2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Farkındalık: Bilimsel Üretim Zeka Değil; Zihniyet ve Kişilik Meselesidir
MAKALE #11629 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2013 | 5,834 Okuyucu
FARKINDALIK: BİLİMSEL ÜRETİM ZEKA DEĞİL; ZİHNİYET VE KİŞİLİK MESELESİDİR

Üç - beş sene önce alandaki çalışmalarım esnasında yeni bir yöntem keşfettim. Sınav heyecanıyla ilgili olan bu yöntemimi daha sonra üzerinde durarak geliştirdim. Bu garibinize gitmesin. Bizim alandaki buluşlar laboratuardan çok alanda gerçekleşir. Uygulama alanı sosyal bilimlerin laboratuarıdır. Bunu bilenler bilir.

Bir yöntem geliştirdim lakin bunun bilimsel bir hüviyet kazanması, bir takım testlerden vs. geçmesi gerekiyordu haliyle. "Ben buldum, öyleyse artık bilimsel oldu denilemezdi" kuşkusuz! Ben de kalktım bu yöntemi gözde bir üniversitenin psikoloji bölümüne yolladım.

Bilim yuvası olan üniversitelerin ilgili bilim dalına!

Cevap geldi. "Bunu sen şuraya yolla" denildi. Bilim yuvasındaki ilgili psikoloji bilimi psikoloji alanıyla ilgili bir yöntemsel buluşu sahiplenmedi.

Merak da etmedi.

Sorumluluk da hissetmedi.

Sahiplenmedi de.

Oysa bu üç unsur bilim nosyonuna sahip anlayışlarda olmazsa olmazlardandır. İstediğiniz kadar zeki olun, bunlar yoksa hiçbir buluş da yapamazsınız hiçbir şey de üretemezsiniz. Ülkemizde bilim alanındaki geri kalışlarda bu üç noktadaki zaafın büyük rolü vardır!

Sistem LES ile üniversiteye araştırmacı seçiyor. LES sınavında belli bir puan almayı bilim insanlığına adım atmak için yeterli görüyor. Akademik kariyer sevdalısı, unvan sahibi olup bunu pratik sahada orantısız olarak kullanarak kısa sürede zengin olmak isteyen, buluş yapmak gibi bir ideali ve sevdası olmayan, laboratuara koysanız on dakikada sıkılacak, bir meseleyi geliştirmek için on saniye kafa patlatamayacak, hatta kendisi yapmadığı gibi bir buluş önüne gelse kıskançlığından ona sahip bile çıkamayacak, "Bu buluşu biz bile yapamadık, sen nasıl yaparsın" zihniyet hastalığına müptela nice insanlar bilim yuvalarında VS. yer işgal ediyor. Bu durumda LES sınavından 100 alsan ne çıkar, 75 alsan ne!

Yeteneksizsiniz programına bakıyorsunuz; nice yetenekler var; çoğu akademisyen vs. değil. Çoğu üniversitelerin ahım şahım bölümlerinde falan da okumuyor. Hatta çoğu ilkokul, ortaokul yahut lise seviyesinde eğitimli.

Bilim Sanat Akademilerinde uygulanan zeka testinden yahut üniversitelerin belli bölümlerinden yüksek puan almayı "deha" seçtik olarak algılarız genellikle. On yıllardır bu şekilde nice dehalar seçilmiştir. Şimdi nerededirler, bugüne kadar hangi buluşlara imza atmışlardır?

Hadi imkan yok diyelim, yıllardır olduğu gibi buna sığınalım! Felsefede buluş için hangi teknik cihaz gerekiyor? Sanatta özgün üretimler için hangi teknik aletimiz eksik? Psikolojide, matematikte, edebiyatta özgün üretimler, yeni buluşlar için hangi maddi unsur eksik?

Ama ilerleyen ülkeler de böyle yapar denilebilir. Hayır, ilerleyen ülkelerde kuru zekaya değil; ilgiye, merak duygusuna, sorumluluk anlayışına yani bilim üretebilmek için en az zeka kadar gerekli olan bir yığın kişilik özelliklerine de bakılır. Buradaki bilimsel üretimleri zannettiğimiz gibi kuru zeka değil; sabır, disiplin, merak, sorumluluk, üretim aşkı gibi vasıflar belirler. Einştein gibi bilime yön vermiş nice dehaların matematikten bile zayıf not aldığı gibi hususları herkes bilir. O zeka vb. bir testten geçirilseydi yahut LES sınavına sokulsaydı muhtemelen ülkemizde esnaflık yapmaya mecbur kalırdı. Ama yine yapardı, yapacağı şeyleri! Sahip çıkılmazdı, o yüzden bir yerden sonra vazgeçerdi; o ayrı mesele!

Sonra sağlık bakanlığına ulaştırdım bu çalışmayı. "Sınav öncesi dönemde bu sorun tavan yapıyor, bir yığın antidepresan kullanıyor gençler, bunun gerek insan sağlığı açısından kişilere gerekse maddi açıdan ülkemize zararı oluyor. Bu tür gereksiz maliyetler ile şişen bütçenin ceremesini kanser gibi gerçek hastalık vakaları çekiyor" dedim. Oradan cevap dahi gelmedi. Sağlık bakanlığı, sağlık alanıyla ilgili olarak sahada keşfedildiği söylenilen bir gelişmeye cevap dahi vermedi.

Her zaman söylüyorum:

Bu ülkede üreten beyin sorunu yoktur!

Bu ülkede üretene sahip çıkamayacak kadar dar dünyalı, hasetçi, kıskanç zihniyetli, başarıyı kendi tembelliğine ve yeteneksizliğine tehdit olarak algılayan ama köşe başlarını işgal etmiş, etiketini üretim için fırsat olarak değil sokakta enaniyetle yürümek için kullanan yığınla insan sorunu vardır!


Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Farkındalık: Bilimsel Üretim Zeka Değil; Zihniyet ve Kişilik Meselesidir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     23 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Zeka Artık Eski Zeka Değil Psk.Esra ERDOĞAN
► Eksik Olan Dikkat, Zeka Değil! Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Çoklu Zeka ve Zeka Türleri Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Farkındalık: Bilimsel Üretim Zeka Değil; Zihniyet ve Kişilik Meselesidir' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top