyun sırasında çocuklar hayatı deneyimler; hayatın nasıl işlediğini öğrenir; duygu ve isteklerini koyar; alternatif çözüm yolları bulmayı öğrenir, fiziksel, zihinsel ve sosyal beceriler geliştirirler. Ayrıca kendilerini rahatsız eden durumları oyun sırasında deneyimleyerek rahatlama sağlayabilir, kaybettikleri güven ve kontrol gibi duyguları yeniden inşa edebilirler.

Anne babaların katılımı çocuklardaki iyileşme sürecinin hem çok da hızlı olmasını sağlar hem de terapi sırasında öğrendikleri bilgi ve becerileri kullanarak oluşabilecek problemlerin de önüne geçerler. Ayrıca filial oyun terapisi anne baba ve çocuklar arasındaki ilişkiyi doğrudan güçlendirmesi açısından da oldukça önemlidir.

FILIAL OYUN TERAPİSİNİN HEDEFLERİ


Çocuk İçin Hedefler:
- Kendi duygularını anlamaları
- Başkalarının duygularını anlamaları
- İhtiyaçlarını karşılamak için duygularını uygun şekilde ifade etmeleri
- Sorunlu davranışlarının azalması
- Problem çözme becerilerinin gelişmesi
- İçsel çatışmalarını ve yaşadıkları ikilemleri çözmeleri
- Sorumluluk ve inisiyatif alabilmeleri
- Özgüvenlerinin ve özsaygılarının gelişmesi
- Sosyal uyumlarının artması

Anne ve Babalar İçin Hedefler:
- Çocuklarının duygularını, düşüncelerini, motivasyonlarını, kaygı ve korkularını, kısaca onları ve iç dünyalarını daha iyi anlayabilmeleri
- Çocuklarıyla iletişimlerini kaliteli hale getirmeleri
- Çocukları ile olan ilişkilerinde sıcak ve güvenli bir ortam oluşturmaları
- Çocuk bakımı ile ilgili becerileri öğrenerek gelecekte ortaya çıkabilecek olan sorunları önlemeleri
- Anne baba olarak kendilerine olan güvenlerinin artması

Aile İçin Hedefler:
- Onları terapiye getiren sorunların ortadan kalkması ya da hafiflemesi
- Gelecekte yaşayabilecekleri sorunların önüne geçilmesi
- Tüm aile bireyleri arasındaki ilişkinin güçlenmesi ve iletişim becerilerinin artması
- Yaşadıkları problemlerin üstesinden gelme becerilerinin artması
- Beraber paylaşımda bulunmaları ve eğlenebilmeleri

OYUN TERAPİSİ VE FİLİAL OYUN TERAPİSİNDEN HANGİ DURUMLARDA FAYDA SAĞLANIR?
- Kaygı bozuklukları
- Aşırı öfke, korku ve üzüntü
- Saldırgan davranışlar
- Kardeş kıskançlığı
- Ayrılık endişesi
- Aşırı çekingenlik
- Davranışsal gerileme
- Özgüven problemleri
- Sosyal uyum problemleri
- Okul problemleri
- Uyku sorunu
- Yeme sorunu
- Tuvalet sorunu
- Aşırı mastürbasyon
- Takıntılı davranışlar
- Anne baba ayrılığı
- Kayıp ve yas durumları
- Değişimlere uyum sağlamakta zorlanmak
- Fiziksel bir nedene dayanmayan mide bulantıları, baş ağrıları gibi rahatsızlıklar


Referans: VanFleet, Risë (1998). , A Parent’s Guide to Filial Therapy. (Çetin, Filiz, çev., 2009).
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Psk.Zeynep Betül TARI TORUN
► Danışan Merkezli Oyun Terapisi Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Oyuncaklarla Çocuk ve Oyun Terapisi Psk.Şeyma GÜRNAL
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ve Filial Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:32
Top