2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramı Sonrası Detoks
MAKALE #11564 © Yazan Dyt.Damla YAVUZ | Yayın Ekim 2013 | 3,225 Okuyucu
Hepimiz bayram, yılbaşı gibi özel günlerde yemeğin miktarını biraz fazla kaçırırız. Söz konusu Kurban Bayramı olunca ise özellikle yediğimiz et miktarında önemli derecede artış olur. Her ne kadar yediklerimize dikkat etmeye çalışmış olsak bile ister istemez beslenme planımızın dışına çıkarız.
Kurban bayramında tükettiğimiz et, sakatat, kızartmalar ve tatlı gibi besinlerden fazla miktarda tüketmemiz vücudumuzda toksik maddelerin artmasına neden olur. Toksinlerin fazla alınması ile birlikte vücutta stres artar ve bağışıklık sistemimiz de olumsuz etkilenir. Havaların da soğumasıyla vücudun hem stres hemde bağışıklık sistemi ile baş edebilmesi zor olabilir. Bu nedenle bayram boyunca aldığımız fazla enerjileri dengelemek, hayvansal kaynaklı besinlerin fazla tüketimiyle vücutta biriken toksinlerden kurtulmak için bayram sonrası detoks programı uygulamak en ideal yöntemdir. Fakat detoks diyetlerinde önemli olan çok uzun süreli yapılmalarının sağlık açısından faydalı olmamasıdır. Toksinlerin, şişkinliğin ve bayramda alınan fazla kiloların atılması için detoks programlarının 2-3 gün uygulanması yeterlidir.
Aşağıda vücudun toksinlerden arınmasında faydalı besinlerden bahsettik. Detoksu sadece kurban bayramı sonrası değil metabolizmanızı hızlandırmak veya bağışıklığınızı güçlendirmek için herhangi bir dönemde tekrarlayabilirsiniz.
YEŞİL YAPRAKLILAR: Lahana, brokoli, salatalık gibi yeşil yapraklı sebzeler güneş emici gibidir, bunu saklar ve güneş ışığının az olduğu uzun kış günlerinde vücudunuzu mutlu eder. Yeşil yapraklı sebzeleri yemek vücudunuzdaki sistemleri düzenlemeye, toksinlerin atılmasına ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.
TATLI SEBZELER: Kabak, havuç, pancar gibi tatlı sebzeler detoks için harika besinlerdirf. Bu sebzeler çikolata şeker gibi tatlı isteklerini bastırmaya yardımcı olur. Eğer istekleriniz başlamadan bunları menünüze eklerseniz isteklerinizin kesildiğini göreceksiniz. Ayrıca içerdikleri beta-karoten ve A vitamini sayesinde cildinizi ve gözlerinizi korumakla kalmaz aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.
TAZE MEYVELER: Detoks için tüketmemiz gereken diğer bir besinde taze meyvelerdir. Taze meyveler tam bir vitamin deposu, aynı zamanda antioksidan ve liften de zengindir. Vücudumuzu özellikle yağ ve alkolle doldurduğumuz günlerin ardından toksinlerinden arınmanın en ideal yolu taze meyve tüketmektir.
TAM TAHILLAR: Tam tahıllı besinlerin detoksta önemli bir yeri vardır. Sadece detoksta değil normal beslenme düzeninde de tahıl ve diğer besinlerin işlenmişlerinden uzak durulmalıdır. Arpa, buğday, yulaf, kinoa vb. tahılların işlenmemiş formları vücutta sünger gibi çalışır. İçerdikleri çözünür lifler kolesterol ve serbest toksinleri vücuttan uzaklaştırmak için absorbe eder. Bunun dışında tam tahıllar sindirim sistemini düzenleyerek detoks evresinde en son ihtiyacımız olan kabızlık ve şişkinlikten de korur.
SU: Detoks sırasında vitamin, mineral ve liflerin yanısıra yeterli su tüketimi de ihmal edilmemelidir. Soğuk havalarla birlikte kuruyan cildinizi korumak ve toksinlerin vücudunuzdan atılması için günde 2-2,5lt su içilmelidir.
HAREKET: terleme, metabolizmayı hızlandırmanın yanısıra toksinlerin atılması için de en iyi yollardan biridir. En iyisi 30-60 dk içerisinde ter bezlerini uyaran egzersizdir. Eğer bu süreçte terlerseniz vücudunuzda detoksifikasyon olduğunun göstergesidir.
ŞEKER: Detoks sırasında şeker ve yapay tatlandırıcılardan kaçının. Bu, gün içinde toksinlere maruz kalmanın en kolay yollarından biridir.
SÜT: Detoks sırasında süt tüketimi azaltılmalı hatta kesilmelidir. Bu süre zarfında inek sütü yerine badem, fındık, soya veya yulaf sütü kullanabilirsiniz. Ayrıca soğuyan havalar nedeniyle bağışıklığınızın düşmemesi ve antibiyotiklerden kaçınma nedeniyle alınan sütlerin organik olmasına dikkat edilmelidir.
YAĞLAR: Detoks sırasında zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Ayrıca omega 3 yağ asitlerinin tüketimi vücudunuzun yağ yakma yeteneğini geliştirir ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.
DETOKS DİYETİ ÖRNEK MENÜ(2 GÜNLÜK)
Sabah:1 bardak badem sütü, 10 adet badem VEYA 3 dilim ananas+ 1 kivi+ 1 elma
Ara:1 fincan yeşil çay
Öğlen: ızgara sebze tabağı +1 dilim tam tahıllı ekmek
Ara:1 fincan yeşil çay + 1 elma
Akşam: 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği + yağsız salata
Ara: elma ve yulaf ezmeli yoğurt (1 küçük kase )


Diyetisyen Damla YAVUZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramı Sonrası Detoks" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Damla YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Damla YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Damla YAVUZ
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Damla YAVUZ'un Makaleleri
► Sağlıkla Geçen Kurban Bayramı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Detoks Nedir? Evde Detoks Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Detoks Nedir? Dyt.Ayşegül YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramı Sonrası Detoks' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:04
Top