2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Uyku Sorunları ile Baş Eden Oyun "Saati Yen"
MAKALE #11639 © Yazan Psk.İclal GÖZCÜ | Yayın Kasım 2013 | 4,445 Okuyucu
Uyku; Fizyolojik ihtiyaçlarımızın temelidir. Fizyolojik ihtiyaçları tamamlanmamış bir bebek, bir çocuk veya bir yetişkin ruhsal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamak için hazır değildir. Uyku, hafızanın derlenip toparlanması, bedensel ve zihinsel dinlenme için olmazsa olmazdır.

Çocuklarda bu süreç farklı gelişir çünkü çocuklar zamanı ve onu nasıl kullandığımızı yetişkinlerden farklı algılar. Biz yetişkinler için zamanın akışı içinde, saniyeler satın alınamayacak kadar değerliyken, küçükler için ise zaman ağır ilerler.

Uyku eğitiminde ki başlıca sorun bu algısal farklılıktan kaynaklanmaktadır. Öncelikli olarak tespit etmemiz gereken, çocuğumuzun yaşına göre ihtiyacı olan uyku saatidir. Yeni doğan bebekler günde ortalama 16-18 saat uyuyarak zamanlarının büyük bir bölümünü uykuda geçirirken 1 yaş bebeklerinde bu süre %50’ye düşmektedir. 2-5 yaş için günde ortalama 13-15 saat, 6-8 yaş için 10-12 saat, 8-10 yaş için 8-10 saat ve 10 yaşından ergenlik dönemine kadar ortalama 7-9 saattir.

Çocuğunuz büyüdükçe uykuya duyacağı ihtiyaç değişeceği için zamanla gündüz uykularını kısaltmak veya gece uykuları saatlerini düzenlemek gibi yeni organizasyonlar yapılması gerekebilir. Bu gözlem anne-baba ya da ilgilenen diğer kişilerin sorumluluğundadır, fakat unutulmaması gereken bir nokta vardır ki; her çocuk bireysel farklılıklar gösterebilir. Hiçbir çocuk aynı miktarda ve aynı düzenlemede uykuya ihtiyaç duymaz. Tıpkı iki kardeşi büyüten annelerin ifadelerinde çokça karşılaştığımız gibi, biri gündüz uykusuna direnç gösterirken bir diğeri akşam uykuya dalma konusunda sıkıntı yaşıyor olabilir. Bu yüzden anne baba olarak bu tespite hassasiyet göstermeniz, uyku eğitimi ile ilgili çocuğunuzun ve sizin olası bir kaygı yaşamanızı engelleyecektir.

Bebeklikten çocukluğa geçerken, uyku düzenlerinde farklılıklar ve uyumsuzluklar olması doğaldır. Sürekli gündüz uyuyan bir çocuğun gece uykusunda sorun yaşaması doğal olmakla beraber, bu olay aileyi huzursuz edebilir. Çocuğunuzun uyku düzenini normal gece uykusu moduna çevirmek hiç kuşkusuz kolay bir uğraş değildir, bu konuda en önemli husus tutarlı ve kararlı olmamızdır. Anne babalar gerek kendileri arasındaki tutum farklılıklarıyla gerekse çocuğa karşı hassasiyetleri sebebiyle kural koyma ve bunları uygulama konusunda zaman zaman sorun yaşayabiliyor. Uyku düzenleme konusunda çocuğa böyle bir açık vermek, işimizi oldukça zorlaştırır.

Bu konuda ki kararsızlığımız çocuğun zihninde kaygı yaratır. Zaten bilinçaltında “uyursam kim bilir neler kaçırırım!” diyen çocuk, anne babanın esnek tutumunu fark eder ve uyku saatine, yalnız uyumaya direnç gösterebilir ve ya gece uyanıp ebeveynin yanında uykuya devam etme alışkanlığı kazanabilir.
Gündüz uyku saatini mutlaka düzenleyin, gerekirse uykusundan uyandırın. Gece uykusu öncesinde gevşemesini sağlayacak etkinlikler içersinde olun. Örneğin hareketli bir oyun yerine, birlikte belgesel izlemek, okul ödevlerin çok geç saate bırakılmamasını sağlamak gibi pratik çözümler bu noktada bize yardımcı olacaktır.

Çocukların uyuması için etkili ve dünyada geçerliliği olan bir oyun olan “Saati Yen” oynayabilirsiniz. Saat renkli ve çocuğunuzun kendi seçtiği bir saat olursa çok daha etkili olur.
Oyun şöyle oynanıyor; uyku saatinden (gündüz ya da gece) bir saat önce, saati 5 dakika sonrası için kurun. Saat çaldığında ona yaşıyla orantılı bir iletişimle, “şimdi saati birlikte 15 dakikaya kuralım ve sen saat çalana dek eğer hazırlıklarını tamamlayabilirsen, (yapması gerekenler yaşıyla orantılı olarak sizinle birlikte ya da yalnız belirlenebilir. Bunlar; dişlerini fırçalamak, pijamalarını giymek, süt içmek, tuvalete girmek v.s ile sıralanabilir.) seninle şu kitabı da okuyacağız ya da babanla bu saat tekrar çalana dek zaman geçireceksin” diyerek onun zamanla yarışını sağlayacağız. Tamamlayamazsa hiçbir ayrıcalığı geri almadan sadece onu yatağa koyun ve ertesi gün, saati yenebileceği konusunda yüreklendirin.
Amaç, bir saat öncesinde onu zihinsel olarak uyku düzenine alıştırmak, bu alıştırma bir süre sonra çocuğunuzun biyolojik saatininde bu şekilde düzenlenmesini sağlayacaktır.
Uyku saati herhangi bir sebeple gecikse de bu sıralamayı bozmayın uyku hazırlığını ve gevşeme süresini mutlaka aynı şekilde uygulayın. Bu öğrenme sürecinde kafasının karışmaması için ona yardımcı olun. Böyle bir durumda saati yarım saate kurabilirsiniz ya da hazırlıklarını hızlandırmak üzere siz destek olabilirsiniz. Bir diğer pekiştirici tutum, saati yenen ufaklığı ertesi günü de motive etmektir. Sabah uyandığında, “dün gece saati yendin yada uykuya çok güzel hazırlandın bu yüzden birlikte bir oyun oynayalım!” gibi bir ödül, rüşvet olmamakla beraber olumlu davranışı pekiştirici bir etki sağlamaktadır.
Tüm bu süreç sağlıklı bir uyku eğitimi için gerekli ve yeterlidir.
Bir diğer konu anne babanın uyku eğitimi konusunda doğru bir tutum izlemesine rağmen, çocuğun uyku bozukluğu yaşamasıdır.

Birkaç başlıkta bunları kategorize edersek,
Uyku Terörü; genellikle kabus görme durumu ile karıştırılır. Çocuk şiddetli bir çığlık yada yoğun bir anksiyete ile uyanmış ve fizyolojik semptomlar göstermektedir. Nefes alışı hızlanmış, kalp hızı artmış ve yarı uyku halindedir. Genellikle ertesi günü çocuk bu durumu hatırlamaz. Çocuğunuzda nadiren de olsa zaman zaman böyle uyku terörü halleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda paniğe kapılmamalısınız, genellikle herhangi bir hastalığa ya da psikolojik bozukluğa işaret etmez. Ancak çocuğunuz sık sık uykudan bağırarak korku ile uyanıyorsa ve bunu ertesi günü de hatırlayıp etkisinde kalıyorsa, profosyonel yardım almanız gerekir.
Kabus Bozukluğu (Rüya Kaygısı Bozukluğu); Çocuğun kendisine kaygı veren rüyalar görmesi durumudur. Rüya gören çocuk kaygılanır, korkar ve bunu ailesiyle paylaşır. Her erişkin insan gibi çocuklar hatta bebekler de kabus görebilirler. Kabus gören çocuklar, anne ve babası ile uyuma eğilimine girebilirler. Böyle durumlarda çocuk sakinleştirilmeli, gördüğü kötü rüyanın gerçekle ilgisinin olmadığı izah edilmelidir.
Uyurgezerlik ve karabasan: Uyurgezerlik nadir de olsa çocuklarda ve erişkinlerde görülen ve herhangi bir hastalığa işaret etmeyen ancak istenmeyen fizyolojik bir sapma halidir. Uyku esnasında vucudumuzda fizyolojik bir uyku felci gelişir. Bu faydalı ve olması gereken bir durumdur. Aksi taktirde iki insanın yan yana uyuması mümkün olmazdı. İnsanlar uyku da kalkıp yürürler ve ortalıkta uyuyarak gezen bir çok kişi olurdu. Haliyle tehlikeli durumlar da oluşabilirdi. İşte bazen uyku felci oluşmadığı durumlarda çocuklar uyku esnasında kalkıp yürüyebilirler. Halk arasında uyurgezer bir kişinin uyandırılmaması gibi yanlış bir kanaat mevcuttur. Halbuki uykuda gezdiği farkedilen bir kişi, yavaşça uyandırılmalı ve yatağına dönmesi sağlanmalıdır.
Bazen de uyurgezerliğin tersi bir durum olur. Kişi uyandığı halde uyku felci çözülmez. Bu durumda hareket edemeyen, kolunu bacağını kımıldatamayan, ses çıkaramayan kişi adeta bir panik tablosu yaşar. İşte bu anormal korku ve panik tablosu şeklinde yaşananlar ‘’karabasan’’ adıyla ifade edilir. Genellikle doğa üstü motiflere bağlanırsa da karabasan, herhangi bir zararı olmayan fizyolojik bir yanılsamadır.
Uykuda konuşma (sayıklama): Çocuklarda, erişkinler gibi uyku esnasında konuşabilir, hatta gülüp ağlayabilirler. Anlatılan şeyler genelde mantıklı bir temele oturmaz, saçma sapandır, konudan konuya geçilebilir. Böyle sayıklamaya şahit olan anne-baba genelde çocukları ile iletişim kurmaya çalışır. Halbuki tamamen uyku halinde bilinçaltı refleksler ile yapılan konuşmalar olup, bu esnada uyandırmaya çalışmak gereksizdir. Nitekim ertesi gün konuşulan şeylerin hiçbiri hatırlanmaz.
Diğerleri; Uykuya Dalma Güçlüğü, Uykuda Kalma Güçlüğü, Uyanma Güçlüğü, Gün Boyu Uyanık Kalma Güçlüğü şeklindedir.
Çocuğunuzda gözlemlediğiniz böyle bir uyku bozukluğu durumu genellikle geçicidir. Ancak bir haftadan daha fazla uzun süreli olduğunda bir uzmana danışmak ve doğru tedavi yollarını takip etmek çocuğunuzun ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Uyku eğitimini keyifli bir hale getirmek siz anne babaların elindedir, bunu unutmayın ve kararlı olun..

Dr. Mehmet Yavuz, Nörolog
İclal Gözcü, Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Uyku Sorunları ile Baş Eden Oyun "Saati Yen"" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İclal GÖZCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İclal GÖZCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İclal GÖZCÜ'nün Makaleleri
► Göç Eden Ailelerin Uyum Sorunları Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Uyku Sorunları ile Baş Eden Oyun "Saati Yen"' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Toplumsal Depresyon Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top