2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayır Diyememe Sendromu
MAKALE #11609 © Yazan Psk.İclal GÖZCÜ | Yayın Ekim 2013 | 5,169 Okuyucu
“Hayır Diyememe” Sendromu

Birçok kaygı yaşarız hayatta, kimini stres olarak adlandırırız, kimini korku, kimini mutsuzluk olarak hissederiz, kimini çaresizlik. Çoğu zaman bu kaygının sebebini düşünmeden harekete geçeriz. Kendimizi korumak için bilinçsiz bir sinyal alır ve kaygı veren durumdan uzaklaşırız. Asansöre binmekten korkuyorsak asansöre binmeyiz, iş yerinde yöneticimizle anlaşamıyorsak kişilik yapımıza uygun olan bir şekilde bu durumu görmezden gelebiliriz, işten ayrılabiliriz ya da her dediğini yaparak bu huzursuzluktan bir şekilde kaçarız.

“Bu Benim Karakterim.” Mi?

Tüm kaygılara karşı bir tür savunmamız vardır aslında (hayat kalitemizi düşürmeye başlamadığı sürece) fakat bir tür kaygı var ki, (“Hayır Diyememek Kaygısı”) hayat kalitemizi düşürdüğünü bile fark etmeyiz. O kadar sinsidir, o kadar içimizden gelir ki bize şöyle dedirtir; BU BENİM KARAKTERİM.

Hayır diyememek günümüzün en büyük sorunudur. Doğası itibari ile talepkar olan insanoğlu tarafından günümüzün rekabet ortamında manen sömürülmeye müsaitiz. Peki kim bu hayır diyemeyen insanlar?

Tüm meslektaşlarım, hocalarım senelerdir anne-baba eğitimleri verirken, çocuğunuzu güvenli bir ortamda büyütün, onları destekleyin dediler. Hayır diyemeyen insanlar işte tam da bu ortamda büyüdüler aslında. Anne ve babasından aferin alan çocuklar büyüdüklerinde hep bir aferin alma kaygısı yaşadılar için için… Kimseyi kıramamak başlığı altında başladı bu serüven… Bunu yapmazsam beni eskisi kadar sevmez bilinçaltı mesajlarıyla devam etti.
Desteklenmeye, kabul görmeye alışık olan çocuklar, desteklenmek ve kabul görmek zorunda hisseden bireyler oldular.
Desteklenmeyerek büyüyen çocuklar da kabul görmek için hayır diyemediler belki ama kaygıları iyi insan olmak değil, patolojileri aidiyet duygusunu bulmaktı. İşte her mesele de olduğu gibi bir tez bir de anti tez var karşımızda.

Ben Neden Hayır Diyemiyorum?

Öncelikle tespit etmemiz gereken neden hayır diyemiyoruz?
Karşımızdakine hayır demek istememize rağmen evet dediğimizde zihnimizden neler geçiyor? Hislerimizi tespit etmek her zaman daha kolaydır zor olan ne düşündüm de hayır diyemedim diye sormak ve karşılığında ki cevabı ciddiye almaktır.
“Bu akşam size geliyoruz” diyen heyecanlı bir arkadaşınız telefondaki, sizinse günlerdir tek hayaliniz o akşamı sakin bir şekilde dinlenerek geçirmek. İçinizden kendinize kızıyorsunuz öfkeleniyorsunuz şuan “çok yorgunum bu planı önümüzde ki hafta içine alsak” demelisin diye telkinler veriyorsunuz ama yok, çare yok! Söyleyemediniz, bekliyoruz diyip telefonu kapatıyorsunuz. Neden hayır diyemedim diye soralım işte tam da bu noktada kendimize?
Karşımızdaki yakın arkadaşımız ve ona hayır demek zaten alışkanlık haline getirdiğiniz bir durum değil. Altarnatif bir gün belirleyip bu akşam için uygun değilim demek yerine neden kendinizi strese soktunuz?
Hayır diyebilmek için basit bir egzersiz;
Cevabı bulalım, cevabı kağıda yazalım, bu düşüncenin sizde uyandıracağı hissi yazalım ve en son bu düşünceyi değiştirirsek bu duygudan uzaklaşmanın ve hayır diyebilmenin zihnimiz de olduğunu gözümüzle görelim.

Olası Bilinçaltı Mesajı: “Mükemmel arkadaş olmalısın!”
Düşünce: “O bana hiçbir zaman hayır demez, bende ona dememeliyim bu yüzden akşam dinlenemeyeceğim.”
Duygu: Mutsuz ve şimdiden yorgunum
Davranış: Akşam görüşürüz.
Yerine

Olası Bilinçaltı Mesajı: “Sen iyi bir arkadaşsın.”
Düşünce: “O benim arkadaşım, bu akşam uzun süre sonra kendime, dinlenmek için zaman ayırdığımı söylersem beni anlayacaktır.”
Duygu: Kaygısız-Nötr
Davranış: Son günler oldukça yoğun geçti bu akşam dinlenmeye ihtiyacım var aslında, bu planı önümüzdeki haftaya alalım mı?
Bu, evinizde ki terapist olma yolunda güzel bir yöntemdir.
Hayır demek sosyal bir öğrenme olduğu kadar, sosyal bir uyumdur. Bu uyumu göstermek ruh sağlığımız için en az diğer uyumlar kadar önemlidir. Bu sorunumuzu görmezden gelmeyelim, bu benim karakterim insanları kıramıyorum düşünceleri altına sığınmayalım. Ruh sağlığımızı korumak ve olası depresyon, anksiyete bozuklukları, nöropsikolojik rahatsızlıklara kapı açmamak adına bu konuda destek alalım.

Hayır diyebilmenin hafifliğini yaşamanız dileklerimle,
Sevgiler,

Reem Nöropsikiyatri Merkezi
Psk. İclal Gözcü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayır Diyememe Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İclal GÖZCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İclal GÖZCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İclal GÖZCÜ'nün Makaleleri
► Hayır De! Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayır Diyememe Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Toplumsal Depresyon Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:44
Top