2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden
MAKALE #11648 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Kasım 2013 | 74,923 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Chia tohumu


Salvia hispanica nane ailesinden bir bitkidir. Chia tohumu Aztek ve Mayalar tarafından uzun yolculuklarda kendilerine enerji versin diye bir kese içinde yanlarında bulundurulan mucize bir besin kaynağıydı. Chia Maya dilinde enerji anlamına gelmektedir

Bitki saksı içinde küçük çaplı üretim yapılmasına uygun olduğundan kısa sürede hobi bahçecilerinin bitkileri arasında yerini aldı.

Bilinen en yüksek omega-3 kaynaklarından biri.

1- Kilo vermekte kullanın: Diyet yapıyorsanız ve kilo vermek istiyorsanız rüyanız gerçek oldu. Küçük bir miktar tüketseniz bile sizi saatlerce tok tutar. Lezzetlidir. Chia tohumu su ile karşılaştığında kabuk çevresinde bir jel oluşturarak şişer ve vücudunuz saatlerce acıkma hissetmez.

2- Kan şekerinizi düzenleyin: Kan şekeriniz düştüğünde yemek yemiş olsanız dahi enerjiniz düşer ve açlık hissedersiniz.
Chia ile birlikte tüketilen besinlerde , tohum yediğiniz her şeyi harekete geçirerek işler. Bu da saatlerce kendinizi enerjik hissetmenizi, kan şekerinizin düşmemesini sağlar.

3- Eşsiz bir lif kaynağı olduğundan günlük lif ihtiyacınızı karşılar.

4- Metabolizmanızı patlatın: Gün boyu sizi enerjik tutar, yorulmak nedir bilmeden metabolizmanızı hızlandırın.

5- Kalp ve damarlarınızı koruyun, açlık hissetmeyin ama buna rağmen ihtiyacınız olan omega-3 gibi yararlı yağları ihtiyacınız kadar alın.

Kolesterolü düşürdüğü saptanmıştır.

6- Paradan tasarruf edin: Yukarıda saydığımız pek çok özelliği bir arada alabilmeniz için diyet ürünleri, enerji hapları ve yağ yakıcı kimyasallar almanız gerekmemekte. Oysa kolaylıkla bahçenizde ya da saksılarda kendi ihtiyacınız kadar chia tohumu yetiştirebilirsiniz. Üstelik vücudunuza hiçbir kimyasal sokmadan ve çok daha efektif yolla sağlıklı bir şekilde tüm gün enerjik kalabilir, fazla kilolarınızdan kurtulabilir ve kalbinize destek olabilirsiniz.

CH = CH-CH-Chia!

Araştırmacı Wayne Coates 29 yıl önce Kuzey Arjantin'de çiftçiler için alternatif ürün olarak Chia çalışmaya başladı yerli ülkelerde düzenli kullanımda kaldı, ama Kuzey Amerika'da büyük ölçüde bilinmiyordu.

Coates 1991 yılında Chia üzerine çalışmaları başladı ve o zamandan beri küçük tohumu sağlık yararları için bir savunucusu haline gelmiştir.

Küçük tohum - beyaz ya da koyu kahverengi ve siyah renklidir. Aynı zamanda büyük bir besin profili vardır. Kalsiyum, magnezyum, ve fosfor içerir, ve sağlıklı bir omega-3 yağ asidi büyük bir kaynağıdır.


Başka bir yararı da, Chia tohumları, bütün veya öğütülmüş yenebilir.

Beyaz ve siyah tohumlar hem iyi seçenek.

Tohumları diyete eklerken , Tohumlar tatsız olduğu için yemeklerin tadını bozmaz. Lezzet profilini etkilemez. Onlar salata veya tost üstüne bütün serpilir ya da tatlılar içine öğütülmüş eklenir hatta dondurmaya bile ekleyebilirsiniz söylüyor olabilir.

DİKKAT -

Diyete chia tohumu eklemek için 10 neden:

Diyabet
(Şeker hastalığı)

Chia potansiyel olarak çalışılmaktadır tip-2 diyabet için doğal tedavi çünkü sindirimi yavaşlatma kabiliyeti vardır. Ayrıca kan şekeri yükselmelerini önler-Sıvıya maruz kaldığında jelatinimsi kaplama Chia tohumları geliştirir.

Daha fazla posa alın

Sadece 28-gram Chia tohumunda , bir porsiyon diyet lif 11 gram vardır - . Fiber (posa) , ki sindirim sağlık için çok önemlidir.

Diyet posası sizi zayıflatır, sağlıklı olmanızı sağlar

Besinlerin sindirilmeyen kısmına posa denir. Posalı besinler bağırsaklarda sindirilemeyen ancak diğer besinlerin sindirilmesine ve emilmesine yardım eden besinlerdir. Başlıca posa kaynakları tam buğday ekmeği, çok tahıllı ekmek, kepekli makarna ve esmer pirinç gibi rafine edilmemiş tahıllar, kuru yemişler ve yağlı tohumlar, kurubaklagiller, taze ve kurutulmuş meyveler sebzeler, kahvaltılık tahıl gevrekleridir. Nohut, mercimek gibi diğer kuru baklagillerle; ceviz, fındık gibi diğer sert kabuklu meyvelerin diyet posası içerikleri de yüksektir.

Sebzeler içerisinde diyet posası içeriği en yüksek olanlar ise taze fasulye ve bezelyedir. Meyvelerin diyet posası içerikleri tüketim şekline göre değişir. Kabuklu yenen meyvelerle daha çok diyet posası alınır.

Diyet posasının enerji yoğunluğu düşük olduğundan ve su çekici özelliğinden, mide içeriğinin yoğunluğunu arttırarak midenin boşalmasını geciktirir.

Mide boşalmadığı için bireyin yeme isteği azalır. Posanın sindirim enzimlerine etkisi daha çok ince bağırsakta yoğunluğun arttırmasından kaynaklanır.

Posa, diyetin enerji yoğunluğunu azaltarak ve tokluk duygusunu arttırarak, kardiyovasküler hastalıklarda risk faktörü olan şişmanlığın önlenmesinde yardımcı olur.

Özellikle posa içeriği yüksek besinler bol su ile tüketildiğinde, doyum hissi daha uzun olmaktadır. Örneğin, kepekli makarna yerken arada su içmek veya kabuklu elmayı yedikten sonra su tüketmek, kilo vermeye çalışan kişilerde doymayı sağlamada en pratik yoldur.

Omega-3

Chia tohumları vardır , omega 3 yağ asitleri bu yağlar beyin sağlığı için önemlidir.

Omega-3 yağ asitleri sayesinde

Trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.
Bağışıklık sistemi güçlenir
Kansere karşı koruma sağlanır
Beyin, retina, sperm, cilt hücreleri güçlenir
Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur (diyabet için faydalı)
Kanı inceltir ve akışını kolaylaştırır, kanın pıhtılaşmasını önler
Yangı önleyici etkisiyle romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar
Zihin sağlığında rolü[kaynağı değiştir]

Omega-3 yağ asidinin beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasındaki etkileri yapılan pek çok araştırmada ortaya konmuştur. Omega-3, beyin ve sinir sisteminde başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:
Depresyon tedavisini desteklemesi
Bunama ve Alzheimer hastalığı riskinin azaltmasına yardımcı olması
Ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına karşı yardımcı olması
Saldırganlık azaltmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olması
Mizaç, tepkisellik ve kişilik üzerinde olumlu etkisi olması

Göz sağlığında rolü

Yüksek doz omega-3 alımı gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hasarları riskini önleyebilmektedir. Omega-3 yağ asitleri eksikliğinde, retinada görme fonksiyonunun azaldığı tesbit edilmiştir.

Kemik-eklem sağlığında rolü

EPA ve DHA’nın antienflamatuar etkisi vardır, ayrıca kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır. Omega-3 kemik ve eklem sağlığında başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:
Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak güçlenmelerinin sağlanması
Eklem iltihabı ve kıkırdağa zarar veren enzim aktivitesinin azaltılması
Eklemlerde hassasiyet ve sabah sertliğinin azaltılması

Kalp-damar sağlığında rolü

Yapılan araştırmalarda, omega-3 yağ asitlerinin dengeli alımının özellikle kalp ve damar hastalıkları açısından yararlı olduğu vurgulanmaktadır. Omega-3 tüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümler daha düşük bulunmuştur. Omega-3, kalp ve damar sağlığında başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:
Kalp damar hastalığı riski olanların ya da bu hastalığa yakalanmış olanların kalp sağlığını korumaya yardımcı olması.
Damar sertliği oluşumunun yavaşlatılması
Trigliseritlerin kan düzeyini düşürülmesi
Kalp hastalıklarında "kötü kolesterol"ün (LDL) düşürülüp, "iyi kolesterol"ün (HDL) artırılmasıdır.
Kalp krizi sonrası felç, ikinci bir kalp krizi ya da ölüm riskinin azaltılması

Güçlü Diş ve kemikler
Chia tohumları iyi bir kalsiyum kaynağıdır. osteoporoz önlenmesine yardımcı olabilir.

Manganezi Unutmayın
Manganez , sağlık için önemlidir:Vücutta protein sentezlenmesinde, sindirimde ve besinlerden enerji üretilmesinde görev alan önemli minerallerin içinde bulunan etkili bir elementtir. Eksikliğinde sürekli yorgunluk, hafıza problemleri, kısırlık, kilo kaybı, özellikle çocuklarda ve bebeklerde büyüme geriliği gibi belirtiler görülür. Kemikler için iyi ve vücudunuzun biotin ve tiamin gibi diğer temel besinleri kullanmanıza yardımcı olur.

Fosfor
Chia tohumları aynı zamanda sağlıklı kemikler ve dişleri korumaya yardımcı olur. Fosfor DNA yapıları için büyük önem taşır. Bunun dışında insan vücudu fosfora kemik ve diş oluşumu, hücre büyümesi ve onarımı, enerji üretimi, kalp kasının kasılması, sinir ve kas hareketleri, böbrek işlevleri açısından ihtiyaç duyar. Fosfor ayrıca vitaminlerin kullanımı ile besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde yardımcı olarak vücuda yarar sağlar.

Protein Paketi
Chia tohumları da vejetaryenler için protein büyük bir kaynak haline getiriyor ve herhangi bir kolesterol yok. 28-gram bu süper tohumların hizmet veren bir protein 4.4 gram, günlük değerin yaklaşık yüzde 10 vardır.

Şişmanlıkla mücadele

Kan şekeri üzerinde Chianın dengeleyici etkisi Vardır.Eğer kilo sorunu olan bir kişi yağları bel, göbek ve karın bölgesinde biriktiriyorsa bu durum o kişide insülin direnci sorununun olabileceğine işarettir.

Mesoamerica uygarlıklarınca Chia tohumunun bir çorba kaşığı kadarının bir savaşçının 24 saatlik enerjisini karşılayabileceği söylenmiştir .

Triptofan, hindide bulunan bir amino asit, Chia tohumlarında da bulunur. Triptofan uyku için güçlü bir dürtüden sorumlu iken, aynı zamanda, iştahı dengelemeye yardımcı olur.

Esansiyel bir aminoasittir.Glukojenik ve ketojenik aminoasittir. Piruvat ve asetil KoA üzerinden yıkılır. Yapısında bulunan indol halkası çeşitli bileşiklerin yapısına katılır. Bunlar serotonin ve melatonindir. Karaciğerde triptofan yıkımı ile nikotinik asit sentezlenir.


Chia ile ne yapabilirsiniz?

Çok harika şeyler pudingler, Tatlılar, meyvelerin üzerine, yoğurtla beraber süslemelerde , krepte , Ekmek yapımında,

Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Neden Keten Tohumu? Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:19
Top