2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliklerde İlişkiyi Yenilemek ve Canlandırmak
MAKALE #11595 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ekim 2013 | 8,641 Okuyucu
EVLİLİKLERDE İLİŞKİYİ YENİLEMEK VE CANLANDIRMAK

Uzun süreli evliliği olan çiftler, ilişkilerinde canlılık eksikliği ve monotonluktan şikayet ederler.Ve eşlerden biri ya da her ikisi uzun yılardır şu veya bu şekilde korudukları uyumu bozmamak adına kendi kişisel gelişimlerini kısıtlarlar ve kendilerine ve dolayısıyla ilişkilerine bir şey katmazlar. Bu durum başlı başına devam eden ve dinamikleri belli bir sistem üzerine kurulmuş olan yapının en ufak değişimde sarsılacağı korkuları ile şekil alır. Bir evlilik süresince kurulan ilişkide, ilişkinin uzun süreli olması sağlıklı olduğun anlamına gelmez. Bir evlilik süresince devam eden ilişkide bireyler kendi gelişimlerine katkıda bulundukları müddetçe ilişki dinamik ve canlı olur. İlişkinin malzemesi bireyler ve onların kişisel renkleridir. Her renk gibi ilişkilerin rengi de yıllandıkça soluklaşabilir. Bu yüzden rengin tazelenmesi gerekir. Bireysel gelişmenin engellenmesi ilişkiyi bayatlatır, bayağılaştırır ve kayıtsızlaştırır. İlişkinin sosyal olarak izole olması ilişkiyi sıkıcı bir hale getirir ve eşler birbirlerinden heyecan yaratmasını beklerler ve bireysel ihtiyaçlarının tatmin edilmesi için birbirlerinden bir hamle beklentisi içine girerler. Bireyler kendi kişisel yollarını keşfetmeli ve bu keşif içinde hem kendilerini hem de ilişkiye katacakları yeniliklerle sıkıcı ve siyah beyazlaşmış ilişkiyi canlandırabilirler. İlişki iki kişilik bir süreç olup bu keşif bireylerin önce kendileri için daha sonra kendi keşiflerinden yansıyanlarla da ilişkileri için katkıda bulunabilirler.

İlişkinizin eskjsi kadar canlı olmadığına inanıyorsanız öncelikle şu soruları kendinize sormalısınız ,
1) Bu ilişkiden beklentiniz ne idi?
2) Hala eşin ya da birlikte olduğun kişi ile birliktelikten hoşlanıyor musun?
3) Bu ilişki için ilişkinin başlarında sarf ettiğin çaba ve enerjisi sarf etmeye hazır mısın?
Bu soruların olumlu ya da olumsuz cevapları ilişkinin bundan sonra gidişatını belirleyecektir.
İlişkide bir şeyler kötü gittiği zaman eşlerin birbirlerini şuçlaması çok bilinen bir şeydir. Bunun yani bu aklama çabasının faydası nedir?
İlişki paylaşımsa hatalar ve kötü giden şeylerle ilgili de çiftlerin sorumluluğu ortaktır. Sorumluluktan kurtulma çabası ilişkiyi kısır döngüye sokan en önemli unsurdur.Çünkü eşlerden birisi sorumluluk almazsa diğeri de bunu kendisine yapılmış bir haksızlık olarak görecek ve suçlamayı alevlendirmeye devam edecektir.Önemli olan -tabi ki eğer ilişkinin sürmesi isteniyorsa- her ilişkide olduğu gibi zaman zaman gerçekleşen kötü gidişat üzerinde çalışmak, kafa yormak ve zaman harcamak ilişkiye canlılık ve bir hareket katar. İlişkiniz üzerine çalışmak ,düşünmek ve her iki kişinin de kendisine ait sorumlulukları engelleyen unsurlar üzerinde durması ve bunun için zaman harcaması ilişkinin yönünü olumluya doğru değiştirir.
Hatta ilişki için zaman harcamak ilişkinizi ilk zamanlardakinden dahi daha sağlam olmasını sağlar. Çünkü hiç bir zaman iyi ,güvenli ve sağlıklı bir ilişkinin referansı flört dönemi değildir. Hem bireysel donanımı arttırmak ama aynı zamanda eşlerin ,çiftlerin birlikte sosyalleşmesi ilişkiyi hem heyecanlı hem de daha dinamik kılar.
Heyecanı azalmış ve dinamikliğini kaybetmiş bir ilişkinin seksüel ayağı da sorunlu olacaktır. Çünkü duygusal zemini hasarlı olan bir ilişkinin cinselliği kalitesiz olacaktır. Canlılığı azalmış ve belli bir rutine girmiş ilişkinin cinsellik boyutu aynı ölçüde rutine girecek ve cinsel ilişki ‘’ egzersize ‘’ dönüşecektir. Ya da belli bir zaman sonra tamamen ortadan kalkacaktır. Çünkü ortaya çok büyük oranda ilgisizlik çıkacaktır. Fakat çiftler bunu yorgunluğa bağlayıp geçiştirerek uzaklaşmaya devam edeceklerdir.
İlişkileri cansızlaştıran ve rutine sokan bazı noktalar;
Çiftlerin birbirlerine eskisi kadar zaman ayırmaya karşı gönüllü olmamaları.
Bireysel ve çift olarak sosyal yaşantının azalması
İlişkinin önemli bir yakıtı olan çabanın azalması
Eşlerin , çiftlerin ilişki için ve yaşanan sorunların değerlendirilmesi için vakit ayırmamaları ve bunu tartışmamaları( zaten konuşamıyoruz diyerek kestirip atmak)
Eşlerin birbirini suçlamayı alışkanlık haline getirmeleri.
Sorunu sadece maddi sorunlarla açıklama ihtiyacı, ağaca bakarken ormanı kaybettirir.
Evliliğin zaten günün birinde monotonlaşacak bir yapı olarak görme inancı
Evlilikte güveni ön planda tutmanın, heyecandan daha önemli olduğuna dair düşünceler(Sanki güven ve heyecan duyguları birbirini, dışlayacak iki duygu gibi).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliklerde İlişkiyi Yenilemek ve Canlandırmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Evliliklerde Cinselliği Yeniden Canlandırmak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Umudu Canlandırmak Psk.Emine ÖZDEMİR
► Neden İlişkiyi Bitiremiyoruz? Psk.Gülşah PINAROĞLU
► Neden Zor Bir İlişkiyi Sürdürmek? Psk.Dnş.Buket ALKAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evliliklerde İlişkiyi Yenilemek ve Canlandırmak' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:00
Top