2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Kanseri Hastalarında Yeni Meme Oluşturulması (Meme Rekonstrüksiyonu)
MAKALE #11621 © Yazan Op.Dr.Diren ÇELİK | Yayın Ekim 2013 | 3,970 Okuyucu
Meme Rekonstrüksiyonu nedir?

Memenin kanserli dokusunun çıkarılması sonrasında oluşan eksiklik çeşitli yollarla giderilebilir. Hastaya yeni bir meme oluşturulması için yapılan bu ameliyata meme rekonstrüksiyonu denir. Hastalığın evresine bağlı olarak aynı ameliyatta dahi kanserli doku çıkarılıp, yeni meme dokusu oluşturulabilir. Daha ileri evrelerde ise rekonstrüksiyon geciktirilir ve ameliyat sonrası tedavilerin bitmesi beklenir.

Nasıl Yapılır?

Hastalığının seyrine, hastanın tercihine, ve fiziksel yapısına bağlı olarak farklı yöntemler seçilebilir. Bazı hastalarda sadece protez yerleştirilmesi yeterli olurken, diğer hastalarda, sırttan veya karın bölgesinden alınan dokular meme oluşturulması için kullanılır.

Silikon Protezler ile Meme Rekonstrüksiyonu

Şişirilebilir veya hazır silikon protezler göğüs kası altına yerleştirilir. Bu ameliyatta diğer memeye küçültme veya dikleştirme ameliyatı yapılarak simetri sağlanması amaçlanabilir. Amaç doğala en yakın sonucu elde etmektir.

Sırt Dokusu ile Meme Rekonstrüksiyonu

Sırtta bulunan Latissimus Dorsi isimli kas ile birlikte üzerindeki cilt adası memenin oluşturulacağı bölgeye bir tünel aracılığıyla çevirilir. Bu ameliyatta taşınan dokunun altına silikon protez koyulması ile daha hacimli bir meme oluşturulması sağlanabilir. Ameliyat sonrasında uzun dönemde yardımcı kasların gelişmesi ile alınan kasın yokluğu hissedilmez. Sırtta iç çamaşırının altında kalacak şekilde planlanmış, çizgi şeklinde bir iz olacaktır.

Karın Dokusu ile Meme Rekonstrüksiyonu

Karın bölgesinde fazla yağlanması olan hastalarda bu yağlı doku üzerindeki cilt ile birlikte meme oluşturulmasında kullanılır. Bu yolla hasta yeni memesine kavuşurken, bir yandan da karın germe ameliyatı ile estetik bir karına sahip olacaktır. Karın alt bölgesinde iç çamaşırı içinde kalması planlanan çizgi şeklinde bir iz olacaktır. Bu prosedürde kullanılan dokunun yeterli olması nedeniyle silikon protezlere ihtiyaç duyulmaz.

Ne Zaman Yapılır?

Daima öncelik hastanın sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle, sınırlı sayıda erken evre meme kanseri hastasına anında rekonstrüksiyon yapılabilir. Anında rekonstrüksiyon ameliyatında hasta kanser ameliyatı için yattığı masadan kanseri temizlenmiş ve yeni bir memeye sahip olarak kalkar. Anında rekonstrüksiyon yapılması uygun olmayan hastalarda ise ertelenmiş veya geciktirilmiş rekonstrüksiyon yapılabilir.
Ertelenmiş rekonstrüksiyonda hastaya şişirilebilir protezler ilk ameliyatta uygulanır. Diğer tedaviler sürerken bu protez ihtiyaca göre şişirilip indirilebilir. Bu yöntemin avantajı tedavi sırasında meme oluşturulacak cebin korunması ve radyoterapi tedavisi uygulanacaksa, tedavinin etkinliğinin korunmasıdır. Protez içindeki sıvı kolaylıkla boşaltılıp, tekrar doldurulabilmektedir. Tedavinin tamamlanmasından sonra ise meme rekonstrüksiyonu ameliyatı yapılır. Tercihe göre kalıcı bir protez yerleştirilebilir veya hastanın kendi dokusu ile yeni meme oluşturulabilir.
Geciktirilmiş rekonstrüksiyon, hastanın tam kür sağlanana kadar beklemesi gerektiği durumlarda, tedavi sonrasında ameliyatın planlanması durumudur. Geciktirilmiş rekonstrüksiyonda genellikle hastanın kendi dokusunu kullanmak daha avantajlı olacaktır. Protez için tekrar cep oluşturmak için şişirilebilir protezler ile genişletme işlemi yapıldıktan sonra kalıcı protezler de kullanılabilir.

Meme Ucu Yeniden Yapılabilir mi?

Eğer meme ucu da ameliyatta alındıysa, ameliyatlar başarıyla sonuçlandıktan 3 ay sonra küçük bir işlem ile meme ucu oluşturulabilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Kanseri Hastalarında Yeni Meme Oluşturulması (Meme Rekonstrüksiyonu)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Diren ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Diren ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Diren ÇELİK Fotoğraf
Op.Dr.Diren ÇELİK
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Diren ÇELİK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Kanseri Hastalarında Yeni Meme Oluşturulması (Meme Rekonstrüksiyonu)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Lipoliz Ocak 2014
► Saç Ekimi Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:17
Top