2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeklerde ve Kadınlarda Aldatma Nedenleri- Sadakatsizlik
MAKALE #11614 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Ekim 2013 | 12,503 Okuyucu
ERKEKLERDE VE KADINLARDA ALDATMA- EVLİLİKTE SADAKATSİZLİK

“Akşamdan kalma adam, büyük bir baş ağrısı ile sabah uyanmış. Zorlukla gözlerini açıp, yerinden doğrularak, şöyle bir etrafına bakınmış. Komodinin üstünde bir bardak su ve iki aspirin duruyormuş. Yatağın ayakucundaki sandalyede elbiseleri temiz ve ütülenmiş bir şekilde bekliyormuş. Aspirinleri içerken, komodindeki not dikkatini çekmiş; "Sevgilim, günaydın. Kahvaltın mutfakta. Ben alışverişe çıkıyorum, erken dönerim. Seni seviyorum". Kalkıp, giyinmiş ve kahvaltı için mutfağa gitmiş. Bakmış oğlu oturmuş, kahvaltı yapıyor. Masada da kendi servisi ve gazeteleri duruyor. Oğluna sormuş; -Evlat, dün gece ne oldu, biliyor musun? -Evet, dün gece saat 3'ü geçiyordu, sarhoş olarak eve geldiğinde, önce koridordaki sandalyeyi devirdin, ardından kustun, daha sonra da odanın kapısına kafanı çarptın, bir gözün morardı. Adam, şaşırmış vaziyette: - Anlayamadım. O zaman niye her şey temiz, kahvaltı hazır ve gazetem alınmış? -Annem seni sürükleyerek yatak odasına götürüp, pantolonunu çıkarmaya çalıştığında;
"Bayan, beni yalnız bırakın, ben evli bir adamım" dedin.

İçten bağlılık olarak tanımlanan sadakat, birçok mutlu evliliğin adeta sırrı gibidir. Eşe karşı duyulan güven, bağlılık mutluluğu ve huzuru da beraberinde getirir.

Sadakatsizlik ise sadık olamamak, eşe bağlı kalamamaktır. Bu durum ise hem ilişkiyi hem de evliliği derinden etkiler.

Aşağıdaki davranışlar olduğunda aldatılma olduğunu düşünülür.

a. Eşlerin beklentilerini bozan eşlerin/eşlerden birinin başkasıyla cinsel yaşantısının olması ya da,
b. Eşlerde ilişkinin beklentilerini bozan; gizliliğin, sır saklamanın olması ve eşlerin/ eşlerden birinin bir başkasıyla ilgili özel duygu ve düşüncelerin paylaşılması, duyguların ifade edilmesi, cinsel olarak sayılmayan ama gizlice birlikte baş başa geçirilen zamanın geniş olması.

Sadakatsizlik kimi zaman duygusal, kimi zaman da fiziksel olabilmektedir. Eşlerden bir tanesinin, bir başka insanla birlikte olması fiziksel sadakatsizlik olarak kabul edilirken, birine âşık olması, ondan hoşlanması ya da cinsel bir beraberlik yaşamasa dahi paylaşımlarda bulunması da sadakatsizlik olarak kabul görülür.

Sadakatsiz eş, çoğunlukla evliliğinde bir şeylerin eksik olduğundan ve yeni birlikte olduğu kişide bu eksikliklerin tamamlandığından bahseder. Fakat bu süreçte mevcut evlilik de devam etmekte, onunla da bağlar koparılamamaktadır. Sadakatsizlik erkekler kadar kadınlarda da sıkça görülen bir durumdur:

35 yaşında, evli bir kadın bu durumu şöyle anlatıyor:
“Evli ve çocukları olan bir kadınım. Yaptığım şey doğru değil biliyorum ama insan duygularının önüne geçemiyor. Eşime hem haksızlık hem ihanet ediyorum; ama bir de işin cinsel anlamda yetersizlik durumu var. Evlendiğim günden beri eşim cinsel anlamda beni mutlu edemiyor. Uzun zaman aldatmayı asla düşünmedim ama bir yere kadar… İnsan sonra birisinden mutlaka etkileniyor. Ben de duygusal anlamda boşlukta iken biri ile tanıştım önceleri sadece arkadaştık ama bana olan ilgisi, şefkati beni ona âşık etti. Yaklaşık bir yıldır birlikteyiz, o da evli ben de. Bu ilişki tam anlamı ile beni eşimden soğuttu Fakat ne eşimden vazgeçebiliyorum, ne de onunla birlikte mutluyum.”

İlişkilerde kadınların ve erkeklerin öncelikleri farklılıklar gösterir. Kadınlar çoğunlukla erkeklerin onları anlamadığından, yeterince ilgi ve şefkat gösteremediğinden şikâyet ederken, erkekler ise güçlü olduklarını, yeterli olduklarını hissetmek ister. Kadının ilişkideki önceliği paylaşmak ve yakınlık hissetmektir.

Kadının çoğu zaman sadakatsizlik gösterme nedeni, beklediği ilgiyi ve şefkati mevcut ilişkisinde bulaşamayışından dolayıdır. Erkekteki sadakatsizlik ise çoğu zaman cinsel haz arayışından kaynaklanmaktadır.

Evliliklerde zamanla, flört sürecinde ve ilk yıllarında yaşanan heyecanın kaybolması, yeni partnerde kaybolan bu heyecanın yeniden hayat bulması da insanları ilişkide sadakatsizliğe yönelten nedenler arasındadır.

Genellikle sadakatsizliğe uğradığını öğrenen eş kadar, sadakatsizlik gösteren eş de bu süreçte duygusal olarak zarara uğrar. Yaşadığı bu ikilem psikolojik olarak kendisini zorlamakla birlikte, eşine yaşattığı psikolojik yıkımdan dolayı da kendisini suçlu hisseder.

Evliliklerde sadakatsizlik, aldatma gibi durumlarda çiftler, evlilik danışmanlığı ile bir uzman desteği alabilir. Bu süreçte psikolog yardımı ile hem bireysel, hem de çift olarak alınan destek yaşanan olayın en az zarar verecek şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Üçüncü kişi evliliğin hastalandığına dair bir sinyaldir.

Birinci neden; eşlerden birinin kişilik problemi olduğu ve o zamana kadar göstermediği ancak bir noktadan sonra örtünün altına sığmayıp kendini gösterdiği bir problemdir. Değer görmek konusunda bağımlı kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler hayatlarında hep birilerinin kendisini onaylamasını, kendisine sürekli değer pompalamasını beklerler. Evlilik belirli bir zaman sonra doğal olarak bir rutine girdiği zaman bu kişiler değerliliğini görecek yeni kişiler ararlar. Aslında aradıkları mutlu bir ilişkiden çok değerliliğini ve birilerini elde edebildiğini kendi kendilerine ispat etmektir.

İkinci neden; evlilik artık o kadar düğüm olmuş ve taraflar için yük haline gelmiştir ki kişiler taşımaktan yoruldukları için uygun bir limana demir atıp dinlenmek, ruhsal bir sükunete kavuşmak isterler. Bu esnada karşılarına çıkacak ikinci bir kişi aslında öyle olmasa bile hastalık içindeki bireye oksijen gibi gelir. Sorun evliliklerindedir, sistem bozulmuştur. Nefes alması için dışardan ve geçici bir kişi arayışındadır. Bu yeni ilişki de gelecek vaad etmez ama bir teneffüs gibidir.

Üçüncü neden; kişiler eşlerine kendilerini yeniden fark ettirmek için ikinci bir kişiyi kullanmaları ve bu sayede kendilerini eşlerinin gözünde eskisi gibi ilgi odağı olmalarını sağlamaya çalışır.

Bunun gibi sayabileceğimiz pek çok yapı sonuçta 3. kişi sorununu doğurabilir. 3. kişi sorunu nedeni ne olursa olsun ilişkide bazı yaraların işaretidir. Bazen kişilere evliliklerinin değerini anlama ve onun için çaba sarfetmeleri adına iyi bir fırsat sağlarken bazense çözülmez ve yürümez bir evliliğin habercisi olabilir. Bu ikisi arasındaki farkı anlamak, diğer eşte bıraktığı ağır acıyı dindirmek ve sağlıklı düşünmesini sağlamak, düzelebilecek bir evlilikse çarenin adımlarını planlamak ancak profesyonel bir destekle olabilir. Kişiler bu ağır sancılı dönemde değil problemin kaynağını anlamak, önlerini bile göremezler. Kişinin öncelikle bu sağlıksız durumdan çıkarılması ve evliliğini ya tedavi etmesi ya da evliliğiyle vedalaşması gerektiğinden emin hale gelmesi gerekir. Bütün dünyada 3. kişi sorunları benzer etkileri doğurur ve profesyonel destek alınmadıkça eşler, problemlerini çözemez ve ilişkilerini sağlıklı hale getiremezler.

Evliliklerde Aldatma (Sadakatsizlik) ve Terapi Süreci
Sadakatsizlik durumlarında eşlerle yapılan çalışmalarda:
1- Eşlerin; diğerinin uygun duygusal, cinsel ve sosyal sınırlarında anlaşmaları.
2- İncinmiş eşin, ilişkideki güveni yeniden sağlamaya başlama ve affediciliği sağlama hakkında gönüllülük göstermesi.
3- Sadakatsiz eşin böyle bir meseleye karıştığı için özür dilemesi ve incinmiş eşin ilişkideki güveni yeniden sağlamaya başlaması için mesele ile ilgili bilmek istediği bütün bilgileri vermesi.
4- Eşlerin; mesele ile ilgili bireysel hassaslığı ve savunma olmaksızın uyarıcı ifadeleri tartışmaları.
5- Eşlerin; ilişkilerindeki tehditleri belirlemeleri ve fark etmeleri.
6- Eşlerin; birbirlerinin duygusal ve fiziksel ihtiyaçların karşılamaya çalışmaları.
7- Eşlerin; ilişkiyi yeniden yapılandırmak için sorumluluğu paylaşmayı geliştirmeleri ve birbirleri ile ilgili empati kurduklarını ifade etmeleri.
8- Yazılı ve/veya sözlü kontrat aracılığıyla, eşlerin, ilişkiyi yeniden yapılandırmada önemli alıştırmalar üzerinde açıkça anlaşmaları,.
9- Eğer ilişki kurtarılamamışsa, kişilerin ayrılık için anlaşmaları sağlanır.

Evliliği Sürdürmenin 7 İlkesi
'Son 25 Yılın En ilham Verici İlk 10 Terapisti' psikolog doktor John Gottman'a göre evliliği sürdürmenin yedi ilkesi:
1. Aşk haritanızı geliştirin. (Gottman, beyninizde eşinizle ilgili bilgileri depoladığınız yeri aşk haritası olarak tanımlıyor. Ne kadar çok bilgi olursa, o kadar iyi.)
2. Şefkatinizi ve hayranlığınızı ayakta tutun.
3. Birbirinize sırtınızı değil, yüzünüzü dönün.
4. Size bir şeyler öğretmesine izin verin. Bir ilişkide kimliğinizi korumak önemli ama eşinizden öğrenmek, esnek olmak da önemli.
5. Çözülebilir sorunları çözün. Halledilebilecek meseleler üzerinde uzlaşmak önemli. Bunun için şu beş basamağı dikkate alın: Yumuşak bir başlangıç yapın, tamir ve telafi girişimlerinde bulunmayı ve bu girişimleri kabul etmeyi öğrenin, kendinizi ve onu teskin edin, özveride bulunun ve birbirinizin hatalarına tolerans gösterin.
6. Temel sorunların çözülememesinin nedeni, her iki tarafın birbirinden çok farklı fikirlerinde inat etmesi. Uzlaşamasanız bile, eşinizle empati kurmaya çalışın.
7. Ritüeller, gelenekler, rol veya semboller üzerinden ikinizin de paylaştığı bir değerler sistemi yaratın. Bu, sizi birbirinize yakınlaştırır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeklerde ve Kadınlarda Aldatma Nedenleri- Sadakatsizlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Sadakatsizlik ve Aldatma Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Neden Olur Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Kadınlarda ve Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Aldatma ve Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Erkeklerde ve Kadınlarda Aldatma Nedenleri- Sadakatsizlik' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:02
Top